Soğuk kış günleri geliyor! Doğalgaz faturasını işte bunlarla düşürebilirsiniz

Soğuk kış günleri kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte vatandaşları da kabarık doğalgaz faturalarının önüne nasıl geçebilirim düşüncesi sardı. İşte, sizin için sıralayacağımız yöntemlerle doğalgaz faturalarını önemli miktarda düşürebilmeniz mümkün.

Soğuk kış günleri geliyor! Doğalgaz faturasını işte bunlarla düşürebilirsiniz
Soğuk kış günleri geliyor! Doğalgaz faturasını işte bunlarla düşürebilirsiniz
GİRİŞ 21.11.2017 14:46 GÜNCELLEME 21.11.2017 14:46

Soğukları iliklerimize kadar hissettiğimiz kış günleri kapıda. Hal böyle olunca doğalgaz kullanacak vatandaşlar yüksek fatura miktarlarından olabildiğince kaçınma derdine düştü. Fakat artık ay sonu gelecek faturaları dert etmeyin! Çünkü, belirli yöntemler uygulandığında doğalgaz faturalarının miktarlarında ciddi derecede düşüş görülmektedir. Peki doğalgazdan nasıl tasarruf edilir, doğalgaz faturasını düşürmek için ne yapılmalıdır? Kombi kaç derecede yanmalıdır, kombi seçimi ve bakımı yapılırken nelere dikkat edilmelidir? İşte, kış aylarının gelmesiyle birlikte merak edilen tüm bu soruların yanıtları haber7.com’da…

İŞTE, DOĞALGAZ FATURASINI DÜŞÜRMENİN PÜF NOKTALARI!

-Verimli kullanma oda konforu 20 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde %6 tasarruf sağlanır.

-Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız mutlaka kapatınız.

-Sıcaklığın içeride kalması için, geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız.

-Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için, duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz.

-Tüm ısı kayıplarının %10’u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm2 net geçişli havalandırma menfezini, kesinlikle kapatmayınız.

-Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar.

-Doğalgaz tüketim cihazı satın almak istediğinizde verimi yüksek olanı tercih ediniz.

-Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.

-Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız.

-Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

-Çatı izolasyonunuz yetersiz ise, izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatıdaki ısı kaybı %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz.

-Sistemleriniz zaman ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya zaman ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda, gaz tüketiminiz optimize olacaktır.

-Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının %15’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolasyonsuz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları, pencere süngeri ile kaplayınız.

-Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.

DOĞALGAZ TASARRUFU SAĞLAMAK İÇİN…

*Kombi tercihlerinin yoğuşmalı kombilerden yana yapılması

* Kombi bakımlarının düzenli olarak yaptırılması

* Oda termostatı kullanılması

* Radyatörlerde termostatik vana kullanımı

* Radyatörlerin önünün ve üzerinin kapatılmaması

* Binalarda dış cephe ısı yalıtım uygulamalarının yapılması

Kombiler ve özelliklerine ayrıca değineceğim ama hemen başta belirteyim. Kombiye düzenli olarak yıllık bakım yaptırılması, doğalgaz faturasında yüzde 15’e kadar tasarruf sağlayabiliyor. Ayrıca oda termostatını geceleri 1 derece düşük sıcaklığa ayarlamak aylık faturalarda yüzde 6‘lık bir tasarruf getiriyor.

