Elektromanyetik dalgalara geçit vermeyen perde

Doç. Dr. Cevdet Işık tarafından geliştirilen özel perde, baz istasyonları, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonu gibi elektronik aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgaları büyük ölçüde emerek, zararsız hale getiriyor.

Elektromanyetik dalgalara geçit vermeyen perde
Elektromanyetik dalgalara geçit vermeyen perde
GİRİŞ 10.06.2010 10:24 GÜNCELLEME 10.06.2010 10:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Işık tarafından geliştirilen özel perdenin, baz istasyonları, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonu gibi elektronik aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgaları büyük ölçüde emerek, zararsız hale getirdiği bildirildi.

Sağlığa zararı olduğu bilinen elektromanyetik dalgaları engellediği TÜBİTAK tarafından onaylandığı belirtilen perdenin üretimine Bursa'da başlandı.

Görünüş itibarıyla evlerde kullanılan perdelerden hiçbir farkı bulunmayan ürün, benzerlerinden özellikle dokumasında kullanılan elektriksel iletkenliği olan özel ipliklerle ayrılıyor. Söz konusu iplikler, baz istasyonu, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaları, sağlığa zararı bulunmayan elektrik akımlarına dönüştürüyor.

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri haline gelen cep telefonlarının iletişimlerinin sağlanması için kullanılan baz istasyonlarının, yaydıkları elektromanyetik dalgalar nedeniyle rahatsız ettiğini söyledi.

-FİYAT AVANTAJI-

Kendisine bu konuda birçok şikayetin geldiğini, bu kapsamda soruna çözüm bulabilmek için çalışmalara başladığını belirten Işık, şöyle devam etti:

''Baz istasyonlarının yaydığı dalgaların yaşam alanlarımıza, haberleşme için gerekenden daha fazla girmesi engellenebilir mi diye araştırmalar yaptım. Konuyu araştırırken, geliştirdiğim perdenin emsalleriyle karşılaştım. Yurt dışında bulunan bu ürünün mikro düzeyde gümüş kaplı ipliklerle örülmüş ağdan oluştuğunu olduğunu gördüm. Ancak bunun metre kare fiyatı çok yüksekti. Bu nedenle halkın kullanamayacağı bir üründü. Geniş halk kesimlerine hitap edebilecek, görselliği olan, evlerde kullanılabilecek bir ürün geliştirmek için 1 yıl çalıştım.''

-''GÖRSEL AÇIDAN FARK YOK''-

Işık, ''Elektromanyetik radyasyonu engelleyen perde'' adı altında ortaya çıkardığı ürünün, evlerde rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Görsel açıdan normal bir perdeden farkı yok. Ürünümüzün elektromanyetik radyasyonu engellediği TÜBİTAK tarafından yapılan testlerle de kanıtlandı. Bununla ilgili belgelerimiz, raporlarımız var. Dolayısıyla ürünü kullanacak kişinin evi baz istasyonu yakınında bulunuyorsa, bu perdeyi taktığı zaman pencereden içeri giren elektromanyetik radyasyonu bin misli azaltmaktadır. Bin misli azaltmanın manası şudur; 30 metre yakınımızda bulunan bir baz istasyonunu pencereden giren radyasyon bakımından yaklaşık 1 kilometreye taşımış gibi oluyoruz. Bu perde takıldığı zaman, elektromanyetik dalgalar, yaşam alanımızda cep telefonu ile normal görüşme yapabilecek düzeyde zayıflatılmış olacak.

Yurt dışında üretilen ürün, kendisine gelen elektromanyetik dalgayı aynen geri yansıtıyordu. Bizim ürünümüz ise üzerine gelen elektromanyetik dalganın büyük bir kısmını, zararsız elektrik akımlarına çevirerek soğuruyor. Eğer yaşam alanı içerisinde kablosuz modem, telsiz ve cep telefonu gibi cihazların yaydıkları dalgalar da bulunuyorsa, bu dalgalar da perde tarafından yutulmakta. Söz konusu perdenin, özellikle çocuklarımızı, bu cihazların neden olabileceği zararlardan korunmalarında faydalı olacağına inanıyoruz.''

Doç. Dr. Işık, ürünün patent koruması altında olduğunu ve üretim aşaması için tekstil firmalarıyla görüştüğünü dile getirerek, sonunda perdeyi Bursa'da faaliyet gösteren bir fabrikada ürettirmeye karar verdiğini vurguladı.

Perdelerin üretimine başlanan Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesindeki firmanın ortaklarından Faruk Kış da konuya bir sosyal sorumluluk projesi olarak baktıklarını belirtti.

Ürünü özellikle çocukların korunması açısından önemli bulduklarına değinen Kış, şunları kaydetti:

''Böyle bir ürüne, üretim aşamasında eğer katkı sağlayabilirsek 'ne mutlu bize' diye düşündük. Üretim safhasında uygulamaya geçmek çok kolay olmadı. Çeşitli aşamalardan geçerek belli noktaya geldik. Şu anda özellikle kadınların hoşuna gidebilecek, ürünün görselliğini artıracak çalışmalar yapıyoruz. Çocuk odaları için ayrı, diğer odalar için ayrı modeller olacak. Bebekler için cibinlik tarzında ürünümüz de tasarlanacak. Ürünümüz birkaç ay içinde piyasaya sunulacak. Daha sonra yurt dışına da göndereceğiz.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Ali Başeskioğlu 13 yıl önce Şikayet Et
    Enerji. Elektromanyetik dalgaların taşıdığı enerji oldukça azdır(özellikle haberleşme için kullanılan) Lazer olsa onunki yüksek.Yani anlayacağın bunu elektriğe çevirsn de anca mink led lamba yakarsın
    Cevapla
  • Mehmet Yeşilyurt 13 yıl önce Şikayet Et
    Aslında. madem elektrik akımı üretiyor sadece elektromanyetik alanlardan korumak için değil, evdeki enerji ihtiyacını karşılamak için de kullanılabilir. Kaç Amperlik akım ürettiği belirtilmemiş ama tüm enerji ihtiyacını karşılamasa bile bazı işlerin elektrik ihtiyacını da karşılayabilir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu