Tin Suresinin fazileti | Arapça anlamı! Kuran'da Tin Suresi ezberle & okunuşunu öğren!

Tin Suresi adını birinci ayetinde sözü edilen ''incir ağacı'' anlamına sahip Tin kelimesinden almıştır. Peki, insanın kıymetli bir varlık olduğunun özellikle belirtildiği Tin Suresi nasıl okunur, anlamı (meali) nedir? İşte, kötü ahlaka sahip olmanın mevcut kıymeti düşürdüğü anlatılan Tin Suresinin faziletleri ve okunuşu!

Tin Suresinin fazileti | Arapça anlamı! Kuran'da Tin Suresi ezberle & okunuşunu öğren!
Tin Suresinin fazileti | Arapça anlamı! Kuran'da Tin Suresi ezberle & okunuşunu öğren!
GİRİŞ 02.05.2020 13:49 GÜNCELLEME 02.05.2020 13:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kur'an-ı Kerim'in 95.(doksan beşinci) suresi olan Tin Suresi, Mekke'de nazil olmakla birlikte toplamda 8 ayetten oluşmaktadır. Büruc Suresi'nden hemen sonra indirilen Tin Suresi'nde alemlerin Rabbi olan yüce Allah katında en üstün varlık olarak yaratılan insanın dünyevi hayatta gerçekleştirdiği iyi ve kötü amellerden ötürü sorumluluk sahibi olarak ahirette hesap vereceği anlatılmaktadır. Yerin ve göğün yegane sahibi Cenab-ı Hakk, kötü ahlaka sahip olan, iman ve salih amelden uzak yaşayan kullarının sahip olduğu o büyük kıymeti düşürdüğünü vurgulamaktadır. Peki, adını, başlangıç ayetinde sözü edilen ''Tin'' kelimesinden alan Tin Suresinde, insanoğlunun ne kadar kıymetli bir varlık olduğunu özellikle altı çizilen ve hayırlı amellerde bulundukça da mevcut değerinin katlanarak arttığı belirtilen Tin Suresi nasıl okunur, anlamı (meali) nedir? İşte, yüce yaratıcının emir ve yasaklarına karşı gelen ve kötü amellerde bulunan kulların kınanarak hesap günü geldiğinde cezasını göreceği ifade edilen Tin Suresinin faziletleri ve okunuşu...

TİN SURESİNİN OKUNUŞU MEALİ

*Bismillahirrahmânirrahîm.

-Vettiyni vezzeytuni

-Ve turi siyniyne

-Ve hazelbeledil'emiyni

-Lekad halaknel'insane fiy ahseni takviymin

-Sümme redednahü esfele safiliyne

-İllelleziyne amenu ve amilussalihati felehum ecrun gayru memnuun

-Fema yukezzibuke ba'du biddiin

-Eleysallahu bi ahkemil hakimiyn

tin suresi

TİN SURESİNİN ANLAMI

*Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

-Andolsun o incire, o zeytine,

-Sinin (Sina) dağına

-Ve bu güvenli beldeye ki,

-Biz insanı en güzel biçimde yarattık.

-Sonra da çevirdik aşağıların aşağısına kaktık.

-Ancak iman edip yararlı işler yapan kimseler başka; onlar için kesilmez bir mükafat vardır.

-O halde artık sana dini ne yalanlatabilir?

-Allah hakimlerin hakimi değil mi?

tin suresi

TİN SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?

İbni Cerir, İbni Abbas’tan “Sonra onu aşağıların aşağısına çevirdik.” ayeti (5. ayet) hakkında şunu rivayet etti: Onlar, Rasulullah (s.a.) zamanında elden ayaktan düşmüş, sorumluluklarını bilemez ve yapamaz hale gelmiş kimselerdir. Onların durumu merak edilirdi, Allah onların öz­rünü kabul etti. Akılları gitmeden önce yaptıkları amellerin ecirleri onlara verildi.

Sûrede bazı önemli varlıklar üzerine yemin edilerek insanın yüksek değeri vurgulanmış, kötü ahlâkın bu değeri düşürdüğü ifade edilmiştir. İman edip iyi işler yapanlar övülmüş, hesap ve cezayı yalan sayanlar kınanmış, hüküm verenlerin en üstününün Allah olduğu bildirilmiştir.

tin suresi

TİN SURESİNİN KONUSU NEDİR?

“Tin”; bir dağ adı veya incir demektir. Tûr-u Sînîn, üzerinde Allah’ın Hz. Mûsâ (a.s.) ile konuştuğu Tûr Dağı’dır. Sinîn, bereketli demektir. Takvim, doğrultmak demektir. “Ağacı düzeltip doğrulttu” demektir, “Zaman onu dengeli, iyi görüşlü ve akıllı kıldı” mânâsına denir. Memnun, kesilen yani tükenen. Dîn, ceza demektir. “Karşılığını verdi” anlamına gelen fiilden türemiştir. “Yaptığın gibi sana karşılığı verilir” mânâsına gelen hadisinde de bu mânâda kullanılmıştır.

TİN SURESİ

TİN SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

*Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim bu sureyi okumaya devam ederse, o kişi dünyada bulundukça Allah’ü Teala ona afiyet ve yakin (şüphe olmayan iman) verir. Ve öleceği zamanda Allah’u Teala o kişiye bu sureyi okuyanların sayısınca sevap ve mükafat verir."(1)

*Bir kişi, yolculuğa çıkmadan önce bu sureyi yazar ve üzerinde bulundurursa, tekrar eve dönünceye kadar emniyette olur.

*Tin Sûresini yetmiş kere okuyan kimse, halkın gözünde heybetli ve gösterişli bir kimse olarak görünür. Yani, insanların gözüne güzel ve sevimli görünmek isteyen, bu sûreyi yetmiş kere okumaya devam etmelidir.

*Her kim bu sureyi cam bir kab içine yazar, o kabın içini yağmur suyu ile doldurur, daha sonra bu suyu bağ ve bahçesine dökerse, o yerdeki mahsul bereketlenir, meyve ve sebzesi bol olur.

TİN SURESİ

YORUMLAR 4
  • 432 3 yıl önce Şikayet Et
    incir süresi budaya vahiye mazhar olan ağacın ismidir
    Cevapla
  • sude 4 yıl önce Şikayet Et
    Super
    Cevapla
  • Gaddar 5 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürlar böyle güzel yayın için
    Cevapla
  • vvvvvvvvvvvvvvv 4 yıl önce Şikayet Et
    ferin oğluma eeeeee
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...