Beagle 2, 12 yıl sonra bulundu

Mars'a gönderildikten sonra kaybolan uzay robotu Beagle 2, 12 yıl sonra gezegenin yüzeyinde bulundu.

Beagle 2, 12 yıl sonra bulundu
Beagle 2, 12 yıl sonra bulundu
GİRİŞ 17.01.2015 00:02 GÜNCELLEME 17.01.2015 01:45
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Mars'a gönderildikten sonra kaybolan uzay robotu Beagle 2, 12 yıl sonra gezegenin yüzeyinde bulundu.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Mars Yörünge Kaşifi'nin gönderdiği görüntüleri inceleyen bilim adamları, İngiltere öncülüğünde 2003'te uzaya fırlatılan Beagle 2'nin, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde tek parça halinde yattığını belirledi.

Beagle 2'nin paraşütler ve hava yastıkları ile Mars'ın tozlu yüzeyine iniş yapması planlanmıştı. Bir daha radyo sinyali alınamayan Beagle 2'nin iniş sırasındaki yüksek hız nedeniyle parçalandığı sanılıyordu. 

Görüntüler, Beagle 2'nin planlanan konumun 5 kilometre uzağına indiğini ortaya koydu..

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden Mark Sims, "Robotta çok sayıda yaprağa benzeyen güneş paneli bulunuyor. Radyo frekans anteni bu panellerin altına yerleştirilmişti. Anten kırılmış olabilir. Belki de bu yüzden Beagle 2 ile şimdiye kadar temas kuramadık" dedi.  

Beagle 2, 19 Aralık 2003'te Avrupa Uzay Ajansı'nın " Mars Express" adlı uzay aracı ile Mars'a gönderilmişti. Minik robot, aynı günMars Express'ten ayrılmış ve Kızıl Gezegen'e doğru ilerleyişini gösteren bir görüntü alınmıştı. Robotun radyo sinyalleri daha sonra kesilmişti. Yaklaşık 7,5 milyon dolara mal olan Beagle 2, en ucuz gezegenler arası misyonlardan biri kabul ediliyordu. 

YORUMLAR 5
  • adamlar ABD 9 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadas bu amerika uzay hakkinda ne kadar cok atip tutuyor ne de olsa gormuyouruz. bu robottan siyal kesilmis diyelim sonra gezegene dusen ve kim bilir ne hizla yuzeye carpan bu cisim nasil tek parca halinde kalabiliyor?? ayrica kalsa bile o toz bulutlari arasinda ve kocaman gezegende goruntulerle nasil bulabiliyorlar sinyal alinmayan bir robotu?
    Cevapla
  • serdar-ı osmanlı 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu Amerika yılladır insanları kandırıyor. Bunların bir yere gittiği falan yok.
    Cevapla
  • kenan şener 9 yıl önce Şikayet Et
    efendim oğlumuz diye söylemiyorum ,evimizin her tarafından şakır şakır su akar,kız babası anneye döner gördünmü hanım sularıda varmış ....hemen yüzükleri takalım e hayırlı olsun....bu köyden diğer köye kız istemeye gittiniz kız babası sorar ...efendim kızı veririzde sularınız akıyormuydu ...oğlan babası..efendim borular döşendi akacak inşallah...kız babası ne demek akacak utanmadan kızıma dünür gelmişsiniz..bir daha sizi buralarda görmeyeyim bacaklarınızı kırarım...susuzzz herifler....garip bir aşk hikayesileyla ile mecnunu kavuşturmayan mecnun un gariban olması değil köylerinde sularının olmaması...
    Cevapla
  • isimsiz 9 yıl önce Şikayet Et
    bu konuyla ne alakası var anlayamadım
    Cevapla
  • şahin 9 yıl önce Şikayet Et
    ABD 2015 itibari ile daha hiç bi keşf yapamadı aya hiç gidemediler bol keseden atıyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs açıklaması... Hiçbir sendika başvurmamış!
Beşiktaş’taki feci kazanın görüntüleri ortaya çıktı: Uçarak karşı yöne geçmiş