Van kedisine "takip sistemi" geliyor

Ülke genelindeki Van kedilerini, özellikleri ve sahiplerinin iletişim bilgilerinin yer aldığı sistem sayesinde yakından izleyecek.

GİRİŞ 15.06.2016 16:05 GÜNCELLEME 15.06.2016 16:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi, hayata geçirdiği "Van Kedisi Takip Sistemi" ile ülke genelindeki bu hayvanları yakından izleme olanağı bulacak.
 
Son olarak kedilerin soy kütüğü üzerine çalışmalar yürüten merkez, şimdi de hayata geçirdiği "Van Kedisi Takip Sistemi" projesiyle ülke genelindeki kedileri izlemeyi hedefliyor.

Van kedisi sayısının ortaya çıkmasını sağlayacak

Kedileri için merkeze başvuran hayvan sahiplerinin verdiği bilgilerle takip sistemini oluşturan merkez, gün geçtikçe gelişen sistem sayesinde, ülke genelindeki Van kedisi sayısının da ortaya çıkmasını sağlayacak.
 
Bilgisayar destekli veri tabanına, hayvan sahiplerinin verdiği iletişim adresi dışında kedinin cinsiyeti, özellikleri gibi bilgileri de giren merkez yetkilileri, böylece bu hayvanların durumlarını yakından takip etme imkanına kavuşacak.
  
Van kedisinin soy kütüğünün oluşturulması çalışmasında son aşamalara geldiklerini belirten Kaya, soy kütükleri kayıtlarını tutmaya başladıklarını ifade etti.
 
'Van kedisi dünyada müstesna bir yere sahip'
 
Kaya, "Tabii ki Van kedisi dünyada müstesna bir yere sahip. Bu güzelliğin mutlaka korunması, korumanın da süreklilik arz etmesi gerekiyor. Bu anlamda bilimsel çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.
 
Genetik ile diğer bilimsel konularda çok yönlü koruma ve tespit faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Kaya, şunları kaydetti:
 
"Türkiye genelinde Van kedisi sahiplerinin adreslerini tespit etme yönünde çalışmamız olacak. O konularda belli bir aşamaya geldik. Sistemin adı Van Kedisi Takip Sistemi olarak belirlendi. Sistem, ülkenin her tarafındaki Van kedilerinin bilgilerini içermesi özelliğiyle bize büyük katkı sağlayacak. Böylece kedinin ne zaman, kaç yavru doğurduğunu, bunların hangi özellikte olduğunu öğreneceğiz."
 
Merkezin bugüne kadar Van kedileriyle ilgili saflığı koruma ve neslin devamı yönünde çalışmalar yürüttüğünü belirten Kaya, bu çabalarının süreceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 1
  • test 2023 7 yıl önce Şikayet Et
    ben avrupada yasiyorum... benim kedimide kaydetsinler..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!