Oruçluyken kusmak orucu bozdurur mu? Diyanet resmi açıklaması

Ramazan ayında oruç tutarken ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? 2017 yılı Ramazan ayı itibariyle en merak edilen hususların başında gelen kusmak orucu bozar mı sorusunu diyanet yanıtladı.

Oruçluyken kusmak orucu bozdurur mu? Diyanet resmi açıklaması
Oruçluyken kusmak orucu bozdurur mu? Diyanet resmi açıklaması
GİRİŞ 30.05.2017 10:20 GÜNCELLEME 30.05.2017 10:20

1000 aydan daha hayırlı olan 11 ayın sutlanı Ramazan aynı geldi çattı. İslam alemini için en önemli aylardan biri olan mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte orucu bozan hususlar büyük merak konusu oldu. 2017 Ramazan ayına istinaden günün en çok sorulan sorusu ise ağız dolu kusmak orucu bozar mı? sorusu oldu. Günün en popüler aramalarına giren kusmak kusmuğunu yutmak oruç bozar mı sorusunun cevabını Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtladı. Nihat Hatipoğlu ise oruçluyken kusmak ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu! İşte Ramazan ayını en çok merak edilen sorular ve cevapları..

KUSMAK ORUÇ BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre; Ağız dolusu kusmak, biri kendiliğinden gelen, diğeri de isteyerek olmak üzere iki şekilde meydana gelmektedir. Bir hastalıktan dolayı ağız dolusu olarak kendiliğinden gelen kusuntu kendi kendine içeri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Fakat, kişinin kendi isteğiyle içeri çekilirse oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Esas itibariyle bir hata eseri olarak oruç bozulunca hiçbir şey yiyip içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Bir hata sonucu bozulan oruçtan sonra kusmada olduğu gibi yeyip içmek sâdece kazâyı icap ettirir, keffâreti gerektirmez.

RAMAZAN AYINDA KUSMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

On bir ayın sultanı olarak değerlendirilen Ramazan ayı boyunca dikkat edilecek bazı noktalar ile çok daha ferah bir şekilde ibadetinizi yerine getirebilirsiniz. Uzmanların Ramazan ayında en çok dikkat edilmesi gereken şey olarak gösterdikleri ise iftar ve sahur menüleri oluyor. Bu nedenle iftara ne pişirsem sorusu sıklıkla araştırılıyor. Haberimizde yer alan iftar menüsü sayesinde sıcak Ramazan günlerini rahatlıkla ardınızda bırakabilirsiniz. Bu sene Ramazan ayında günlerin oldukça uzun olması gerekçesiyle vücudunuzda çeşitli değişiklikler olabilir. Uzun süre aç ve susuz kalmanın yanı sıra yüksek sıcaklıklar da Ramazan günlerinizi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeplerle iftar ve sahur menüleri oldukça büyük önem taşımaktadır. Uzmanlara göre iftar menülerinde çorba, hafif bir et veya sebze yemeği, yoğurt, salata ve 1-2 dilim ekmekle oluşan menüler ağırlıklı olmalıdır. İftara çorba ile başlanmalı, 10 dakika ara verildikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. İftardan 2-3 saat sonra ise meyve, süt ya da haftada 1-2 gün sütlü tatlı seçenekleri ara öğün olarak tercih edilmelidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!