Az kalsın ölüyordu... Uzaydan evinin içine düştü!

Florida'daki bir eve, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) tarafından atılan 2,6 kiloluk bir pil paletine ait olduğu düşünülen bir metal parçası çarptı.

Az kalsın ölüyordu... Uzaydan evinin içine düştü!
Az kalsın ölüyordu... Uzaydan evinin içine düştü!
GİRİŞ 03.04.2024 14:57 GÜNCELLEME 03.04.2024 15:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Napoli'deki ev sahibi Alejandro Otero tatildeyken oğlundan gelen bir telefonla 'muazzam bir ses' duyduğunu, tavanda ve yerde delikler açıldığını ve düşen şeyin neredeyse kendisine isabet edeceğini söyledi.

Uzayda yemek yiyebilmenin maliyeti belli oldu: Fiyatı dudak uçuklattı!Uzayda yemek yiyebilmenin maliyeti belli oldu: Fiyatı dudak uçuklattı!

UZAY ÇÖPÜ OLDUĞU TESPİT EDİLİRSE NASA ZARARDAN SORUMLU TUTULACAK

İki kiloluk silindir şeklindeki cisim o zamandan beri NASA tarafından kaynağının belirlenmesi için kurtarıldı ve uzay çöpü olduğu tespit edilirse ajans zararlardan sorumlu olabilir.

NASA 2021'de paleti fırlattı ve Dünya'nın atmosferine kontrollü bir şekilde yeniden girmeden önce iki ila dört yıl yörüngede kalmasını bekledi ancak güdümsüz girişim, paletin rotadan çıkmasına ve beklenmedik bir iniş yapmasına neden oldu.

EN KISA SÜREDE ANALİZ EDİLECEK

NASA sözcüsü Joshua Finch Dailymail.com'a şunları söyledi: 'NASA ev sahibiyle işbirliği içinde bir nesne topladı ve nesnenin kaynağını belirlemek için mümkün olan en kısa sürede NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde analiz edecek.

Analiz tamamlandığında daha fazla bilgi edinilebileceğini de sözlerine ekledi.

BATARYA  ATMOSFERDE YANMAYIP EVE DÜŞTÜ...

Batarya paletinin Ft. Myers üzerinde yanması gerekiyordu, ancak bunun yerine 8 Mart'ta rotasından çıktı, çünkü gökbilimciler Dünya'nın atmosferine yeniden gireceği zamanı yanlış tahmin etmişlerdi.

Otero X'te cismin fotoğraflarını paylaşarak birinden kendisini NASA'ya bağlamasını istedi ve gökbilimci Jonathan McDowell yanıt vererek bunun muhtemelen Cancun ve Küba arasındaki Meksika Körfezi'ne yeniden giren bir EP-9 paleti olduğunu söyledi.

McDowell, uçağın UTC'ye göre 19:30'dan hemen önce atmosfere girmesi gerektiğini ancak Ft Myers'a giden yolun sadece bir tahmin penceresi olduğunu söyledi ve 'birkaç dakika sonra tekrar atmosfere girseydi Ft Myers'a ulaşmış olacaktı' diye ekledi.

2021 YILINDA DA BENZER BİR OLAY YAŞANMIŞTI

2021 yılında NASA, ISS'deki astronotlara, Dünya'ya geri inmeden önce iki ila dört yıl boyunca yörüngede kalacak olan dokuz eski pil içeren Japonlara ait kargo paletini serbest bırakmalarını söyledi.

Uzay ajansı o sırada Spaceflight Now'a paletin Dünya atmosferine yeniden girdiğinde 'zararsız bir şekilde' yanmasını beklediklerini ancak pillerin ya da paletin kaç parçasının sağlam kalacağını bilmediklerini söyledi.

Ancak bataryalar NASA'ya ait olsa da, bağlı oldukları paleti Japonya'nın uzay ajansı fırlattı ve bu da potansiyel olarak ülkeyi hatalı duruma düşürdü. 

UZAYDA DÜNYAYA DÜŞEBİLECEK 30 BİNDEN FAZLA NESNE VAR

Uzay çöpü, uzayda kullanılmayan herhangi bir ekipmandır ve şu anda yörüngede sıkışmış ve birkaç yıl içinde Dünya'ya geri düşebilecek 30.000'den fazla nesne bulunmaktadır. 

Her ne kadar uzay çöplerinin büyük bir kısmı tekrar yörüngeye girdiklerinde yanarak yok olsalar da, Federal Havacılık Otoritesi'nin 2023 tarihli bir raporunda, hayatta kalan çöplerin 2035 yılına kadar her iki yılda bir kişiyi öldürebileceği ya da yaralayabileceği uyarısında bulunulmuştur.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • HAKAN'IN FİKRİ 1 ay önce Şikayet Et
    adam 5 ev parası tazminat alır artık NASA dan
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK'ya peş peşe darbeler! 23 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor! Takmayan trafiğe çıkamayacak