Türkiye'den aklında kala kala bu kalmış!

Pink Floyd grubunun solisti Roger Waters Elif Şafak'a verdiği röportajda Türkiye'ye dair aklında kalan ilginç hatırasını paylaştı. Waters, Konya'dan geçerken kendisinin geneleve götürüldüğünü ve Türkiye'ye dair aklında bunun kaldığını söyledi.

GİRİŞ 26.05.2013 11:09 GÜNCELLEME 26.05.2013 12:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

3 Ağustos'ta İstanbul'da gerçekleşecek 'The Wall' turnesi öncesinde Pink Floyd grubunun solisti Roger Waters ve yazar Elif Şafak Londra'da bir araya geldi.

ELİF ŞAFAK: Ben gazeteci değil, yazarım. Ve büyük hayranınızım. O yüzden size gazeteci soruları sormayacağım. Hayatta ve sanattaki bazı temel kavramlar üzerinde sohbet edelim istiyorum.

ROGER WATERS: Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.

BEBEKLERDEN NEFRET EDERİM

ELİF ŞAFAK: Türkiye'de biraz tanınan bir insansanız o mesafe hemen kapanıyor. Siz o sınırı nasıl koruyorsunuz? Şarkıları yaparkenki o içedönük benliğinizle onları milyonlarla paylaşırkenki ışıltılı kimliğiniz arasında nasıl çelişki oluşmuyor?

ROGER WATERS: Sıkıntı çıkmıyor çünkü gerektiği zaman çok kaba ve sert olabiliyorum. Bir restorana gidip sakince yemek yemek istersiniz ama sizi sevenler bir türlü rahat bırakmaz. Üçkağıtçı biri değilim. Öpeyim diye bebeklerini uzatırlar bazen. Çekilin gidin! Ben bebeğinizi öpmem çünkü bebeklerden nefret ederim. Böyle durumlarda ya çileden çıkarım ya da birine patlatırım.

ELİF ŞAFAK: Öfkelisiniz yani. Sizce yaratıcı olabilmek için öfke önemli bir duygu mu?

ROGER WATERS: Kesinlikle. Çok ifade etme yanlısı olmasam da en az diğer duygular kadar önemli bence.

ELİF ŞAFAK: Üç çocuk babası olmak öfkenizi dindirmedi mi?

ROGER WATERS: O kadar uzun zaman önce baba oldum ki bende neler değiştirdiğini hatırlamıyorum. Büyük oğlum 37 yaşında.

ELİF ŞAFAK: Ben mesela anne olmanın içimdeki öfkeyi ve kızgınlığı azalttığını düşünüyorum, o yüzden sordum.

ROGER WATERS: Sizin çocuklarınız kaç yaşında?

ELİF ŞAFAK: Biri 5, diğeri 7 yaşında. Belki büyüdüklerinde benim de öfkem geri gelir. Peki sizce sanatçılar bu öfkeyle bir fark yaratabilir mi toplumda, siyasette?

ROGER WATERS: Yaratabilirler. Tüm dünyayı gezdim. Özellikle de Güney Amerika'da neler yaşandığını çok iyi biliyorum. Şarkıların büyük fark yarattığına eminim. Türkiye'de sanatçılar fark yaratıyor mu sizce?

ELİF ŞAFAK: Elbette, şarkılar kitleleri harekete geçiriyor. Müziğin öteden beri gücü büyük ülkemde. Ama edebiyat, filmler ve karikatürlerle kara mizah da etkili.

ROGER WATERS: Sizin romanlarınız ne hakkında?

ELİF ŞAFAK: Hepsi birbirinden farklı. Ben edebi romanlar yazıyorum. 'Baba ve Piç' biri Ermeni biri Türk, iki ailenin ortak hikâyesi, geçmişi üzerine kurulu. Unutmak, hatırlamak hakkında... En son romanım 'İskender'. Yarı Türk yarı Kürt aile hakkında. Bir namus cinayeti etrafında gelişiyor ama alışılageldik bir namus cinayeti değil çünkü ailenin oğlu annesini bir yabancıya âşık olduğu için cezalandırmak istiyor. Annelerin oğullarını nasıl yetiştirdikleri ve erkeklik üzerine bir roman.

KONYA'DA GENELEVE GÖTÜRDÜLER

ELİF ŞAFAK: Bir yerde gençliğinizde Beyrut'tan Londra'ya otostopla gittiğinizi okudum. Türkiye'den de geçtiniz mi?

ROGER WATERS: Türkiye'den geçmeden yapmanız mümkün olamayan bir yolculuktu bu. Yaşadıklarımı önce bir kısa hikâyeye dönüştürmek istedim. Sonra bunu şarkıya dönüştürdüm: 'Leaving Beirut' (Beyrut'u Terk Etmek). Lübnanlı bir ailenin yanında kaldım. Sonra Suriye'ye geçtim. Oradan da Türkiye'de Konya'ya gittim. Beni daracık sokaklardan geçirerek upuzun parmaklıkları olan bir yere getirdiler. Önce ne olduğunu anlamadım. Sonra fark ettim ki burası bir genelevdi.

ELİF ŞAFAK: Genelev mi?

O KADINLARIN NİYETİNİ YANLIŞ ANLAMIŞTIM

ROGER WATERS: Evet evet, kapıdan şişman bir hayat kadını çıktı ve beni kolumdan tutup içeri sürüklemeye başladı. Ortalıkta bir sürü yarı çıplak kadın vardı. Kadına direndim, ne de olsa İngiliz'im. Herkes bana gülüyordu, çok utandım. Sonra anladım ki tek istedikleri beni aralarına alıp bir hatıra fotoğrafı çektirmekti. Hayatımdaki en büyük pişmanlığı o an yaşadım. O kadınların niyetini yanlış anlamıştım. Hâlâ hatırladıkça yüzüm kızarır. Oradan ayrılınca otobüs terminaline götürdüler beni. Tanıştığım herkes çok misafirperver ve yardımcıydı. İstanbul otobüsüne bir kuruş vermeden bindim. Başta bahsettiğim kısa hikâyeyi Martin Scorsese'ye gösterdim hatta. Çok beğendi ve "mutlaka tamamlamalısın" dedi. Bir gün filme dönüştürülmesini çok isterim.

ELİF ŞAFAK: Türkiye'deki hayranlarınız bu hikâyeye çok şaşıracak...

ROGER WATERS: Size bir anımı daha anlatayım: 1960'ta İstanbul'daydım... Annemin küçük bir otomobili vardı. Onunla yolculuk yapıyordum. Bozuldu ve tamirciye götürdüm. Tek kelime Türkçe konuşamıyordum. Otomobilin etrafında bir sürü erkek toplandı. Bir Amerikan otomobil olduğu için ellerinde bozuk parçayı değiştirmek için gerekli yedek parça yoktu ve o kadar çok yardım etmek istediler ki orada kendileri bir parça yaptılar. Bayağı uğraştılar, birkaç günlerini aldı ama ölçüp biçerek gerekli parçaya benzer bir şey üretebildiler. Çok güzel bir andı. İstanbul'a ilk gelişimdi. Türk insanının ne kadar yardımsever olduğunu o an anladım.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • tosman 10 yıl önce Şikayet Et
    onu birakta. sen bu roportaji okuyup bula bula o nu mu buldun baslik diye atacak? yuh sana... kaldi ki adam, o genelev hikayesini anlatirken bile senin anladigindan cok daha kibar ve mahcup bir sekilde hikayesini anlatmis.
    Cevapla
  • alat asim 10 yıl önce Şikayet Et
    BU ADAMI ÜZMEYELİM. Gençlikte helikopter sesi diye dinlerdik, trenmiş. ama şarkısı iyi gaza getirirdi.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 10 yıl önce Şikayet Et
    Başlık yanlış. Roger Waters kaliteli bir insan. Türkiye'yi çok seven ve her fırsatta öven birisidir. Başlığı böyle atmanız yanlış.
    Cevapla
  • Gönülden Yazar 10 yıl önce Şikayet Et
    Basliga bakanda birsey oldu zanneder.. Abicim genelev bir isyeridir ve devlet kontrolunde isletildigi surece hicbir sorun yoktur,hatta her sehirde olmasi sapiklarin cogalmasini engeller.Aksine cinsi sapiklarin milletin icinden arindirilmasi icin gereklidir.Gunahina sevabina bakmam ben bu durumun.Adam hatirasini anlatmis ne var bunda,adam neden yalan soylesin manyakmi adam.Ulkemizi din takintili tiplerden kurtaramadikca halimiz perisandir.Nasil bazilari ulusal takintili, bazilari din takintili,odleri kopuyor birsey olacak diye.Birakin bir hayatimizi yasayalim ya, kabus oldunuz basimiza.Konyada artik kisisellikten cikmistir din takintisi sehir bazina ulasmistir ve haliyle din takintili bir sehirdir.
    Cevapla
  • jeopardy 10 yıl önce Şikayet Et
    başlık ile önyargılı okudum ama. adam genelev bile olsa orada ki türk insanının cana yakınlığından bahsetmiş. çok utandığından bahsetmiş. türk insanının yardım edip otogar a gidişinden bahsetmiş. aklında kalan kötü birşey değil ki siz bu başlığı bu şekilde atmışınız!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt