Çöp konteynerindeki doluluğu ve gaz değerlerini ölçen cihaz tasarladılar

Kırıkkale'de iki üniversite öğrencisi, araştırma görevlisi danışmanlığında çöp konteynerlerinin doluluğunu ve gaz değerlerini ölçen cihaz tasarladı.

Çöp konteynerindeki doluluğu ve gaz değerlerini ölçen cihaz tasarladılar
Çöp konteynerindeki doluluğu ve gaz değerlerini ölçen cihaz tasarladılar
GİRİŞ 14.04.2024 17:16 GÜNCELLEME 14.04.2024 17:16

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nden Habibe Beggi ve Batuhan Özben'in liderliğinde, araştırma görevlisi Mustafa Yurdakul'un rehberliğinde gerçekleştirilen proje, TÜBİTAK'ın "2209 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri" programı kapsamında önemli bir destek aldı.

Araştırma, "Nesnelerin İnterneti Tabanlı Atık Yönetim Sistemi" adını taşıyor ve temel olarak gaz sensörleri ve diğer sensörlerin entegre edildiği bir elektronik devre kartıyla çalışıyor. Bu cihaz, çöp konteynerlerine monte edilerek içerisindeki doluluk seviyesini ve gaz oranını belirlemek üzere tasarlanmıştır. Elde edilen veriler, yerel yönetimlere iletilerek çevresel kirliliğin azaltılmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

Habibe Beggi, projenin amacını, çöp konteynerlerinin doluluk seviyelerini ve zararlı gaz salınımını gerçek zamanlı olarak izleyerek atık yönetimini etkinleştirmek olarak açıkladı. Beggi ayrıca, "Riskli konteynerlerin bir an önce boşaltılması" hedefini belirtti.

Batuhan Özben ise projenin şehir içindeki çöp konteynerlerinin doluluk oranlarını ve potansiyel gaz salınımını anlık olarak tespit etmeyi ve ilgili mercilere iletmeyi amaçladığını vurguladı.

Mustafa Yurdakul, proje kapsamında geliştirilen cihazın gazları algılayıp konteynerin doluluk oranını ölçtüğünü açıkladı. Ölçülen verilerin kablosuz iletişim kartı sayesinde yerel yönetimlere aktarılabileceğini belirtti ve bu sayede yerel yönetimlerin hızlı müdahale edebileceğini ifade etti. Yurdakul, "Bu yöntem, geleneksel yöntemlerde olduğu gibi belirli saatlerde atıkları toplamak yerine tehlike arz eden konteynerlere daha hızlı müdahale edilmesini sağlayacak" dedi.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çekmeköy’de sahte taksi ile kanlı tuzak! Çantayı da toprağa gömmüş…
Para ve sermaye piyasalarına vergi müdahalesi