2018 Rebiülevvel ayı ne zaman? Yapılacak ibadetler edilecek dualar...

Müslümanlar için en önemli ayladan biri olan Rebiülevvel ayı bu sene ne zaman idrak edilecek. İbadetlerine yön vermek isteyen vatandaşlarımızı merak ettiği 2018 Rebiülevvel ayı ne zaman başlıyor? İşte Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler edilecek dualar ve kılınacak namazlar...

2018 Rebiülevvel ayı ne zaman? Yapılacak ibadetler edilecek dualar...
2018 Rebiülevvel ayı ne zaman? Yapılacak ibadetler edilecek dualar...
GİRİŞ 02.03.2018 14:34 GÜNCELLEME 02.03.2018 14:35

Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğduğu ay olan Rebiülevvel ayının önemi büyük. Peki Rebiülevvel ayı namazı var mıdır?  Rebiülevvel ayı, Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. Müslümanlar için en önemli aylardan biri olan Rebiülevvel ayında nasıl ibadet edilmeli ve hangi dualar okunmalı? Hz. Muhammed üç aylarda neler yapardı? Rebiülevvel ayı ve Mevlid Kandili hakkında merak edilen her şey haberimizde....

REBİÜLEVVEL NE ZAMAN BAŞLIYOR?

 

Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram hürmet edilen aylardır. 2018 Mübarek 3 aylar 18 Mart'ta Recep ayı ile başlayacak. İlk kandil olan Regaib Kandili ise 22 Mart'ta kutlanacak. Ramazan ayı ise 16 Mayıs'ta başlayacak. En mübarek gece Kadir gecesi ise 10 Haziran'a denk geliyor.

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN NELERDİR?

Aslında sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. Her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler;

1. Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli;

2. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

6. Bol bol zikirde bulunulmalı.

7. Mü'minlerle helalleşilmeli

8. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

9. Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

10. Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı

11. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

12. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

13. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.

14. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

15. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı

16. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli

17. Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

ibadet

REBİÜLEVVEL AYINDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur

Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. Rebiülevvel Ayı'nın ilk gecesinde iki rekat namaz sünnettir.

İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir. Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra "Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

Peki Rebiülevvel ayında nasıl ibadet edilir, Hz Muhammet bu aylarda nasıl ibadet edilirdi, Rebiülevvel ayı orucu ya da namazı var mıdır?

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Rebiülevvel ayının ilk gecesi yapılacak vazife boy abdesti almaktır.
Boy Abdesti esnasında Yarabbi! "Biz bu abdestle dışımızı yıkarız, sen azimüşşan, maddî ve mânevî kirlerden kalbimizi temizle ve şu mübarek Rebiülevvel ayının fazileti ve âdâbına mani olacak ahlâkı zemimelerden, bu almış olduğum abdesti temizlenmeme yardımcı ol Yarabbim" denir.

İlk Gece Namazı ;

Akşam Namazından Sonra İki Rekat Kılınır. Her Rekatta Fatiha'dan Sonra Üç Kere İhlas Suresi Okunur. Selam Verdikten Sonra Efendimiz ( Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ) ' e Yüz Kere :

''Allahumme Salli Ala Muhammedin Ve Ala Ali Muhammed Ve Barik Ve Sellim Bi-Rahmetike Ya Er-Hamur Rahimin '' diye Salavat-ı Şerif'e Okunur.

Üçüncü Gün Namazı ;

Bu Günde Dört Rekat Namaz Kılınır. Her Rekatta Fatiha'dan Sonra Bir Defa Ayete-l Kürsi Okunur. Namazın Ardından İse Üç Defa Taha Suresi Ve Üç Defa Yasin Suresi Okunur. Sonra Kişi Bu Namazından Hasıl Olan Sevabı Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa ( Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ) 'nın Mutahhar Ve Mukaddes Ruh-u Şerif'ine Bağışlar.

Namazdan sonra şu dua okunur; "Allahümme inni es'elüke bi hürmeti habibike ve resulike Muhammedin sallalâhü aleyhi vesellim ve bi hürmeti nûru velâdetillezi zehere fi misle haza şehri ve adae cemiil kâinatı enter zukani rü'yete cemâli vechikelkerimi ve rü'yete cemali resulike Muhammedin ve enteh şureni maahu ve mean nebiyyine ve sıddıkine ve şühedai ves salihine ve enter zukani hüsnel hatimeti vel akibeti. Amin bi rahmetike ya Erhamerrahim" 

dua

BU AYDA MEVLİDİ ŞERİF OKUTULMALIDIR

- Bu ayda Peygamber Efendimiz’in doğumuna hürmeten Mevlidi şerif okutulmalıdır. Mevlit okumak, okutmak ve dinlemek çok sevaptır.  

- Bu ayda üç gün oruç tutan umulur ki keramet defterine kaydola. Rebiülevvel ayının 1, 2 ve 11. Günü oruç tutun. 11 yerine 13.’te tutulabilir. Ayın 12.günü Peygamber Efendimiz’in Dünyaya teşrifi sebebiyle bayram kabul edildiği için oruç tutulmaz. 
 
- Rebiülevvel ayı selatü selam ayıdır. Bu ayda diğer salatü selamlarla birlikte salatı tefriciyeyi de çok okumalıdır. 

“Allâhumme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ Seyyidinâ Muhammedinillezî tenhallü bihil ukadü ve tenfericu bihil-kürebü ve tukdâ bihil-havâicu ve tünâlü bihir-reğâibü ve hüsnül-havâtimi ve yustaskal ğamâmu bivechihil Kerîm ve alâ âlihî ve sahbihi fî külli lemhatin ve nefesin bi adedi külli ma’lûmin lek.”

DUANIN MANASI

“Allahım! Bizim Efendimiz Muhammed’e (sav) kusursuz bir salât ve rahmet, mükemmel bir selâm ve selâmet vermeni diliyoruz. O Peygamber ki, onun hürmetine düğümler çözülür, sıkıntılar ve belalar onun hürmetine açılıp dağılır, hacet ve ihtiyaçlar onun hürmetine yerine getirilir. Maksatlara O’nun hürmetine ulaşılır, güzel sonuçlar O’nun hürmetine elde edilir. O’nun şerefli yüzü hürmetine bulutlardaki yağmur istenilir, Allah’ım, onun ehl-i beytine, ashabına da her göz kırpacak kadar zamanda (her an, saniye) her nefes alacak zamanda sana malum olan varlıklar sayısınca salât et.”

- Ayrıca "La ilahe illallahü'l-Melikü'l-Hakku'l-Mübin Muhammedün Rasulullah es-Sadiku'l va'di'l-Emin". tesbihi çekilmelidir.

- Bu ayda çekilmesi gereken diğer tesbihatlar: "Vela havle vela kuvvete illa billahil-Aliyyil-Azim."

- Hasbiyallahu ve nime'l-Vekil.

Kandil geceleri ile ilgili Peygamber Efendimiz Buyurdu ki: Senede 5 gece vardır. Onları ihya edenlerin kalpleri ölmez...

ibadet-1

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir