Regaip kandilinde yapılacak ibadetler ve edilecek dualar!

Üç ayların habercisi, Allah-u Teala’nın lütuflarını sağanak sağanak yağdırdığı Regaip Kandili 22 Mart Perşembe günü müslüman alemi ile buluşuyor. Regaip Kandilinde okunacak duaları, kılınacak namazları, yapılacak ibadetleri sizler için hazırladık. İşte detaylar…

Regaip kandilinde yapılacak ibadetler ve edilecek dualar!
Regaip kandilinde yapılacak ibadetler ve edilecek dualar!
GİRİŞ 22.03.2018 09:13 GÜNCELLEME 22.03.2018 09:13

Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip Kandili denir. Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecedir. Allah-u Teala bu gecede kullarının yaptığı ibadetleri, ettiği duaları kabul eder. Bu gecede yapılan dua geri çevrilmez. Bu gecenin feyzinden, bereketinden faydalanmak isteyen Müslümanlar, Regaip kandilinde hangi ibadetlerin yapılacağını merak ediyorlar. Peki Regaip Kandilinde hangi dualar edilir, hangi namazlar kılınır? İşte mübarek gecede yapılması gereken ibadetler...

REGAİP KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Kelime olarak regâib, “çokça rağbet edilen, nefis, kıymetli, değerli, ihsan” mânâlarına gelen Ragibe kelimesinin çoğuludur.

Buna göre Regaip Gecesi denilince: “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymeti ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” mânâsı anlaşılır.

Bu gece Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır. Bu geceyi ibadetle ihya etmenin sevabı pek çoktur.

Regaip Kandili orucu nedir, kaç gün tutulması gerekir?

Diğer zamanlarda okunan her Kur'ân harfi için on sevap verilirse, Recep ayında yüzleri geçmekte, Regâib kandilinde ise daha da artmaktadır.

Kaza ve nafile namazların sevabı ise diğer gecelere oranla kat kat fazladır.

Regâib kandilinde yapılacak ibadetlerden birisi de duadır. Peygamberimiz (sas), bir hadîslerinde bu gecede yapılacak duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini bildirmişlerdir.

Bütün kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli bir takım afv ü mağfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rıza–i İlâhiye ulaşma vesileleri vardır ki, bunlardan bazılarını maddeler hâlinde kısaca ve toplu olarak yeniden hatırlamakta yarar var:

- Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

- Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

- Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

- Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

- Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

- Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

- Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

- Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

- Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

- O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

- Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;

- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

- Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

- Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

REGAİP KANDİLİNDE KILINACAK NAMAZ!

Bu geceye has olan akşam ile yatsı namazı arasında 12 rekat hacet namazı kılınır. Bu gece Akşam ile yatsı arasında 12 rekat hacet namazı kılınır. İki rekekatta bir selam vererek kılınan bu namazda, Fatiha'dan sonra her rekatta 3 İnna enzelnahü… ile 12 ihlası şerif (gulhüvellahü ehad) okunur.

Hacet namazına şu şekilde niyyet edilir:"Ya Rabbi, beni,Peygamber efendimiz hürmetine feyzi ilahine,afv'ı ilahine,rıza'i ilahine nail eyle.Abid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve Ahiret sıkıntılarından halas eyle"

Namazdan sonra,7 Salatı-Ümmiye okunup secdeye varılır.Salatı-Ümmiye şudur: "Allahümme salli ala seyyidina muhammedini'nebiyyi'l-Ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim". Secde'de 70 def'a "Subbuhun gkuddüsün Rabbüna ve Rabbül-melaiketi ver-ruh" okunur.Secdeden kalkıp Peygamber (s.a.v.)Efendimizin Hz. Aişe Validemize öğrettiği "Rabbiğfir verham ve tecavez amma ta'lem İnneke ente'l-e'azzül-ekrem" okunur.

Tekrar secdeye varıp "Subbuhun kuddüsün Rabbüna ve Rabbül melaiketi verruh" okunur.

Daha sonra secde'den kalkıp dua edilir.Dua ederken şu şekilde iltica edilmelidir; "Allahümme barik lena Recebe ve Şaban'e ve belliğna Ramazan".

Manası :Ey Allahım Recep ayını bize mübarek kıl .Ve bizi Şa'ban ve Ramazan ayına ulaştır.

Ayrıca bu gece yatsı namazından sonra recebi şerif ayına mahsus olarak kılınması tavsiye olunan ve mümin ike münafığı ayırt eden 30 rekat namazın ilk on gününde kılınacak olan 10 rekatı kılınabilir.Bu namaz akşamdan sonrada yatsıdan sonrada kılınabilir.Fakat cuma ve pazartesi gecelerinde bilhassa kılınması daha faziletlidir.Namaza başlarken şöyle niyet edilir.Yarabbi;teşrifleri ile dünyyı nura gark ettiğin efendimiz hürmetine,affı ilahine rıza ı ilahine nail eyle.abid zahid kulların arasına ilhak eyle.dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyle.rıza i şerifin için allahüekber.

Her rekatte 1fatiha 3 Kul ya eyyühel kafirun 3 ihlas okuyup 2 rekatte bir selam verilir.Böylece 10 rekat tamamlanır.namazdan sonra 11 defa ilhen vahiden ehaden sameden ferden vitran hayyen kayyumen daimen ebeda duası okunup dua edilir.bu 1o rekat namazı 10 u ile 20si arasında kılamayanlar 20 sinden sonra 30 una kadarda kılabilirler.

Bu namazı kılanların kalbi ölmez.münafıklara bu namazı kılmak nasip olmaz.tamamı 30 rekat olan bu namaz resulullah s.a.v.efendimizin berberi selmanı pak r.a. hazretleri tarafından rivayet edilmiştir.

Regaip kandilinde kılınacak olan bu namazı herjangi bir sebebten dolayı bu gece kılamayanlar recebi şerif ayının sonuna kadar her perşembeyi cumaya bağlayan gece kandilmiş gibi bu namazı kılmalarında büyük faide vardır.Zira bu namaz 12 rekat olup her rekatı senenin bir ayına delalet eder.ve dolayısıyla kişi senenin her ayına mükabil namaz kılmış olur.

OKUNACAK SURELER!

- 300 Salavat-ı şerife,

- 101 Fatiha-i şerife,

- 101 İhlas-ı şerife,

- 101 Kadir suresi

Günlük evradın son salavatının ilk 5 salavatı 101 defa geri kalan salavatlar 33’er defa okunur.

OKUNACAK DUALAR!

Bismillahirrahmanirrahim,

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed

Ya Rabbi!

Acizlikten, üzüntüden, tasadan, kederden, Korkaklıktan, kabir azabından, cehennem ateşinden sana sığınırız. Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!

Bize karşı düşmanlık duygularıyla oturup kalkanların kalblerini yumuşatmak

murad ediyorsan, bize ve gönüllüler hareketine karşı onların kalblerini yumuşat ve sinelerini daim bir sevgiyle doldur!

Ey kalbleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı!

Bizim kalblerimizi de, onların kalblerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun

güzelliklere çevir! Ya Rabbi!

Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver

ve lutfedeceğin bu kabiliyetleri

senin rızan yolunda kullanmayı

bizlere nasip eyle ya Rabbi!

Sen bizlere peygamberleri donattığın sıfatları lutfet lakin biz lutfedeceğin bu sıfatları tefahur vesilesi yapmayalım ve hep kendimizi sıfır görelim ya Rabbi!

Cümlemize vicdan genişliği lutfet

Kalplerimize inşirah bahşet

Bizleri kollektif şuura sahip kullarından kıl

Ve bizleri müttakilere rehber eyle ya Rabbi!

Ey yüceler yücesi olan Allahım

Biz ümmeti Muhammedin dağınıklığını gider

Bize ve ülkemize birlik ve dirlik ver

Bütün dünyaya da huzur ve barış nasibeyle..

Kalplerimizi birbirene ısındır ve

Bizleri birbirimize sevdir

Dünyanın dört bir tarafında hizmet eden kardeşlerimizi

Bizlerle beraber ihlas-ı etemme muvaffak kıl ya Rabbi!

Ey bizleri varlığa erdiren , var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran güzeller güzeli rabbimiz! Sana sonsuz hamd ü senalar olsun. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa'ya sonsuz salât ü selam olsun. İçinde bulunduğumuz şu mübarek Regaib Kandili münasebetiyle bu gecenin senin katındaki kutsiliğini de vesile edinerek dergâh-ı ilahînin önünde ellerimizi açıp yalvarıyoruz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti