2020 Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

Kuran-ı Kerim'de en kıymetli dört aydan biri olan Muharrem ayı, aynı zamanda Hicri yılın ilk ayıdır. Pek çok önemli hadisenin gerçekleştiği Muharrem ayının 10. gününde aşure günü idrak edilmektedir. Peki bu yıl Muharrem ne zaman başlayacak? İşte 2020 aşure günü tarihi ve önemi...

2020 Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?
2020 Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?
GİRİŞ 08.08.2020 14:07 GÜNCELLEME 08.08.2020 14:07

Muharrem ayının onuncu gününde idrak edilen Aşure günü, 2020 yılında Ağustos ayına denk gelmektedir. Kuran-ı Kerim’de yer alan ifadeler göre en kıymetli dört aydan biri olan Muharrem ayı, Allah’ın rızasını ve merhametini kazanmak için oruç ve ibadetle geçirilmesi uygun görülmektedir. Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü, dinler tarihi bakımından oldukça önemli olayların olduğu gün olduğundan dolayı, Müslümanların kurtuluşa ermesi için oruç ve ibadetle geçirilmesi din alimleri tarafından önerilmektedir. 

AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ

Hicri takvimin ilk ayı olan muharrem ayı, İslamiyet’te en önemli dört aydan biridir. Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü peygamber tarihi bakımdan pek çok önemli olayların olduğu gün olarak da anılmaktadır. Aşure gününde Hz. Nuh’un kendisine bağlı olan kavmiyle birlikte tufanı aşarak Cudi dağına vardıkları, Hz. Musa’nın asasıyla Kızıl Denizi yararak firavunun gazabından kurtulduğu ve Hz. Yunus’un yunus balığının karnından çıkarak kurtulması aşure gününde gerçekleştiğinden dolayı aşure günü farklı dinlerce de kıymetli görülmektedir. 

MUHARREM AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Kuran-ı Keirm’in naklettiğine göre en kıymetli aylardan biri olan Muharrem ayı, Hicri takvimin ilk ayıdır. Başta İslamiyet olmak üzere diğer semavi dinler için de kıymetli olan Aşure günü Muharrem ayının 10. Günü idrak edilmektedir. Hz. İsa’nın göğe yükseldiği, kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf kurtulduğu ve Hz. Adem’in tövbesinin kabul edildiği gün olan Aşure gününün ibadetle geçirilmesi çok faziletlidir. Özellikle Muharrem ayının ilk gününün oruçla geçirilmesi, geçmiş günahların affedilmesi ve Allah’ın rızasını kazanmak için oldukça kıymetlidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) tavsiyesi üzerine imkanı olanların Muharrem ayının ilk 10 gününü oruçla geçirmek günahların affı ve Allah’ın merhametini kazanmak için büyük ehemmiyet taşımaktadır. Herhangi bir nedenden dolayı Muharrem ayının ilk 10 günü oruç tutamayan kişilerin aşure günü öncesi, aşure gün ve aşure günü sonrası oruç tutulmasını önermektedir. Bu 3 günlük orucu tutamayanlar içinse mümkünse aşure günün oruçla geçirilmesinin faziletli olacağı nakledilmektedir. 

Tövbe kapılarının açıldığı Muharrem ayında sadaka vermek, çocuk sevindirmek, oruç tutmak, kaza namazı kılmak ve oruç tutmak diğer ay ve günlere göre daha sevaptır. Birçok önemli hadisenin gerçekleştiği Muharrem ayında Allah’a yönelerek af dilemek ve işlenilen günahlardan dolayı tövbe etmek başta Peygamber Efendimiz (s.a.s) ve din bilginleri tarafından önerilmektedir. 

2020 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayı 20 Ağustos Perşembe günü başlarken aşure günü ise Muharrem ayının 10. Günü olan 29 Ağustos’ta idrak edilecektir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas ateşkes anlaşması için "Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünü istiyor" iddiası
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?