Dünyanın en dayanıklı malzemesi bulundu

ABD'de bilim adamları cam ve metallerin özelliklerini bir araya getiren yeni bir malzeme geliştirdiler. Elde edilen yeni metalik cam bilinen en dayanıklı malzeme olabilir.

Dünyanın en dayanıklı malzemesi bulundu
Dünyanın en dayanıklı malzemesi bulundu
GİRİŞ 07.02.2011 14:13 GÜNCELLEME 07.02.2011 14:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı olan Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuarı ve California Institute of Technology'nin ortak yürüttüğü çalışma sonucunda geliştirile yeni bir metalik cam tipi dünyanın en dayanıklı malzemesi olabilir. (Tekmelere Dayanan Harici Disk)

Malzeme biliminde güç ve dayanıklılık farklı anlamlara geliyor. Bir malzemenin güçlü olması kırılıp, parçalanmadan dayanabileceği stresin büyüklüğüne bağlı olarak değişirken, dayanıklılık ise parçalanmadan önce ne kadar enerji emebildiğine göre belirleniyor.

Geliştirilen malzeme cam ve metalin özelliklerini birleştiriyor

Güç ve Dayanıklılık

Cam ve benzeri malzemeler doğaları gereği güçlü olsalar da aynı zamanda çok da kırılganlar. Bu da güçlü fakat dayanıklı olmadıkları anlamına geliyor.

Ufak kırılmalar zamanla daha büyük çatlaklara dönüşerek malzemenin kullanılmaz hale gelmesine yol açabiliyor. Öte yandan, metallerin kristal yapısı ufak kırılmaların çatlaklara dönüşmesine izin vermiyor.

Kırılmak ve Bükülmek

Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in haberine göre, geliştirilen yeni metalik cam, epey sert bir metal olan palladyum alaşımından oluşuyor. Eklenen palladyum camın esnekliğini artırarak stres altında kırılmak yerine bükülmesini sağlıyor.

Araştırmayı sürdüren ekibin önde gelen isimlerinden biri olan Robert Ritcihe, geliştirdikleri bu yeni malzemenin güç ve dayanıklılığı bir araya getirdiğini ve yapılan testlerde şimdiye kadar bilinen tüm malzemelerden çok daha iyi sonuçlar verdiğini söylüyor.

Geliştirilen malzemede palladyum alaşımı kullanılmış

Henüz Erken

Ancak, geliştirilen bu malzeme ile yapılacak parçalanmaz araçların hayalini kurmak için henüz çok erken. Yeni metalik camın üretim süreci endüstride kullanılabilmek için çok karışık. Araştırmacılar bu yeni malzeme ile şimdiye kadar sadece 1 mm çapında çubuklar üretebiliyorlar.

Bu malzemenin ne zaman yaygınlaşacağı konusunda ise bilim adamları kesin bir tarih veremiyorlar.

Bu malzeme ile neler yapılabilir?


(ShiftDelete.Net ) 

YORUMLAR 4
  • onder yagli 14 yıl önce Şikayet Et
    bizim bilim adamları. selahattin bir prof tanıdığım vardı hocam dedim yeni kitap bilimsel bir arastırma varmıı dedim cevap çok manidardı bizim meslekte yükselmek istiyorsan bilimsel araştırmalarla uğraşmıcaksın bir öğrencinin başındaki örtüyü çektinmi dilemediğin kadar yükselirsin mesele bu kardeşim selahattin bizim bilim adamlarıımızın daha önemli projeleri var
    Cevapla
  • muratbspnr 14 yıl önce Şikayet Et
    Selahaddin Bey. Bizim bilim adamlarımız üniversitede okuyan öğrencilerimizin başörtüsüyle uğraşmaktan böyle bilimsel faaliyetlere vakit bulamıyorlar bence...
    Cevapla
  • Hamza D. 14 yıl önce Şikayet Et
    cam. dünyanın en büyük uçağı camdan işlenmiş kumaşla kaplı hem hafif hemde çok sağlam..cam ipliği aynı kalınlıkta çelikten iplikten 19 kat daha güçlü..camı kırılgan yapan içinde var olan çatlaklar gözle görülmeyen bu çatlaklar ortadan kaldirildiğinda muazzam sağlam oluyor bir ay önce belgeselde izlemiştim hayret ettim..tabi bu buluş moğol savaş yaylarından esinlenerek ortaya çıktı mantık şu bir elin nesi var iki elin sesi var :) palladyum ve cam muhteşem ikili hafif ve çok sağlam
    Cevapla
  • Selahaddin 14 yıl önce Şikayet Et
    Bilim. Neden bu tür faydali seyleri genellikle yabanci bilim adamlari kesf ederler. Bizim bilim adamlarimiz yokmu, varsada neyle mesguller anlamis deyilim...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de operasyon! Tunç Soyer gözaltına alındı Listede 157 kişi var! Dikkat çeken isimler
İran'dan Rusya'ya S-400 tepkisi