Beyaz Saray'dan NASA'ya yeni görev! 2026 yılına kadar süresi var...

Beyaz Saray, NASA'dan Ay'da saatin nasıl söyleneceğini bulmasını istiyor; Uzay ajansından ay merkezli bir zaman referans sistemi oluşturmak için diğer ABD kurumları ve uluslararası kurumlarla birlikte çalışması istendi.

Beyaz Saray'dan NASA'ya yeni görev! 2026 yılına kadar süresi var...
Beyaz Saray'dan NASA'ya yeni görev! 2026 yılına kadar süresi var...
GİRİŞ 03.04.2024 09:29 GÜNCELLEME 03.04.2024 16:02

NASA'nın Koordineli Ay Saati (LTC) olarak adlandırılan saati ayarlamak için 2026 yılının sonuna kadar zamanı var.

Bu tam olarak Dünya'daki gibi bir zaman dilimi değil, Ay için tam bir zaman referansı çerçevesi çizmek amacıyla yapılıyor.

Ay'da daha az yer çekimi olduğundan, orada zaman Dünya'ya kıyasla biraz daha hızlı akıyor.

LTC, aşırı hassasiyet gerektiren ay uzay araçları ve uydular için bir zaman tutma kriteri sağlayacak.

NASA'nın üst düzey iletişim ve navigasyon yetkilisi Kevin Coggins, "Ay'daki atom saati, Dünya'daki saatten farklı bir hızda işleyecektir. Ay ya da Mars gibi başka bir cisme gittiğinizde her birinin kendi kalp atışına sahip olması mantıklı geliyor" dedi.

Nasa'nın, Eylül 2026'dan itibaren Artemis programı aracılığıyla Ay yüzeyine astronot misyonları gönderme planları var; bu program aynı zamanda Mars'a yapılacak gelecekteki misyonlar için zemin hazırlamaya yardımcı olabilecek bilimsel bir Ay üssü kurmayı içeriyor.

BU ÇABAYA DÜZİNELERCE ŞİRKET, UZAY ARACI VE ÜLKE KATILIYOR

Bir OSTP yetkilisi Reuters'e, birleşik bir Ay zamanı standardı olmadan, uzay araçları arasındaki veri aktarımlarının güvenli olmasını ve Dünya, Ay uyduları, üsler ve astronotlar arasındaki iletişimin senkronize olmasını sağlamanın zor olacağını söyledi.

Yetkili, zamandaki tutarsızlıkların Ay üzerinde veya yörüngesindeki konumların haritalandırılmasında ve konumlandırılmasında da hatalara yol açabileceğine dikkat çekti.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel'i bugün kabul edecek
İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar