Iris ve Massalia Asteroidlerinde Su Keşfedildi: Dünya’nın Kökenleri Hakkında İpuçları

SOFIA kızılötesi teleskopu verilerine göre, Iris ve Massalia isimli silikat asteroidlerinin yüzeyinde su molekülleri tespit edildi. Bu keşif, Dünya’ya suyun nasıl ulaştığına dair bilgiler verebilir.

Iris ve Massalia Asteroidlerinde Su Keşfedildi: Dünya’nın Kökenleri Hakkında İpuçları
Iris ve Massalia Asteroidlerinde Su Keşfedildi: Dünya’nın Kökenleri Hakkında İpuçları
GİRİŞ 14.02.2024 17:01 GÜNCELLEME 14.02.2024 17:01

Güneş Sistemi, gezegenlerden ve aylardan kuyruklu yıldızlara ve asteroitlere kadar farklı nesnelerin bir koleksiyonudur. Güneş’in etrafında dönen 1 milyondan fazla asteroit olduğu ve üzerlerinde bulunan suyun uzun zaman önce buharlaşmış olması gerektiği düşünülüyordu.

ASTEROİDLERİN YÜZEYİNDE SU BULUNDU

Ancak NASA ve Almanya işbirliğiyle geliştirilen SOFIA kızılötesi teleskopundan elde edilen verileri kullanan yeni bir araştırmada, Iris ve Massalia isimli silikat asteroidlerinin yüzeyinde su molekülleri keşfedildi.

Bu keşif, özellikle asteroitlerin erken gezegen oluşum sürecinin kalıntıları olduğu ve bileşimlerinin Dünya’ya suyun nasıl ulaştığına dair ipuçları verebileceği için önemlidir.

IRIS ASTEROİDİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Milyonlarca asteroit arasında Iris’in çapı 199 kilometre olup diğer asteroitlerin yaklaşık yüzde 99’undan daha büyüktür. Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında, Güneş’in etrafında ortalama 2,39 astronomik birim uzaklıkta döner ve bir yörüngeyi tamamlaması 3,7 yılı alır.

SOFIA ve bir asteroid yüzeyinde bulunan su molekülleri illüstrasyonu

Massalia ise 135 km çapında ve Iris’inkine benzer bir yörüngeyi paylaşır. Güneş Sistemindeki asteroitler bileşim ve yapı bakımından biraz farklılık gösterir. Güneş’e daha yakın bölgelerde buz içermeyen silikat asteroitler hakimdir, ancak daha uzakta buzlu asteroitler daha yaygındır.

SOFIA, 2022 yılında emekliye ayrılan Stratosferik Kızılötesi Astronomi Gözlemevi’nin kısaltmasıdır. SOFIA, Ekim 2020’de Ay’ın güneşli yüzeyinde su tespit eden ilk teleskop olmuştu. SOFIA’nın Zayıf Nesne Kızılötesi Kamerası (FORCAST) enstrümanı, Iris ve Massalia gibi dört silikat zengini asteroiti yakalamıştı.

Bunlardan ikisinde, moleküler suya işaret eden orta kızılötesi spektral imzalar bulmuştu. Daha önce asteroit örneklerinde su molekülleri tespit edilmişti, ancak bu, bu tür bir gözlemle yüzeyde tespit edilen ilk seferdi.

AY'DA BULUNAN SU MOLEKÜLLERİYLE TUTARLI ÇIKTI

Araştırmanın baş yazarı olan Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Anicia Arredondo, spektral çizgilerin gücüne dayanarak, asteroitler üzerindeki suyun hacmi ve yaygınlığının Ay’da bulunanlarla tutarlı olduğunu doğruladı. Burada da su hem minerallere bağlıydı hem de silikatlar tarafından absorbe ediliyordu.

Suyun Güneş Sistemindeki dağılımını tam olarak anlamak için daha fazla analiz yapılması gerekiyor ancak çalışmanın ardından ekip, daha fazlasını öğrenmek için artık daha kaliteli optiklere ve çok daha iyi bir sinyal/gürültü oranına sahip olan James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanacak.

Dünya’nın suyunun büyük bir kısmının asteroitlerden geldiği düşünülüyor. Bu nedenle, bu keşif, gezegenimizde yaşamın nasıl başladığına dair büyük anlamlar taşıyor. Ayrıca, uzaydaki suyun dağılımını anlamak, güneş sistemi dışındaki gezegen sistemlerinde ve yaşam olasılığında da bize yardımcı olabilir.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı