Çekirge istilası nedir neden olur? Çekirge istilası Türkiye'ye gelecek mi?

Çekirge istilası, Afrika ve Asya'dan başlayarak hızla tüm dünyaya yayılmaktadır. Geçtiği bölgelerin tarım alanlarını yok eden çekirgelerin sayıları hızla artmaktadır. Profesyonel bir müdahale olmadığı takdirde sayılarının atarak devam edeceği uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Geçtiği ülkelerin tüm tarım ürünlerini tüketen çekirgeler dünya için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İşte çekirge istilalarının nedenleri

Çekirge istilası nedir neden olur? Çekirge istilası Türkiye'ye gelecek mi?
Çekirge istilası nedir neden olur? Çekirge istilası Türkiye'ye gelecek mi?
GİRİŞ 12.03.2020 16:47 GÜNCELLEME 12.03.2020 16:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çekirge istilası, Afrika’da başlayarak geçtiği her yeri büyük bir kıtlığa sürükleyen çekirgeler büyüyerek ilerlemeye deva ediyor. Mevsimsel değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkan çekirgelerin sayısı 400 milyarı buldu. Önümüzdeki günlerde sayılarının 400 kat artacağı beklenerek dünyayı büyük bir tehlikenin beklediğini uzmanlar bildirmektedir. Geçtiği yerde yaklaşık 35.000 kişinin bir günlük yiyecek ihtiyacını tüketen çekirgeler Afrika’dan geçerek önümüzdeki birkaç ay içerisinde Çin’e gitmesi bekleniyor. 

 

ÇEKİRGE İSTİLASININ NEDENİ 

Temel nedeni iklim değişikliğinden kaynaklandığı düşünülen çekirge istilası Afrika ve Asya bölgesini tehdit altına almaktadır. Çekirge sürüleri, 150 km hızla ilerleyerek geçtikleri her yeri talan etmektedir. Tarım alanlarının tahrip ve yok olmasından dolayı Somali, Kenya ve Etiyopya acil durum ilan etti. Haşerat ilaçlarının yetersizliği başta olmak üzere uzman eksikliğinden dolayı da çekirgelere profesyonel bir müdahale söz konusu olmadığı için sürü büyüyerek ilerlemeyi sürdürüyor. 

 

TÜRKİYE’DE ÇEKİRGE İSTİLASI

İklim değişikliği ve tabiatının dengesinin bozulmasından dolayı Afrika’da başlamak üzere tüm dünyayı tehlikesi altına alan çekirge istilası, önümüzdeki birkaç ay içerisinde Çin’e kadar gideceği düşünülmekte. Türkiye’de Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi iklim değişikliğinden kaynaklı olarak geçtiğimiz yıllarda küçük çapta bazı çekirge istilaları görülmüştür. Türkiye’nin iki yakın komşusu olan Irak ve İran’da görülen çekirge istilası gerekli tedbirler alınmazsa Türkiye’yi de tehdit etmektedir. Sayıları giderek artan çekirgeler için ciddi bir önlem alınmazsa dünyayı büyük bir kıtlığın beklediği söylenebilir. 

ÇEKİRGE İSTİLASINA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

Hindistan en büyük tehlike altında olan ülkeler arasında yer almaktadır. Yaklaşık olarak 700.000 askeri çekirgelere karşı önlem amaçlı görevlendirmiştir. Suudi Arabistan, Sudan, Yemen, Umman, Pakistan, Somali, Kenya ve Etiyopya’da tarım alanlarının ciddi şekilde tahrip edildiği tespit edilmiştir. Afrika ülkeleri zaten büyük bir yoklukla karşı karşıya olmasının yanı sıra bir de çekirgelerin elde tutan tarım ürünlerinin yok etmesi üzerine kıtlık kaçınılmaz sonu haline geldi. Halk daha çok profesyonel olmayan yöntemlerle çekirgelerle mücadele etmeye çalışmakta. Uzman olmayan kişilerin kendi yöntemleriyle çekirgelerle mücadele etmesi hiç de iyi olmayan sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle de çekirgeler yok edilmeye çalışırken aksine daha çok üremelerine neden olunmaktadır. Bu şekilde devam edilirse Haziran ayına kadar çekirgelerin sayısı 400 katına kadar çıkacağı Birleşmiş Milletler tarafından açıklanmaktadır. Çekirge istilasının olduğu bölgelerde tarım alanları tamamen yok olurken çekirgelerin bulunduğu ağaçlar, çekirge örtüleriyle kaplanmış durumdadır. 

Önümüzdeki günlerde çekirgelere karşı profesyonel bir müdahale söz konusu olmaz ise tüm dünyayı sararak büyük bir kıtlığa neden olacaktır.

YORUMLAR 1
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    duman yardımıyla yönlerini değiştirebiliriz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstifa etmemek için direniyor! Mehmet Büyükekşi'nin yeni açıklamaları pes dedirtti
Çin'de otoyol çöktü: Onlarca ölü ve yaralı var