Tarihi yeniden yazabilecek keşif! Gize Sfenksi'nin içinde bulundu!

Mısır’daki Büyük Sfenks’in altında keşfedilen gizemli dikey bir tünel ve devasa odalar, antik Giza Platosu’nun altında “yeraltı şehri” olduğuna dair teorileri yeniden alevlendirdi.

GİRİŞ 11.07.2025 15:46 GÜNCELLEME 11.07.2025 15:51
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İtalyan araştırmacılar, daha önce Khafre Piramidi'nin altındaki yapılarla gündeme gelmişti. Şimdi ise Sfenks’in tabanından aşağı doğru inen spiral şeklindeki dev bir şaft ve iki büyük yeraltı odası tespit ettiklerini açıkladılar.

3 BOYUTLU TARAMA: DERİNLERDEKI GİZLİ YAPILAR

Araştırmacı ekip, bu bulguları geçtiğimiz haftalarda Kuzey Carolina’da düzenlenen Cosmic Summit konferansında duyurdu.

Toplantı, antik tarihe dair gelenekselden farklı teorilerin tartışıldığı bir platform olarak biliniyor.

Büyük Gize Sfenksi

Araştırmayı yürüten radar uzmanı Filippo Biondi, DailyMail.com’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

  • “Bu bulgular, Giza Platosu'nun altında geniş bir yeraltı kompleksinin, hatta belki de kayıp bir yeraltı şehrinin bulunduğu hipotezini güçlü şekilde destekliyor.”
     
  • Yapılan taramalarda, Sfenks’in altından yaklaşık 2.000 ve 4.000 feet (yaklaşık 600 ve 1.200 metre) derinlikte iki kare yapı bulunduğu açıklandı.
     
  • Bu yapıların spiral bir merdivenle çevrili dev bir şaftla bağlantılı olduğu belirtildi.

KADİM MİMARİNİN İZİ: 36.400 YIL ÖNCESİNE AİT Mİ?

Araştırmanın eş yazarı Mısırlı araştırmacı Armando Mei, bu tür yeraltı yapılarına yalnızca Sfenks’in değil, Khafre ve Menkaure piramitlerinin altında da rastlandığını söyledi.

“Bu durum ise Giza Platosu’nun hanedanlık öncesi dönemde, yaklaşık MÖ 36.400 civarında mühendislik harikası bir şekilde inşa edildiğini kanıtlıyor,” diyen Mei, bu yapıların bilinenden çok daha eski bir uygarlığa ait olabileceğini savundu.

Bu yılın başlarında Khafre Piramidi'nin altında gizlenmiş devasa yapılar olduğu iddialarıyla ses getiren İtalyan araştırmacılar, şimdi de Sfenks'in altında devasa bir dikey şaft tespit ettiklerini söylüyorlar

TARİHİ YENİDEN YAZABİLECEK KEŞİF

Eğer bu yapılar doğrulanırsa, piramitlerin sadece firavun mezarları olarak inşa edilmediği, aksine çok daha karmaşık ve gelişmiş bir uygarlığa ait mimari kalıntılar olduğu tezi güçlenecek.

İtalyan araştırmacılar, bu yapıların ilk ipuçlarını Mart ayında Khafre Piramidi'nin altındaki dört devasa şaft ve odanın tespitiyle elde etmişti.

Kullandıkları SAR Doppler Tomografi isimli radar teknolojisi, yüzeyin altındaki mikro titreşimleri analiz ederek 3 boyutlu haritalar oluşturuyor. Bu teknoloji, daha önce hakemli bir dergide yayımlanmıştı.

Taramalarda ayrıca biri 2.000 fit, diğeri ise yerin 4.000 fit altında olmak üzere iki büyük oda tespit edildi.

'ÖLÜLER ŞEHRI' AMENTİ Mİ?

Araştırmacılar, bulgularını Ölüler Kitabı’nın 149. Bölümü ile ilişkilendiriyor. Metinde bahsedilen “ölüler şehrinin 14 konutu”, bu odalara ve Sfenks’in altındaki yapılara işaret ediyor olabilir.

“Metinler, piramitlerin bu şehrin üzerine inşa edildiğini ve girişin bu yapılarla mühürlendiğini söylüyor,” diyen Mei, yapının Amenti olarak bilinen mitolojik şehre ait olabileceğini ifade etti.

Çin'den yeni görev: Gezegen keşfine çıkacaklar!Çin'den yeni görev: Gezegen keşfine çıkacaklar!

KAYIP KAYITLAR SALONU’NA GİDEN YOL

Biondi, 4.000 feet derinlikteki odaların, antik efsanelerde geçen "Hall of Records" (Kayıtlar Salonu) ile bağlantılı olabileceğini söylüyor. Bu efsanevi oda, Sfenks'in ya da Büyük Piramit'in altında olduğu düşünülen, kadim bilgilere ev sahipliği yaptığına inanılan bir yapı olarak anlatılır.

Ancak bu oda hâlen mitolojik düzeyde kalmakta ve varlığına dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor.

Şaft spiral benzeri bir yapıyla sarılmış gibi görünüyor

GELİŞMİŞ BİR UYGARLIĞA AİT OLABİLİR!

Araştırmacılar, bu karmaşık yeraltı sisteminin yaklaşık 12.000 yıl önce bir asteroid çarpmasıyla yok olan gelişmiş bir uygarlığa ait olabileceğini öne sürüyor.

Graham Hancock gibi alternatif tarihçiler, bu tür bir felaketin ardından kurtulan az sayıda kişinin astronomi, mühendislik ve kutsal mimari bilgisini antik Mısır gibi medeniyetlere aktardığını savunuyor.

DERİNLİKTEKİ YAPILAR VE YENI UMUT

Ekip, Sfenks’in kuzey tarafında, çatal biçimli (çatal anahtara benzer) yapılar da tespit ettiğini, bu yapıların daha da derine indiğini belirtti.

Sıradaki hedefleri, Mısır makamlarından kazı izni alarak bu yapıları yerinde doğrulamak ve tarihe dair bugüne kadar kabul edilen bilgileri yeniden gözden geçirmek.

“İnsanlığın bu yapıları öğrenme hakkı var. Kim olduğumuzu bilmiyoruz. Ama öğrenmeliyiz,” diyen Biondi, bu keşfin insanlık tarihine yeni bir bakış kazandırabileceğini savunuyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 9
  • ddd 12 saat önce Şikayet Et
    eğer doğruysa ve yerin 1.2000 metre altında böyle büyük yapılar yapılabildiyse bu çok eski büyük bir medeniyeti gösterir. zaten batının yalanı olan ilkel insan bir masaldır. insanlar Hz Adem ve insan taifesi yer yüzüne indiğinden beri medenidir, alet kullanmıştır.
    Cevapla
  • hasan 14 saat önce Şikayet Et
    fazla derine inmeyin
    Cevapla
  • Abdullah64 14 saat önce Şikayet Et
    Kazık o kazık, Dünya kazıklar sahibi Firavuna da kalmadı
    Cevapla
  • misafir 15 saat önce Şikayet Et
    Bir kaç gün önce Kanal D televizyonunda "Kuralsız Sokaklar" programında Piramitlerin olduğu Mısır şehri Gize'yi izledim.Piramitlere yakın sokaklardaki cadde ve sokakların keşmekeşliği ,maaalesef hijyen olmayan görüntüler,hayvan gübreleri,çöpler beni hem şok etti hem çok üzdü. Müslüman ülkesine ve topluma yakışmıyor...Darbeci Sisi biraz da bu işe el atsa!
    Cevapla
  • TORA BORA 15 saat önce Şikayet Et
    he öyle,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Atama kararları Resmi Gazete'de! TİKA Başkanı değişti
ASELSAN’dan kritik savunma hamlesi: YILDIRIM 100 ile hava tehdidine lazer kalkanı