Güneş sisteminin dışından geldiği kesinleşti! 'Uzay gemisi olabilir' dediler!
NASA tarafından 1 Temmuz’da keşfedilen yıldızlararası cisim 3I/ATLAS, 20 km uzunluğunda ve saatte 217 bin km hızla Güneş’e yaklaşıyor. ESA tarafından görüntülenen cisim, yıldızlararası kökeni doğrulanan üçüncü nesne olarak kayıtlara geçti
NASA tarafından 1 Temmuz’da keşfedilen ve bilim dünyasında büyük heyecan uyandıran yıldızlararası bir cisim, ilk kez kameraya yakalandı. 3I/ATLAS adı verilen bu gizemli ziyaretçi, 135 bin mil (yaklaşık 217 bin km) hızla Güneş'e doğru ilerliyor ve uzmanlara göre Güneş Sistemi'ne başka bir yıldızdan geldi.
- Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Hawaii'deki güçlü bir teleskop yardımıyla 12 mil (20 km) uzunluğundaki bu cismi görüntülemeyi başardı.
- Görüntülerde, 3I/ATLAS'ın olağanüstü parlaklığı dikkat çekiyor. Bu durum, ya cismin boyutunun devasa olmasından ya da doğal olmayan bir ışık kaynağına sahip olmasından kaynaklanıyor olabilir.
HARVARD PROFESÖRÜNDEN ÇARPICI İDDİA: “YAPAY BİR IŞIK KAYNAĞI OLABİLİR”
Daily Mail'de yer alan habere göre, Harvard Üniversitesi’nden fizik profesörü Avi Loeb, cismin parlaklığının bir kuyrukluyıldızla açıklanamadığı takdirde yapay bir ışık kaynağına işaret edebileceğini söyledi. Loeb, "Eğer bu bir kuyrukluyıldız değilse, parlaklığı büyük bir sürpriz olur ve bu da yapay bir kaynağa, belki de uzaylı kökenli bir teknolojiye işaret edebilir," dedi.
Cisim ilk olarak NASA'nın Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) teleskobuyla tespit edildi. Araştırmacılar, ardından geçmiş gözlem verilerini tarayarak daha önce fark edilmeyen izlerini buldu. Bu süreç “ön gözlem” (precovery) olarak adlandırılıyor.
YILDIZLARARASI OLDUĞU KESİNLEŞTİ
Yüzlerce yeni gözlemle birleştirilen bu veriler sayesinde bilim insanları, 3I/ATLAS’ın yıldızlararası bir cisim olduğunu resmen doğruladı. Şu anda Dünya'dan 420 milyon mil (670 milyon km) uzaklıkta bulunan bu gök cismi, NASA’nın verilerine göre 30 Ekim’de Güneş’e en yakın konumuna ulaşacak.
Bu yakınlaşma Mars yörüngesinin hemen içinde, yaklaşık 130 milyon mil (210 milyon km) mesafede gerçekleşecek.
Neyse ki 3I/ATLAS, Dünya’ya herhangi bir tehdit oluşturmuyor. En yakın geçişini yaklaşık 150 milyon mil (240 milyon km) uzaklıktan yapacak.
Dünyayı ziyaret edip ortadan kaybolmuştu! Oumuamua'nın nereden geldiği bulunmuş olabilir!
ÜÇÜNCÜ YILDIZLARARASI ZİYARETÇİ
Bu olay, bilim insanlarının bugüne kadar sadece üçüncü kez bir yıldızlararası cismi gözlemlemesi anlamına geliyor. Daha önce 2017’de ‘Oumuamua, ardından 2019’da Borisov bu şekilde gözlemlenmişti.
‘Oumuamua’nın düzensiz dönüşü ve beklenmedik hızlanması nedeniyle Prof. Loeb ve Dr. Shmuel Bialy, cismin uzaylı kökenli bir araç olabileceğini öne sürmüştü. Loeb, 3I/ATLAS'ın da benzer bir şekilde açıklanamayacak özellikler gösterdiğini savunarak, “Benzer bir uzaylı aracı olabilir” iddiasında bulundu.
“UZAYLI OLMASI OLASILIĞI DÜŞÜK AMA İMKÂNSIZ DEĞİL”
Jodrell Bank Astrofizik Merkezi Direktörü Prof. Michael Garrett, MailOnline’a yaptığı açıklamada: “Bu tür yıldızlararası cisimler hakkında hâlâ çok az şey biliyoruz. Her gözlem, yeni bilgiler sunuyor,” diyerek konunun araştırılmaya değer olduğunu vurguladı. Garrett, cisimde şu anda uzaylı kökenli bir yapıya dair hiçbir kanıt olmadığını, ancak her olasılığın değerlendirilebileceğini söyledi.
“KUYRUKLUYILDIZ” TANIMI GÜÇLENİYOR
Uzmanların çoğu ise 3I/ATLAS'ın bir kuyrukluyıldız olduğunda hemfikir. Zira gözlemler, cismin etrafında, Güneş'e yaklaşırken oluşan buz ve gazdan oluşan bir "koma" olduğunu gösteriyor.
Dr. Mark Norris (Central Lancashire Üniversitesi) konuyla ilgili olarak, “Eğer bir koma varsa, bu bir kuyrukluyıldızdır demektir. Güneş’e yaklaştıkça daha büyük bir gaz bulutu ortaya çıkacaktır,” diyerek gözlemlerin kuyrukluyıldız hipotezini desteklediğini belirtti.
GÖZLEMLER ARALIK AYINDA DEVAM EDECEK
3I/ATLAS, Güneş’e en yakın konumuna ulaştığında, Dünya’dan Güneş’in arkasında kalacağı için doğrudan gözlemlenemeyecek. Bu nedenle en net gözlemler için Aralık ayına kadar beklenmesi gerekecek.
-
Devamke 3 saat önce Şikayet Etİnşallah israilin başına düşer yadaBeğen
-
Osmanlı Geliyor 4 saat önce Şikayet Etinşallah direk israile çarpar ve tüm siyonistleri yok eder, amin.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hüseyin şef 5 saat önce Şikayet Etuzay gemisi uzun farları yakmış geliyor yakında selektör de yapar iyi takip edinBeğen Toplam 2 beğeni
-
TrgtKINIK 5 saat önce Şikayet EtAllah'ı tanımamak için neler uyduruyorsunuz? YAPAY IŞIK KAYNAĞI NE YAHU?Beğen Toplam 1 beğeni
-
Serkan 5 saat önce Şikayet EtSizden iyi uzaylı?Beğen