Yıllarca öğrenci yetiştirdi şimdi mantar yetiştiriyor

Manisa'nın Selendi ilçesinde 26 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekliye ayrılan Halil İbrahim Kaya evinin deposunu istiridye mantar bahçesine çevirdi. 26 yılda binlerce öğrenci yetiştiren Kaya, ikinci üniversitesini tarım üzerine okuyarak hobi olarak istiridye mantar yetiştiriciliğine başladı.

Yıllarca öğrenci yetiştirdi şimdi mantar yetiştiriyor
Yıllarca öğrenci yetiştirdi şimdi mantar yetiştiriyor
GİRİŞ 02.06.2020 12:19 GÜNCELLEME 02.06.2020 12:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki emekli öğretmen Halil İbrahim Kaya, evinin deposunu istiridye mantarı bahçesine çevirdi. 2 çocuk babası emekli öğretmen Halil İbrahim Kaya, 26 yıllık öğretmenlik hayatında birçok öğrenci yetiştirdi. Kaya, 2. üniversite olarak da tarım bölümünü tamamlayarak 2018 yılında öğretmenlik mesleğinden emekli oldu. Emekli olduktan sonra hobi olarak yıllarca merak ettiği mantar yetiştiriciliği işine giren Kaya, evinin arka kısmında bulunan depoyu mantar yetiştiriciliği için hazırladı.

 

 

Samanı önce kaynatarak, saman, kavak talaşı ve buğday kepeğinden oluşturduğu komposları hazırlayan Kaya, deponun içine döşediği demir askılıklara monte ettiği poşetlerde yüzde 70 nem oranı sağlayarak poşetleri mantarhaneye asıyor. 21 günlük 20 dereceli bölgede kuluçka döneminin ardından günlük havalandırma ve ışıklandırmasını yaparak 1 ay sonra yetiştirdiği istiridye mantarlarını eş, dost ile birlikte tüketmeye başlayan Kaya, masrafını kurtarmak için sipariş ile kilosunu 10 TL’ye satmaya başladı.
Mantar yetiştiriciliğine hobi olarak başladığını ve mantarlarla uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini fark edemediğini anlatan emekli öğretmen Halil İbrahim Kaya, "26 yıllık eğitimcilik hayatımın ardından emekli oldum ve ardından ikinci üniversite olarak tarım okurken bu alanı keşfettim. Hobi olarak mantar yetiştirmeye başladım. 60-70 derecede samanı kaynatarak, 20 dereceye kadar soğutup ekimi yapıyorum ve 21 gün kuluçka döneminden sonra, bir hafta 10 günde büyümesi yani yaklaşık 1 ayda bu mantar oluşmakta. Kendimiz yiyoruz, eşe dosta veriyoruz. İhtiyacımızın fazlasını da isteyen olursa sipariş usulü ile karşılıyoruz. Biz bundan sonra hobi olarak, Allah sağlık sıhhat verirse bu şekilde devam ettireceğiz." dedi.

 

 

Kaya, ürettiği mantarların maliyetinin yüksek olduğunu ancak kendi samanını kullandığı için maliyetini düşürdüğünü dile getirerek, mantarları hijyenik ve sağlıklı bir ortamda yetiştirdiğini kesinlikle hormon kullanmadığının altını çizdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • Esra 3 yıl önce Şikayet Et
    Memleketin kaymagini bunlar yedi ,dünyanin neresinde görülmüş 26 yilda emeklilik. Ondannsonrada türkiye neden kalkinamiyor der dururuz, Sen 40 yasindaki insani emekli yaparsan,daha çok bekleriz dünya standartlarinda gelişmiş medeni ülke olmayi
    Cevapla
  • Dr. Ali Bal 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah senden razi olsun, gercekten ülkemizin kanayan yarasiydi bu insanlari tam verimli oldugu yaşlarda emekliye ayirmak... 45 yaşinda işinin ehli olmuş biriki olan tecrübesi olan insanlari emekli yap, olacak şey degildi. Hele şükür kalktiya .
    Cevapla
  • Ali öģretmen 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen sana katiliyorum, sadexe bizim ülkemizde var bu 45 yaşinda emeklilik, vatansever biri olarak kesinlikle dogru bulmuyorum, Bende ögretmenim yaşim 57 halen severek çalişiyorum, Vatan severlik laf ile olmaz icraat ile olur, Allah nasip edersede 63 yaşima kadarda çalişacagim. Bazi kendini bilmezler sende ögretmen olsaydin diyor yorumlarda,ben ögretmenim
    Cevapla
  • Ne is be 3 yıl önce Şikayet Et
    Seni tutan mı oldu? Sen de olsaydın. Hayret ya.
    Cevapla
  • kurtoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen neden öğretmen olamadın acaba. Daha büyük hizmetler mi yaptın merak ediyorum. İmamların öğretmenlerin yakasından düşün kardeşim. Milletin rızkında gözünüz olmasın. İmam öğretmen olmanın sartları bellidir. Şartları sağlayın sizde olun.
    Cevapla
  • Afk 3 yıl önce Şikayet Et
    14 yaşında bir insan Ortaokul öğrencisidir sen ya hesap bilmiyorsun ya da aklına geleni yazıyorsun ikisi de sıkıntı.
    Cevapla
  • Oku bakalım 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam 54 yaşında emekli olmuş yazıyı okursanız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe