Bakan Kacır duyurdu: Türkiye'nin süper bilgisayarı artık daha güçlü!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ARF süper bilgisayarı ve TRUBA altyapısı ile Türkiye’nin yüksek başarımlı hesaplama kapasitesini artırdıklarını açıkladı

Bakan Kacır duyurdu: Türkiye'nin süper bilgisayarı artık daha güçlü!
Bakan Kacır duyurdu: Türkiye'nin süper bilgisayarı artık daha güçlü!
GİRİŞ 20.10.2025 16:37 GÜNCELLEME 20.10.2025 17:04

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "ARF süper bilgisayarı ile büyüyen TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ve AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu aracılığıyla erişim sağladığımız süper bilgisayar kapasitesi sayesinde, hesaplama gücümüzü artırarak bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz" dedi.

Bakan Kacır, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada, "Yapay zeka ve büyük veri projelerinin en önemli altyapı bileşeni veri merkezleri ve süper bilgisayarlar. ARF süper bilgisayarı ile büyüyen TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) ve AB MareNostrum 5 Konsorsiyumu aracılığıyla erişim sağladığımız süper bilgisayar kapasitesi sayesinde, hesaplama gücümüzü artırarak bilim ve mühendislik alanında yenilikçi projelere ivme kazandırıyoruz.

TRUBA-ARF, 80.000+ işlemci çekirdeği, 504 GPU ve 14 Petabyte veri depolama kapasitesiyle yapay zeka, hesaplamalı bilimler, iklim modelleme ve malzeme simülasyonları gibi stratejik öneme sahip alanlarda araştırmacılara güçlü bir platform sunuyor.

MareNostrum 5 altyapısı kapsamında ülkemize tahsis edilen 70.000+ işlemci çekirdeği ve 446 GPU kapasitesiyle, Barselona’daki sistemin yüksek başarımlı hesaplama gücünden yararlanıyoruz.

Oluşturulan bu entegre altyapı sayesinde, Ar-Ge çalışmalarına hız katıyoruz. Üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve özel sektörümüzün erişimine açık bu kritik altyapılar, Türkiye'nin bilim ve teknoloji üretme kapasitesini yeni bir seviyeye taşıyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Hasan SGK Emekli 2 gün önce Şikayet Et
    AB'nin kontrolünde olan bir bilgisayar ile yapılan tüm bilimsel işlemler AB tarafından çalınabilecek bilgiler demektir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şampiyonlar Ligi'nde Türk derbisi! Milli yıldız maçın adamı seçildi
CHP'nin il kongresinde büyük kriz: Belediye başkanı 'Kovun beni partiden' diyerek gitti!