Zuckerberg: Çocuklarınızın bağımlılığından ben sorumlu tutulamam!

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, platformlarının çocukların sosyal medya bağımlısı olmasına yol açtığı yönündeki suçlamalardan kişisel olarak sorumlu tutulamayacağını savunuyor.

Zuckerberg: Çocuklarınızın bağımlılığından ben sorumlu tutulamam!
Zuckerberg: Çocuklarınızın bağımlılığından ben sorumlu tutulamam!
GİRİŞ 24.02.2024 15:50 GÜNCELLEME 24.02.2024 15:52

Zuckerberg'in hukuk ekibi bu hafta Oakland, California'da, Meta'ya ve kendisine karşı ebeveynler ve okullar tarafından açılan ve kendisinin ve Meta'nın eylemlerinin sosyal medya bağımlılığına neden olarak çocuklara zarar verdiğini iddia eden bir dizi dava nedeniyle mahkemedeydi.

META'YA KARŞI DAVALAR DÜŞMEYECEK

Zuckerberg, bir düzineden fazla eyaletten insanlar tarafından açılan iki düzine davadan şahsen çekilmesini talep etti. Milyarder lehine verilecek bir karar onu şahsen sorumlu tutulmaktan kurtaracak ancak Meta'ya karşı açılan davaları düşürmeyecek.

Davalarda Zuckerberg'in eylemleri ve eylemsizliğinin sosyal medya bağımlılığına yol açtığı iddia ediliyor ve Facebook ve Instagram'ın çocuklar için güvenli olmadığı yönündeki uyarıları görmezden gelmekle suçlanıyor.

"ŞİRKETİN İHMALLERİNDEN SORUMLU TUTULAMAM"

Business Insider tarafından görüntülenen mahkeme kayıtlarında, Zuckerberg'in avukatları, "Bireylerin yalnızca şirket yöneticileri, direktörleri veya hissedarları olarak statülerine dayanarak bir şirketin eylemlerinden veya ihmallerinden kişisel olarak sorumlu tutulamayacağı temel bir ilkedir" dedi.

Avukatları Cuma günü mahkemede argümanlarını yineleyerek Zuckerberg'in bir birey olarak kişisel sorumluluğu ile CEO olarak rolü arasında açık bir fark olduğunu söyledi.

Bloomberg Cuma günü, şirketler hukukunda yöneticilerin genellikle kişisel sorumluluktan korunduğunu belirtti.

SOSYAL MEDYA ÇOCUKLARI ETKİLİYOR MU? ZUCKERBERG'İN PAYLAŞMASINI İSTEDİLER AMA...

Bloomberg'in haberine göre, davacılar mahkemede Zuckerberg'in sosyal medyanın çocuklar için taşıdığı risklere ilişkin bulguları kamuoyuyla paylaşma görevi olduğunu savundu ancak ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers bu iddiaya şüpheyle yaklaştı.

Bununla birlikte, yayın kuruluşu yargıcın, Meta'nın bu bilgileri ifşa etme görevi olduğu tespit edilirse, CEO'nun bu bilgileri gizlemekten sorumlu tutulmasının mümkün olabileceğini öne sürdüğünü bildirdi.

Bir çevrimiçi güvenlik ve ebeveyn kontrolleri şirketi olan Bark Technologies'den Titania Jordan, NBC Bay Area'ya verdiği demeçte, "Mark Zuckerberg, sorumlu olduğu platformlara erişerek ve bağımlı olarak çocukların günlük olarak zarar gördüğü derinliği ve genişliği biliyorsa ve bu zararları gidermek için anlamlı ve önemli bir eylemde bulunmadıysa, o zaman kişisel olarak sorumlu tutulmalıdır" dedi.

Jordan sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi, eğer makul bir inkar iddiasında bulunabilirse ya da bundan haberdar olduysa ve ekibine bunu daha iyi ya da daha güvenli hale getirmeleri talimatını verdiyse ve onlar bunu yapmadıysa, o zaman bu şirketin sorumluluğundadır."

Zuckerberg'in şahsen sorumlu olduğu kabul edilirse, bunun sosyal medya devlerinin CEO'larına karşı açılan diğer davalar üzerinde önemli etkileri olabilir.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'de bir bakanın aracı daha kaza yaptı! Otomobil hurdaya döndü
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı