6 bin yıldır kayıptı! Tartışmalar yeniden alevlendi: 'İnsan eliyle yapılmış olamaz!'

Küba açıklarında 600 metre derinlikte keşfedilen su altı yapıları, Atlantis tartışmalarını alevlendirdi. Bilim adamları bu yapıların insan eliyle yapılmış olmayacağını söylüyor.

GİRİŞ 31.07.2025 17:43 GÜNCELLEME 31.07.2025 17:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Atlantis söylentilerini yeniden alevlendiren ve sosyal medyada büyük yankı uyandıran su altı yapıları, insanlık tarihine dair bildiklerimizi sorgulamaya zorluyor. Ancak uzmanlar, bu yapının gizemli bir şehirden çok doğanın işi olabileceğini söylüyor.

CUBA AÇIKLARINDAKİ ESRARENGİZ YAPILAR

2001 yılında Küba'nın Guanahacabibes Yarımadası açıklarında okyanusun yaklaşık 600 metre derinliğinde tespit edilen taş yapılara bazıları “kayıp şehir”, hatta Atlantis adını yakıştırdı.

Ancak o dönem keşfi yapan Paulina Zelitsky ve ekibi, bu yapıların ne olduğuna dair kesin konuşmaktan kaçındı.

Zelitsky, BBC’ye verdiği röportajda, “Kanıt olmadan ne olduğu konusunda konuşmak sorumsuzluk olur,” diyerek dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

İddiaya göre kayıp Küba durumu, 2001 yılında bir Kanada bölümü bölümü tarafından keşfedildi ancak daha fazla araştırma yapılmadı

NEDEN ARAŞTIRMA DEVAM ETMEDİ?

Maalesef, ilk keşiften sonra bölgeye bir daha gidilmedi. İkinci bir keşif gezisi planlansa da finansman eksikliği ve Küba’daki siyasi ortam nedeniyle hayata geçirilmedi. Bu da sosyal medyada komplo teorilerine kapı araladı.

Bazı kullanıcılar, “Antik Mısır’dan daha eski bir uygarlık varsa neden araştırılmıyor?” diye sorgularken, bazıları da bilerek “örtbas edildiğini” öne sürüyor.

"BU YAPILAR İNSAN ELİYLE YAPILMIŞ OLAMAZ"

Ancak bilim insanları, bu yapının insan eliyle yapılmış olamayacağını savunuyor. Kübalı jeolog Manuel Iturralde-Vinent, bu yapıların bulunduğu derinliğe batmasının 6.000 yıl gibi kısa bir sürede mümkün olmadığını belirtiyor. Ona göre bu tür bir batma, ancak yaklaşık 50.000 yılda gerçekleşebilir.

Florida State Üniversitesi’nden su altı arkeoloğu Michael Faught da “Bu yapılar gerçekten insan yapımıysa, o zaman tarihte bildiğimizden çok daha ileri bir uygarlık söz konusu olmalıydı,” diyerek şüphelerini dile getirdi.

'GÖBEKLİ TEPE' DETAYI DİKKAT ÇEKTİ!

Yine de, bu Küba yapıları tek örnek değil. Türkiye’deki Göbekli Tepe gibi yapılar, insanlığın düşündüğümüzden daha erken medeniyet kurduğunun kanıtı olabilir.

Milattan önce 9500’e tarihlenen bu yapı, piramitlerden 5.000 yıl önce, Stonehenge’den 6.000 yıl önce inşa edilmişti.

Bir diğer çarpıcı örnek, Japonya açıklarındaki Yonaguni Anıtı. 90 feet (27 metre) yüksekliğinde taş basamaklara sahip bu su altı yapısının 12.000 yıldan daha önce deniz seviyesinin üstünde olduğu düşünülüyor.

Bilim tarihinde heyecanlandıran gelişme! 4 bin yıllık el izi keşfi!Bilim tarihinde heyecanlandıran gelişme! 4 bin yıllık el izi keşfi!

TARİH YENİDEN Mİ YAZILIYOR?

Eğer Küba’daki yapılar gerçekten bir kente aitse, bu durum Homo sapiens’in 50.000 yıl önce sadece avcı-toplayıcı olmadığını, şehirler kurabilecek düzeyde organize uygarlıklar geliştirdiğini gösterir. Bu da tarih kitaplarını kökten değiştirecek bir gelişme olur.

Ancak bugüne kadar bu hipotezi destekleyecek yeni bir keşif ya da bilimsel onay gelmedi. Ne Küba devleti ne de uluslararası araştırma ekipleri bölgeye dönebildi.

GİZEM SÜRÜYOR

Tüm bu belirsizlikler, komplo teorilerini beslemeye devam ediyor. Bazılarına göre bu bilgi bilerek saklanıyor. Bazılarına göreyse elimizdeki veriler, sadece doğa tarafından şekillendirilmiş taş formasyonlarını gösteriyor.

Yine de insanlık tarihiyle ilgili bu tür anomaliler, yeni sorular doğuruyor:

  • Bildiğimiz tarihin ötesinde uygarlıklar var mıydı?
     
  • Bu yapılar gerçekten unutulmuş bir halkın kalıntıları mı?
     
  • Yoksa sadece doğanın bizlere oynadığı bir optik illüzyon mu?

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 5
  • Beşiktaşlı 3 saat önce Şikayet Et
    Endonezyada 69 bin yıllık şehir ksşfesildi de adamların başına gelmeyen kalmadı.
    Cevapla
  • Misafir 10 saat önce Şikayet Et
    Hz. Nuh'un kavmi sular altında kalmıştı. O dünyanın 2.doğuşu geminin oturduğu Cudi dağında oldu. Acaba o tarihlere uyuyor mu
    Cevapla
  • CAN KARACURUN 16 saat önce Şikayet Et
    açıp Kur'an-ı Kerim'i okusalar hakikati görecekler bir daha da uzaylı marslı uzak gezegenli laflarını etmeyecekler
    Cevapla
  • GERÇEK 17 saat önce Şikayet Et
    DÜNYA VAR OLDUĞUNDAN BERİ İNSANOĞLU ÜZERİNDE YAŞIYOR BU DA MİLYONLARCA YIL DEMEK şu an sadece işlerine gelen tarihi insanoğluna sunuyorlar
    Cevapla
  • cahit 17 saat önce Şikayet Et
    Dünyamızdaki tüm bilinen bilinmeyen yapılar insanlar tarafın dan yapılmıştır bazı kavimler Hz Süleyman gibi Cinlere Şeytanlara iş yaptırmıştır bazı ilerde onları çalıştırmışlar dır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Aç bıraktıkları çocukları inkar ediyorlar... İsrailli yazar ateş püskürdü: Hepsi aşağılık!
Ormanlarımızı yakan kundakçılar kameralara böyle yakalandı