Miraç kandilinde edilecek dualar ve çekilecek tesbihler neler?
Miraç Gecesi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'in Receb ayının 27. gecesinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya oradan da Allah-u Teala'nın huzuruna yükseldiği gecedir. Bu mucizevi gecede Peygamber Efendimiz ve ümmetine beş vakit namaz farz kılınmıştır. İslam alemi için özel ve mübarek kılınan bu gün dua ve ibadetler ile anılmaktadır. Peki Miraç kandilinde edilecek dualar ve tesbihler nelerdir?

Recep ayının 27. gecesi olan Miraç Gecesinde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav), Allah-u Teala'nın huzuruna çıkmış ve bu mübarek gecede Peygamber Efendimiz ve ümmetine beş vakit namaz hediye edilmiştir. İslam alemi için oldukça önem arz eden ve dualar ile geçirilen Miraç gecesini ibadet ve dua ile geçirmenin sevabı çok büyüktür. Peki Miraç kandilinde edilecek dualar ve çekilecek tesbihler nelerdir? Bu mukaddes geceyi hangi ibadetler ile geçirmek gerekir?
MİRAÇ GECESİ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?
Miraç hadisesi Kur'an-ı Kerim'de İsra ve Necm suresinde anlatılmaktadır. Miraç gecesinde Allah’ın emriyle Peygamber Efendimiz (sav) Kâbe–i Muazzama’nın Hatîm mevkiinde yatarken, Cebrail gelip mübarek göğüslerini yardı, kalbini zemzem suyu ile yıkadıktan sonra içini iman ve hikmetle doldurup eski hâline koydu. Sonra beyaz bir binek Burak ile (normalde bir aylık mesafedeki) Mescid–i Aksa’ya uçtular. Orada bütün peygamberlerin ruhlarına imam olup namaz kıldırdı. Bu, onların şeriatlerinin asıllarına mutlak varis olduğunu ifade ediyordu. Bir de kendisine su, şarap ve süt takdim edildi. Hazreti Muhammed sütü içti. Bu ümmetinin doğru yola iletildiğini ifade ediyordu. Ardından yüceliklere yükseltici bir mirac (manevî asansör) ile göklere çıkartılıp yedi kat semaları bir bir dolaştırılmıştır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(sav) 1. kat semada; Hz. Adem’le, 2. kat’ta Hz. İsa ve Hz. Yahya, 3. kat’ta Hz. Yusuf, 4. kat’ta Hz. İdris, 5. kat’ta Hz. Harun, 6. kat’ta Hz. Musa, 7. kat’ta Hz. İbrahim ile görüştü.
Melekleri, Cennet ve Cehennem’e kadar bütünüyle ahiret hayatını müşahede etti. Miraç gecesi bütün mülk ve melekût âlemlerini dolaştı. Cebrail Hz Muhammed (sav)'i daha da yükseklere çıkardı, öyle bir fezaya vardılar ki kaderleri yazan kalemlerin cızırtıları duyuluyordu. Nihayet varlıklar âleminin son sınırı olan Sidretü’l–Müntehâ’ya ulaştılar. Cebrail:
-"İşte burası Sidretü’l–Müntehâ’dır. Ben buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam, yanarım" dedi.
Hz. Muhammed(sav) 'e Sidre’de dört kutsal nehir ve her gün yetmiş bin meleğin ziyaret ettiği Beyt–i Ma’mûr gösterildi. Sonra kendisine şarap, süt ve bal dolu üç bardak sunuldu. O, yine sütü tercih etti.
Hz Muhammed (sav) o gece şehitlerin ve muttakilerin cenneti olan Cennetü’l–Me’vâ’yı temaşa etti. Cebrail’i geride bırakan Hz. Muhammed, burada Refref’e binerek Arş–ı A’lâ’ya geçti ve Kâb–ı Kavseyn olarak belirtilen “imkân dairesinin bitiş, vücûb dairesinin başlama sınırına” ulaştı. Huzûr–u Kibriya’da Allah'a ok yayının iki ucu kadar, hattâ daha fazla yaklaştı. Cemâlullah’ı perdesiz ve vasıtasız olarak onunla zaman ve mekandan menüzzeh konuştu. Daha sonra tekrar Refref’le Sidre’ye geri döndü. Orada Cebrail’i asıl hüviyetiyle –tıpkı ilk defa Hira’da gördüğü şekliyle– gördü. Müteakiben de yine Cebrail ile birlikte göz kırpması kadar kısa bir zaman parçasında dünyaya döndü.
MİRAÇ GECESİNDE PEYGAMBER EFENDİMİZ VE ÜMMETİNE VERİLEN HEDİYELER
Hazreti Muhammed “Ben mi’racdan daha güzel bir şey görmüş değilim.” diyerek o gecenin önemini anlatmıştır. Miraç Gecesi dünyaya dönerken ümmetine hediyeler getirmiştir. Bu hediyeler şunlardır;
1. Beş vakit farz namazı getirmiştir. İhsan şuuruyla kılınan namazlar, ümmetin mirac asansörleri olacaktır.
2. “Âmenerrasûlü” diye bilinen âyetleri getirmiştir. (Bakara, 2/285–286)
3. İsra Suresi’nin 22–39. âyetlerinde bahsedilen on iki adet İslâm prensibini getirmiştir.
4. Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen kimselerin günahlarının affedileceği ve Cennet’e girecekleri müjdesini getirmiştir.
5. İyi amele niyetlenen kişiye –onu yapamasa bile– bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı; fakat kötü amele niyetlenen kişiye –onu yapmadığı müddetçe– hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesini getirdi.
6. Bir diğer hediye de, Mi’rac gecesi Allah ile karşılıklı selâmlaşma ve sohbetlerinden bazı sözleri getirmiştir ki et–Tahiyyâtü diye meşhur olan bu sözler, bütün namazlarda otururken okunmakla Miraç 'da Allah ile Habibi arasındaki o kutsî sohbeti hatırlatmakta ve benzerî bir mükâlemeye namaz kılanı mazhar etmektedir.
MİRAÇ GECESİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?
* Miraç gecesine özel kılınması gereken 12 rekat namaz vardır. Yatsi namazından sonra kılınması icab eden bu namazı kılmak çok kıymetlidir.
Miraç Gecesi Namazı;
2 rekatta bir selam verilir. Her rekatta 1 Fatiha-i Şerife, 10 İhlas-i Şerif okunur. Namazın ardından 100 defa “Sübhanallahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim” duası okunur. 100 defa istigfar, 100 defa salavat-ı şerife okunur.
* Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz “Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb’in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur” buyurdu.
* Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli
* Peygamber Efendimiz (sav)'e salat-ü selamlar getirmeli
* Kaza, nafile namazlar kılınmalı, bu gece özel namaz kılınmalı
* Tefekkürde bulunulmalı
* Tevbe ve istiğfar edilmeli
* Müminlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
* Kişi kendine ve diğer mümin kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
* O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
* Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
* Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
* Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
MİRAÇ KANDİLİNDE ÇEKİLECEK TESBİHLER NELERDİR?
* 100 defa, “Sübhanallahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim”
* 10 gün 100 defa "Sübhanallahü hayyül kayyum"
* 10 gün 100 defa "Sübhanallahü ehadüs Samed"
* 10 gün 100 defa "Sübhanallahü gafurur Rahiym"
* 100 defa Tevbe-i istiğfar
* 100 defa Salavat-ı Şerife zikirleri yapmak müstehaktır.