Ay'a indikten sonra bataryası bitmişti: Japonya, güneş paneli sorununu çözdü!

Japonya Uzay Ajans'ı görevin başarısız olduğunu ve aracın geçici bir "kış uykusuna" yattığını açıkladı. Bu açıklamadan bir hafta sonra ajans uzay aracının yeniden güç kazandığını duyurdu.

Ay'a indikten sonra bataryası bitmişti: Japonya, güneş paneli sorununu çözdü!
Ay'a indikten sonra bataryası bitmişti: Japonya, güneş paneli sorununu çözdü!
GİRİŞ 30.01.2024 09:18 GÜNCELLEME 30.01.2024 09:18

Japonya'ya ait SLIM uzay aracı Ay yüzeyine inerek Japonya'yı Ay'a uzay aracı yerleştiren beşinci ülke haline getirmişti ancak görev aracın batarya sorunu nedeniyle başarısız olmuştu.

Uzay aracının inişinin üstünden 9 gün geçtikten sonra Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA), Pazar günü geç saatlerde Akıllı İniş Aracı (SLIM) ile iletişimi yeniden kurduğu bildirildi.

JAXA, uzay aracının muhtemelen güneş ışığının yönündeki değişiklik sayesinde güneş panellerini kulanarak bataryasına güç üretebildiğini söyledi.

Ajans, SLIM'in Ay'ın yapısına dair ipuçları bulmak amacıyla çok bantlı spektral kamerasıyla Ay yüzeyindeki kayalarının bileşimini analiz etme faaliyetlerine yeniden başladığını ekledi.

SLIM, 20 Ocak'ta ay ekvatoruna yakın bir kraterde bulunan hedefinin 55 metre yakınında Ay'a indi.

AY GECESİ UZAY ARACININ SONU OLABİLİR

SLIM, inişten kısa bir süre önce bilinmeyen nedenlerden dolayı iki ana motorundan birinin itiş gücünü kaybetti ve hedeften birkaç düzine metre uzağa düştü.

İniş aracı hafif bir eğimde güvenli bir şekilde durdu, ancak motoru yukarı bakacak şekilde devrilmiş görünüyordu.

Sondanın güneş panelleri yer değiştirme nedeniyle batıya doğru bakıyordu ve hemen güç üretemedi.

JAXA'nın SLIM'in aydaki operasyonunu ne zaman sonlandıracağı konusunda net bir tarih yok ancak ajans daha önce iniş aracının "Ay gecesinde" hayatta kalacak şekilde tasarlanmadığını söylemişti.

Bir sonraki ay gecesi Perşembe günü başlıyor.

KAYNAK: BBC | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
En sevilen serilerden biriydi: Tamamen elektrikli oldu! İşte fiyatı ve özellikleri...
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"