YOĞUŞMALI KOMBİ

Piyasada iki tip kombi satılıyor. Biri eski tip hermetik kombi diğeri yoğuşmalı. Yoğuşmalı kombi doğalgazın yakılmasından sonra oluşan su buharını da enerjiye çevirerek kullanıyor. Bu sayede yoğuşmalı kombi ve akıllı oda termostatı kullanımında evin izolasyon ve coğrafi konumuna göre yüzde 25-35’e varan doğalgaz tasarrufu sağlanabiliyor. Hermetik kombiler ise sadece doğalgazı yakıp ısıya çeviriyor. Peki iki kombi tipi arasında ne kadar fiyat farkı var? Piyasada hermetik kombiler 1.000-1.500 TL fiyat aralığında satılıyor. Yoğuşmalı kombiler ise 1.850-2 bin 350 TL fiyat aralığında. Uzmanlar yoğuşmalı kombi ve yoğuşmasız kombi arasındaki ortalama fiyat farkının 850 TL olduğunu söylüyor. Bu fiyat farkı ne kadar sürede kendini amorti eder derseniz... Yapılan hesaplamalar 130 m2’lik bir dairenin 1 sezonda yoğuşmalı kombi sayesinde yılda yaklaşık 550 TL tasarruf sağladığını gösteriyor. Bu durumda yoğuşmalı kombi alanlar en geç iki yıl sonunda kâra geçmeye başlıyor. Bu kombilerin en az 10 yıl kullanıldığı düşünüldüğünde hatırı sayılır bir tasarrufa ulaşıldığını söylemek lazım. Ancak ne gariptir ki maalesef tüketiciler kombilerin tasarruf özelliklerini göz ardı edip ucuzu tercih etme yoluna gidiyor. Türkiye’de tüketiciler 1.5-2 yılda bir akıllı telefonunu değiştiriyor ve bu telefonlara her seferinde 3-5 bin lira para ödüyor. Ancak iş her gün kullanılan kombiler de aynı hassasiyet gösterilmiyor. Bu da binlerce liranın yıllarca boş yere yakılmasına neden oluyor. Teorik olarak tüm haneler yoğuşmalı kombi ve akıllı oda termostatı kullanır ise ülke ekonomisi ve hane halkı ortalama yıllık 1 milyar dolar civarında bir tasarruf yapacağına dikkat çekiliyor.

KOMBİYİ AÇ KAPA YAPMAYIN!

Genel kullanımda yaygın bir yanlış olarak, ev ısınınca kombi kapatılmaktadır. Bu yöntemle tasarruf edileceğini düşünmek doğru değildir. Kombi her açılışında fazladan enerji harcamak zorunda kalacaktır. Bunun yerine, eviniz ısındığında, kombiyi düşük seviyeye getirmek daha doğru bir tercih olacaktır.Tasarruf için zaman ayarlı kombiler de kullanabilirsiniz. İşten eve dönüş saatinizden önceye ayarladığını kombi çalışmaya başlayarak evi siz gelmeden ısıtacaktır. Böylece kombiyi yüksek ısıda çalıştırmak zorunda kalmazsınız.Bunların yanı sıra kapı ve pencerelerin ısı kaçırmadığından emin olmalısınız ve kullanmadığınız odaların peteklerini kapalı tutabilirsiniz.

“KIŞ AYLARINDA ODALARDA ÇAMAŞIR KURUTMAYIN”

Öte yandan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, insanların özellikle kış aylarında radyatör ve ısıtıcı kullanımında sık sık yaptığı hatalardan bahsederek, “Isıtıcınızın veya radyatörünüzün önüne veya üzerine kesinlikle eşya, mermer ya da çamaşır koymayın. Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirin. Yalıtımsız evde gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20’si tek camlı pencerelerden kaynaklanır, çift cam isi kaybını önemli ölçüde azaltır. Kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarın, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın” ifadelerini kullandı.

AKILLI TEKNOLOJİLER DEVREDE

Kombilerde akıllı teknolojilerin devreye girmesiyle birçok yeni özellik kullanıcılara sunuluyor. İnternet üzerinden kontrol edilmeye başlanan yeni nesil kombi modelleriyle, kullanıcılar evin dışında olsa bile akıllı telefon veya tablet uygulaması üzerinden evin sıcaklık değerlerini kontrol edebiliyor. Hatta kullanıcılar eve yaklaştığında kombiler otomatik olarak devreye giriyor ve evin sıcaklığını istenilen dereceye getiriyor. Bu sayede yüzde 30’lara varan tasarruflar sağlanabiliyor. Akıllı kombiler sadece doğalgaz tasarrufu sağlamıyor, aynı zamanda bozulmalardan dolayı oluşacak masrafları da azaltıyor. Servis zamanı geldiğinde internet üzerinden direkt olarak kombi üreticisine haber veren yeni nesil akıllı kombiler, bu sayede kullanıcılar masraflarını düşürüyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!