Yıldız Fabrikasının atıklarından yanmaz yalıtım malzemesi üretildi

Yıldız Çini ve Porselen Fabrikasının atıkları ısı ve ses yalıtım malzemesine dönüştürüldü. Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında yapılan çalışmada, bisküvi halindeki kırıklar öğütüldü ve kabartıcı malzemeyle hacmi genişletildi. Oluşturulan yalıtım malzemesinin en önemli özelliği ise yanmaz olması.

Yıldız Fabrikasının atıklarından yanmaz yalıtım malzemesi üretildi
Yıldız Fabrikasının atıklarından yanmaz yalıtım malzemesi üretildi
GİRİŞ 30.01.2020 14:17 GÜNCELLEME 30.01.2020 14:21

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı Yıldız Çini ve Porselen Fabrikasının atıkları, ısı ve ses yalıtım malzemesine dönüştürüldü.

 

 

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında porselen atıklarından yalıtım malzemesi üretilen bir projeye imza attı. 

Proje kapsamında, yoğun bir malzeme olan porselenin ısıl iletkenliği düşürüldü. Yalıtım özelliği kazanabilmesi için gözenekli ve boşluklu hale getirildi. Porselen atıklarından elde edilen karışım, presleme yoluyla şekillendirildi ve bin 150 santigrat derecede pişirildi.

 

 

Çalışma sonucunda yüzde 80 oranında yüksek gözenekli, 500 kg\mekreküp değerinde düşük yoğunluklu köpük porselen elde edildi. Köpük porselenin, yüzde 85 oranında enerji tasarrufu sağladığı görüldü. Hafifliği ve işlevselliğiyle kullanım kolaylığına sahip olan ürünün, gürültüyü 30 desibele kadar yalıttığı, muhtemel bir yangında alev almadığı ve dolayısıyla zehirli gaz tehlikesini ortadan kaldırdığı tespit edildi.  

"EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ YANMAZ OLMASI"

Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, kurulduğu günden bu yana kesintisiz olarak 129 yıldır üretimine devam eden Yıldız Çini ve Porselen Fabrikasında sert porselen olarak adlandırılan porselen ürünlerinin üretilerek, geleneksel el sanatlarıyla süslendiğini anlattı.

Fabrikada üretimde oluşan, bisküvi atık olarak adlandırılan atıkların depolanması veya çevreye olumsuz etki vermemesi için bir proje geliştirildiğini belirten Çapoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bisküvi halindeki kırıklar, öğütüldü. Bir malzemenin yalıtım malzemesi olabilmesi için yapısında çok fazla miktarda boşluk, gözenek olması lazım. Biz de yoğun bir malzeme olan porselene bir kabartıcı malzeme ilave ettik ve hacmini genişlettik. İçerisinde oluşan gözenekler, birbirinden bağımsız haldeki odacıklar, ısının ve sesin bir ortamdan diğer ortama geçişini engelledi. Bağımsız laboratuvarlarda yaptığımız testlerde hem ısı hem ses yalıtımı açısından beklenen yalıtım değerlerini sağladığı görüldü."

Çapoğlu, işin teknolojisinin oluşturulduğunu ve üretime geçirilebilecek şekilde aşamaların belirlendiğini dile getirerek, "Buradaki porselen 1.385 derecede pişirilirken, köpük malzemesi 1.150 derecede elde ediliyor. Bunun ekonomisini de sağladık. Ürettiğimiz, inorganik esaslı, yani porselen atığından oluşturduğumuz yalıtım malzemesinin en önemli özelliği yanmaz olması. Bu yönüyle de emniyetli, mukavemetli bir yalıtım malzemesidir." diye konuştu.

Geri dönüşüme atılacak bir malzemeye değer kazandırıldığını vurgulayan Çapoğlu, şunları söyledi:

"Uygun görüldüğü takdirde fabrika içinde veya bir başka konumda bunun üretimi değerlendirilebilir. Fabrikamızdaki gerek fırın gerekse ürünü şekillendirmek için ihtiyaç duyulan endüstriyel boyuttaki ekipmanlar henüz burada mevcut değil. Bunlar oluşturulduğunda rahatlıkla üretime geçilebilir aşamadayız. 20 santimetre uzunluğunda, 10 santimetre genişliğinde ve 5 santimetre kalınlığında tuğla olarak biz bunu ürettik. Bu malzeme, yapıda tuğla olarak kullanılabileceği gibi tuğla ile kaplanmış binalarda ince levha yalıtım malzemesi olarak da değerlendirilebilir. Farklı şekillerde üretilme becerisine sahibiz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den son dakika Fransa açıklaması: Karar yok hükmündedir!
Şampiyonluk yarışı kızıştı! Düşme hattı alev aldı! Süper Lig'de son durum...