ABD beklemediği yerden saldırıya uğradı! İran baş şüpheli konumunda...

ABD'de geçtiğimiz ayın sonundan bu yana farklı eyaletlerdeki su ve atıksu şirketlerine yönelik siber saldırılar bildiriliyor. Saldırıların yaklaşık bir düzine eyalete yayılması, kritik altyapının güvenliği konusunda endişeleri artırdı.

ABD beklemediği yerden saldırıya uğradı! İran baş şüpheli konumunda...
ABD beklemediği yerden saldırıya uğradı! İran baş şüpheli konumunda...
GİRİŞ 16.08.2026 16:29 GÜNCELLEME 16.08.2026 16:30

ABD'de en az yedi eyaletteki su ve atıksu tesisleri siber saldırıların hedefi oldu. İran başlıca şüpheli olarak gösterilirken bazı saldırılar su operasyonlarını doğrudan etkiledi.

Geçtiğimiz ayın sonundan bu yana, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok su şirketi siber saldırılara maruz kaldı ve bu durum ülkede endişeye yol açtı. 

Ülkede 150 binden fazla su şebekesi bulunuyor. Bunların bir kısmı küçük yerel şirketler tarafından işletiliyor ve bu kuruluşların siber güvenlik için yeterli bütçe veya uzmanlığa sahip olmaması önemli bir risk oluşturuyor.

SALDIRILAR HANGİ EYALETLERDE GÖRÜLDÜ?

28 Temmuz'da Minnesota yetkilileri, 30'dan fazla yerleşim yerindeki su arıtma tesislerinin koordineli saldırılara maruz kaldığını açıkladı.

İki gün sonra FBI, en az yedi eyaletteki su ve atıksu şirketlerinin olay bildirdiğini duyurdu. Bazı vakalarda su operasyonlarının aksadığı belirtildi.

Sonraki günlerde Minnesota'nın yanı sıra Arkansas, Georgia, New Jersey ve Michigan'daki tesislere yönelik saldırılar da gündeme geldi.

SALDIRILARIN ARKASINDA İRAN MI VAR?

Henüz resmi olarak doğrulanmış değil. Ancak İran hükümetiyle bağlantılı gruplar başlıca şüpheliler arasında.

Minnesota'daki ilk olaylardan birkaç gün önce CISA, İranlı bilgisayar korsanlarının su sistemleri ve enerji sektöründeki internete bağlı cihazları hedef aldığı konusunda uyarı yayımlamıştı.

Washington Post daha sonra ABD istihbarat kurumlarının İran'ı ve özellikle İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nu (İDGK) saldırıların arkasında gördüğünü bildirdi. Ancak kamuoyuna resmi bir sorumluluk açıklaması yapılmadı.

İran bağlantılı grupların ABD'deki kritik altyapıları daha önce de hedef aldığı biliniyor. Mart ayında Handala adlı grup, Stryker'ın faaliyetlerini aksattığını iddia etmiş, ABD hükümeti ise grubun İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetildiğini öne sürmüştü.

SU SİSTEMLERİNDE NE KADAR HASAR OLUŞTU?

Siber saldırıların bazıları fiziksel sonuçlara yol açtı.

Forescout, ABD su sistemlerinde internete açık 2.800'den fazla kontrol ünitesi bulunduğunu bildirdi. Ancak bir cihazın internete açık olması, tek başına sistemin ele geçirilebildiği anlamına gelmiyor.

  • FBI, bazı saldırılarda basınç kaybı yaşandığını ve bunun arıtılmamış yeraltı suyunun borulara sızmasına veya sellere neden olabileceğini açıkladı.
  • Minnesota'daki Braham'da su arıtma tesisi birkaç saat devre dışı kaldı ve yaklaşık 1.700 kişiden su tasarrufu yapmaları istendi.

Maple Plain'de kısa süreli olağanüstü hal ilan edildi. Georgia'da ise bir bölgede vatandaşlara tedbir amacıyla suyu kaynatarak kullanmaları söylendi.

EN BÜYÜK ETKİ KORKU OLABİLİR

Saldırıların fiziksel etkileri şu ana kadar bazı bölgelerle sınırlı kaldı. Ancak su altyapısına yönelik saldırıların psikolojik etkisi daha geniş olabilir.

Su gibi temel bir hizmetin güvenliği konusunda oluşan kaygı, saldırganların da hedeflediği bir sonuç olabilir.

Panik ve güvensizlik yaratmak, kritik altyapıya yönelik siber saldırılarda fiziksel hasar kadar önemli bir etki yaratabilir.

Şimdilik kesin olan, saldırıların birden fazla eyalete yayıldığı ve bazı su operasyonlarını etkilediği. İran bağlantısı ise ciddi biçimde araştırılsa da henüz kamuoyuna kesin olarak açıklanmış değil.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail panikte! Türkiye dünyanın en değerli noktasına göz dikti...
Milyonlarca öğrenci merakla bekliyordu! Üniversitelerde ezber bozacak düzenleme!