Regaip Kandili ibadetleri ve namazı? Kandil akşamı bu duayı okursanız...

Mübarek Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Bu yılın ilk kandili olarak İslam dünyasında büyük bir coşkuyla karşılanacak olan Regaip Kandilinde hangi ibadetler yapılmalı. Üç ayların müjdecisi olarak da bilinen Regaip Kandilinde okunacak dualar ve yapılacak ibadetlerle ilgili tüm merak edilenler haberimizde...

GİRİŞ 07.03.2019 15:48 GÜNCELLEME 07.03.2019 15:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İslam dünyası tarafından namazlarla, dualarla ve ibadetlerle karşılanacak olan Regaip Kandili Recep ayının ilk cuma gecesi idrak edilir. Allah'u teala bu gecede müminlere ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua ret olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Peki regaip kandili namazı nasıl kılınır? Müslümanlar için özel önemi olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları üç ayların müjdecisi olan Regaip Kandilinde hangi dualar edilir ve hangi ibadetler yapılır? 

 

 

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

Mübarek üç ayların başlangıcı olan Recep ayında idrak edilen Regaip Kandili, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen bilgilere göre 07 Mart Perşembe gününe denk geliyor. 

 

 

Regaip Kandili Namazı

REGAİP KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR? SAAT KAÇTA KAÇ REKATTIR?

Regaip Kandiline özel bir namaz yoktur. Regaip Kandili namazları farz olmamak ile birlikte, yapılması durumunda sevabı çokça olan namazlardır. Nafile olan bu namazlar Tesbih Namazı ve Hacet Namazı'dır.Regaip Kandili namazları Akşam namazı ile Yatsı namazı arasında kılınmalıdır

12 REKATLIK HACET NAMAZI KILINIŞI VE DUASI;

Hacet namazı 12 rekat olarak kılınır. Bu namazda her 2 rekat sonrasında selam verilir.

Öncelikle "Niyyet ettim Allâh rızâsı için bu geceki Regaib Gecesinde Nafile Namazı kılmaya” diyerek niyet edilir. 

Tekbir alınır ardından, Sübhaneke okunur. 

İlk rekatta Fatiha Suresinin ardından 3 defa Kadir Suresi okunur.

İkinci rekatta tekrar Fatiha Suresi ve ardından 12 defa İhlas Suresi okunur.

Her iki rekatın sonunda selam verilerek 6 kerede namaz tamamlanır. 

Namazın ardından 7 kere yahut imkan varsa 70 kere Salevât-i Ümmiyye okunur.

Salevât-i Ümmiyye“Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin Nebiyyil-Ümmîyyi ve alâ Âlihî ve sahbihi ve sellim.

Salevât-i Ümmiyye bittikten sonra secdeye kapanarak 70 kerre şu tesbih çekilir;

"Subbûhun-kuddûsun, Rabbünâ ve Rabbüna ve Rabbülmelaiketi Ver-Ruh.”

Ve secdeden “Allâhü Ekber” diyerek doğrulup oturulur. İki secde arasında otururken şu istiğfar

“Rabbiğfır verhâm, ve tecâvez amma tâ'lemu, ,inneke entel"e"azzül-ekrem” 70 kere okunur.

Bu duâ bitince tekrar tekbir ile ikinci secdeye kapanılır. 2.nci secdede yine 70 kere:

“Subbûhun, kuddûsun, Rabbüna ve Rabbülmelâiketi ver-Rûh." okunur.

Regaip Kandili Duası 2019

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır).”

Kandiller geçidi olarak adlandırılan, RegAib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içinde bulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. RegAib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

Said İbnu Cübeyr (ra)’e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)” derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak” derdik.”

Üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisi olan Regaip Kandili hangi dualar edilmeli. Bu özel günde ibadetlerini yerine getirmek isteyenler "Regaip Kandili duası" merak ediyor. 

Hazreti Muhammed Kandil gecesi büyük önem verir ve bu gecede namazın camide cemaatle kılınmasını tavsiye ederdi. Hazreti Ayşe'nin aktardığına göre Peygamber efendimizin Kandil Gecesi şu duayı okurdu;

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi

– Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. 

– “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)

Kandil Duası

REGAİP KANDİLİNİN ÖNEMLİ

Perşembeyi cumaya bağlayan gece, Regaib gecesidir. Her cuma gecesi de kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ bu gecede müminlere ihsanlar, ikramlar yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua red olmaz ve namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevablar verilir.

YORUMLAR 1
  • furkan 5 yıl önce Şikayet Et
    regaip kandilende kıllıncak belli namaz yoktur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz