850 hava aracında anlaşıldı! Gökyüzünde yerli ve Milli ittifak daha da güçlenecek!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ, 350'den fazla GÖKBEY, ATAK ve döner kanat hava aracı üretme planı doğrultusunda, yerli firmalarla stratejik partnerlik protokollerini resmen imzaladı.

GİRİŞ 28.06.2025 14:24 GÜNCELLEME 28.06.2025 14:24
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin milli hava araçlarının seri üretimi, yerli firmaların yetenekleriyle desteklenecek.

Türk havacılık ve savunma sanayisinin lider şirketlerinden Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 2034'e kadar yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ, 350'den fazla GÖKBEY, ATAK ve döner kanat hava aracı üretme planı doğrultusunda, alanında yetkinlikleriyle öne çıkan yerli firmalarla stratejik partnerlik protokolleri imzaladı.

ABD basını: Türkiye'nin KAAN ihracatı Fransa'yı tedirgin ettiABD basını: Türkiye'nin KAAN ihracatı Fransa'yı tedirgin etti

PROTOKOL İMZALANAN YERLİ FIRMALARDAN BİRİ DE TTAF SAVUNMA OLDU

  • Kurulduğu 2013 yılından bu yana TUSAŞ'ın önemli projelerinde kablo gruplama ve panel üretimi alanlarında katkı sağlayan TTAF Savunma, bu imza ile bugüne kadarki iş birliğini yeni bir boyuta taşıyacak.
     
  • Protokol, TTAF Savunma'nın bugüne kadarki hizmetlerini stratejik bir ortaklık seviyesine yükselterek, şirketin vizyonunu ve gelecekteki politikalarını köklü şekilde güçlendirecek.
     
  • TTAF Savunma, savunma ve havacılık sanayisinde yüksek kaliteli kablo demetleri ve elektromekanik çözümler sunarak sektörde kendine önemli bir yer edindi.

2034'e kadar 500 KAAN üretilecek

TUSAŞ'IN ÜRETİM SÜREÇLERİNİ HIZLANDIRACAK

Şirket, TUSAŞ'ın T129 ATAK helikopterleri, HÜRKUŞ eğitim uçağı ve diğer kritik projelerinde kablo gruplama ve elektromekanik tasarım, prototipleme ve seri üretim faaliyetlerini başarıyla yürüttü. TTAF Savunma'nın sunduğu hizmetler, endüstri ortalamasının üzerinde teslimat takvimine uyum ve kalite performansıyla dikkati çekiyor.

TTAF Savunma, ATAK helikopterlerinin kablo demetlerini üreterek TUSAŞ ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin detaylı kabul testlerinden başarıyla geçti ve bu sistemler sahada yoğun muharebe tecrübesi kazandı. Aynı şekilde, HÜRKUŞ'un test kablajları da TTAF Savunma tarafından üretildi ve Türkiye'nin EASA sertifikası alan ilk hava aracı olan HÜRKUŞ'un test süreçleri desteklendi.

  • Şirket, tasarım aşamasından itibaren projelere dahil olarak ürünlerin form-uyum-fonksiyon özelliklerini optimize eden alternatif malzeme önerileri sunuyor, böylece dışa bağımlılığı azaltıyor. Ayrıca yüksek voltaj, izolasyon direnci testi ve devamlılık testi gibi kritik kalite kontrol süreçlerini tüm ürünlerinde uyguluyor.
     
  • 850 hava aracında anlaşıldı

TTAF Savunma, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar, mayına karşı korumalı araçlar, taktik tekerlekli araçlar, seyyar yüzücü köprüler ve insansız hava, kara ve deniz araçları için kablo ve elektromekanik çözümler sunuyor. Yurt içinde ve dışında başarıyla görev yapan birçok savunma sanayisi ürünü aracın kablo demetleri TTAF Savunma imzasını taşıyor.

İki şirket arasında imzalanan stratejik partnerlik protokolü, Türk savunma sanayisinde yerli ve milli üretimin güçlendirilmesi yolundaki önemli adımlardan birini oluşturuyor. Bu ortaklık, TTAF Savunma'nın mevcut yetkinliklerini TUSAŞ'ın ileri teknoloji projelerine daha derinlemesine entegre etmesini sağlayacak.

Özellikle Milli Muharip Uçak KAAN, HÜRJET, Gökbey ile diğer insanlı ve insansız hava aracı projelerinde TTAF Savunma'nın kablo gruplama ve elektromekanik sistemlerdeki uzmanlığı, TUSAŞ'ın üretim süreçlerini hızlandıracak ve maliyet etkinliğini artıracak.

Türkiye'nin gökyüzündeki kanatlı askerleri artıyor.

"KATKILARIMIZI ARTIRACAĞIZ"

TTAF Savunma Genel Müdürü Ergün İşgör, protokole ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"TUSAŞ, varlığı, yetkinlikleri ve ürünleriyle gurur duyduğumuz, Türk savunma sanayisinin gelişimine büyük katkıları olan ulusal bir değerimiz. Bugüne kadar TUSAŞ ile yol yürümüş olmak bizim için gurur kaynağıydı. Bundan sonra iş birliğimizi stratejik partnerlik seviyesine çıkarıyoruz.

Bu, TTAF Savunma'nın savunma sanayisindeki yolculuğunda bir dönüm noktası. Bugüne kadar TUSAŞ'ın projelerinde gösterdiğimiz yüksek kalite ve güvenilirlik, bu ortaklıkla daha geniş bir vizyona ulaşacak. Yerli ve milli savunma sanayisine katkılarımızı artırarak, global ölçekte rekabet gücümüzü pekiştireceğiz.

Bu stratejik partnerlik, TTAF Savunma'nın yalnızca bir tedarikçi olmaktan öte, TUSAŞ'ın uzun vadeli projelerinde tasarım ve üretim süreçlerinde daha aktif bir rol üstlenmesini sağlayacak. Dışa bağımlılığı azaltan malzeme ve tasarım çözümlerimiz, Türkiye'nin savunma sanayisinde yerlilik oranının daha da yükselmesine katkı sağlayacak."

KAYNAK: AA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 43
  • Yav kızgınım 1 ay önce Şikayet Et
    Kaan atak anka 3 hürjet en az 10 biner adet üretilmeli diğerleride 1000 üzeri olmalı yeni teknoloji cıkınca hibe et afrika ülkesine dostlugun gelişsin yada sat ve askeri nakliye uçağı üretilmeli daha sonra ise kendi sivil yolcu uçağımızı üretmeliyiz Brezilya ile anlaşma imzalayabiliriz ne çin ne Rusya gibi anlaşınca ambargo yemeyeceğimiz ve ekonomimiz saldırıya uğratmayan bir ülke brezil
    Cevapla
  • HakanKTR 1 ay önce Şikayet Et
    Sen merak etme üretim kısmı tam takır stabil duruma evrilince ay da 2-3 uçak yapılır emin ol..
    Cevapla
  • Türk 1 ay önce Şikayet Et
    Çok şükür bu ihtiyacın tamamı yerli ve milli olarak tedarik diyoruz.. Elhamdülillah..
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Yerli demek, savaş halinde ambargor olsa bile milli imkanlarla üretim teknolojilerine ulaşabileceğimiz ve çalışmalarını sağlayabileceğimiz sistemler demektir. Bana yerli milli direnç, diyot ve kapasitör fabrikamızı göster ben sana Mil Std standardında yağlardan başlayıp, kamera, işlemci haberleşme için gerekli yüksek frekanslı komponentleri saymaya başlayım.
    Cevapla
  • Tehdit büyük 1 ay önce Şikayet Et
    Barışta uyuyan , savaşda canıyla öder.
    Cevapla
  • Bey 1 ay önce Şikayet Et
    2034 çok geç olabilir. Allah vatanımızı şer güçlerden ve onların içimizdeki köpeklerinden korusun!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ünlülerin kuyumcusu olarak biliniyordu! Ersan Diamond gözaltına alındı
4 kişinin öldüğü Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki yolcu otobüsü kazasının görüntüsü