Evlerde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu kolaylaştı: İşte yeni kurallar!
Yeni düzenlemeyle apartman ve site otoparklarında elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için ruhsat alma zorunluluğu kaldırıldı. Ancak kat maliklerinden izin alma şartı bazı durumlarda devam ediyor. Peki, kaç kişinin onayı gerekiyor?

Türkiye’de elektrikli araç satışları hızla artarken, araç sahipleri için en büyük sorunlardan biri şarj altyapısı olmaya devam ediyor.
2024’ün ilk iki ayında 16 bin 698 elektrikli otomobil satışı gerçekleşirken, toplam elektrikli araç sayısı 200 bine yaklaştı.
Yeni şarj istasyonları alışveriş merkezleri, akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesislerinde yaygınlaşırken, birçok araç sahibi evinin otoparkında şarj ünitesi kurmak istiyor.
Ancak bu süreç, kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklar ve ruhsat zorunluluğu nedeniyle büyük bir sorun teşkil ediyordu.
YENİ DÜZENLEME İLE RUHSAT ŞARTI KALKTI
Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği değişikliği ile apartman ve site otoparklarında şarj istasyonu kurulumu için elektrik tesisatı ruhsatı alma zorunluluğu kaldırıldı.
Buna rağmen, yangın yönetmeliğine uygun projelerin hazırlanması ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütnamenin ilgili idareye sunulması gerekiyor.
KAT MALİKLERİNDEN İZİN ALMA ŞARTI ESNETİLDİ
- Şarj istasyonu kurulumu için kat maliklerinden onay almak hâlâ gerekiyor. Ancak beşte dört (4/5) onay şartı esnetildi.
- Ortak otopark alanlarında şarj istasyonu kurulacaksa, sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alınabilecek.
- Bağımsız bölüme ait otoparklarda, mevcut elektrik tesisatı değiştirilmezse ve diğer daireleri etkilemezse kat malikleri kurul kararına gerek duyulmayacak.
Öte yandan, site veya apartman dışında ticari amaçla şarj hizmeti vermek isteyenler bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve farklı izin süreçlerinden geçmek zorunda kalacak.
EV SAHİPLERİ DİKKAT: MASRAFLAR KATLANABİLİR!
- Kendi tahsisli otopark alanına şarj istasyonu kuran araç sahipleri, tüm masrafı kendileri karşılayacak.
- Ortak alana kurulan şarj istasyonlarının maliyeti ise sadece elektrikli araç sahipleri tarafından paylaşılacak.
- Elektrikli aracı olmayan apartman sakinleri bu masrafa katılmayacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte elektrikli araç sahipleri için otoparklarında şarj istasyonu kurma süreci kolaylaştırılmış olsa da, bazı durumlarda hâlâ kat maliklerinin onayı gerekecek.
Bu nedenle, apartman ve site yönetimlerinin süreci doğru yönetmesi büyük önem taşıyor.
-
Mustafa Temizel 2 gün önce Şikayet EtOrtak park alanlarını paralı şarj istasyonu haline getirirler artık. Ranta bizim milletin kafası çok iyi çalışır.Beğen Toplam 1 beğeni
-
CAHİL OLMAYIN 2 gün önce Şikayet EtCahilliği bırakın, elektrik fiyatları ne kadar yüksek olursa olsun, elektrik faturalarına ödenen paralar yurt içinde kalır, sermayeye üretime yatırıma katılır ve vatandaşa 2 katı gelir olarak geri döner. Petrol ve gaz ithalatında ısrar ederseniz yılda 100 milyar dolar petrol ve gaz ithalatına gider. Yani 10 yılda bir trilyon dolar buhar olur.Beğen Toplam 27 beğeni
-
Türk Vatandaşı 2 gün önce Şikayet Et"Ortak alana kurulan şarj istasyonlarının maliyeti ise sadece elektrikli araç sahipleri tarafından paylaşılacak." Güzel gayet adil. Kat Mülkiyeti Kanunu ile zulüm haline gelen ortak alan masrafları tüm maliklerce ödenmesi sorunu ne olacak. Kullanmadığım havuzun veya asansörün parasını niye ödüyorum?Beğen Toplam 7 beğeni
-
temel 2 gün önce Şikayet Etbu lusk bir sey ilk de bina yapilir iken ortak yapilir alan da kulladigini øder havuz ise ilk alir iken var bence hic olmayacak arabasi olmayan senin masraf niye ødesin git nerde doldurur isen doldur sonuc da evde dolacak diye kanun yok cok bina buna uygun degil parki bile yok zaten cok yerde doldurma imkani olacak olmaz ise babayi yersin zaman ile yada elektirik gider iseBeğen
-
Çetin 2 gün önce Şikayet EtElektrik fiyatları uçtu bu nasıl işBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 2 gün önce Şikayet Etbi bu eksikti tam olduBeğen