Kına gecesi malzemeleri nelerdir? Kına gecesi nedir, neden yapılır?

Binlerce yıldır devam eden kına geleneği, Anadolu'nun kırsal yerlerinde hala eski ve yalın haliyle devam ederken kentlerde daha büyük organizasyonlarla sürdürülmektedir. Kına, adak-adanmışlığı ifade ettiği ve kötü gözden koruduğu inanışı hakim olduğundan evlenmek üzere olan gelin ve damada yakılmaktadır. Peki binlerce yıldır devam eden kına gecesi geleneği nedir ve neden düzenlenir? İşte kına gecesi malzemeleri...

Kına gecesi malzemeleri nelerdir? Kına gecesi nedir, neden yapılır?
Kına gecesi malzemeleri nelerdir? Kına gecesi nedir, neden yapılır?
GİRİŞ 11.06.2021 17:31 GÜNCELLEME 11.06.2021 17:31

Binlerce yıldır devam eden ve günümüze kadar uluşan ‘kına’ geleneği, adanmışlığı ifade etmektedir. Askere gidecek oğlana, kurban kesilecek hayvana ve evlenen gelin-damada yakılmaktadır. Kına merasimleri Anadolu’da son derece yaygınken son yıllarda büyükşehir ve metropollerde de popülerleşmeye başladı. Geleneksel kına yakma merasimi, gelin ve damadın ömrünü birbirlerine adamalarını ifade ederken popülerleşen kına adeti daha çok kadınlar arasında düzenlenen eğlenceler haline geldi. Kına gecesi, düğünden bir gece önce gelin evinde yapılır ve kına yakma işlemini evliliği mutlu giden bir kadın tarafından yapılmaktadır. Kına gecesi hazırlıkları günler öncesinden başlanır ve geleneklere göre kına ve kına tepsisi erkek evinden gönderilir. Kına gecesinde esas malzeme kınanın yoğrulup hazırlanması olduğundan dolayı geri kalan malzemeler gelin kızın kendi istek ve zevkine göre ayarlanmaktadır. 

Kına Gecesi Nedir?

Somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan kına gecesi, gelinin damada, damadın da geline adanmışlığını, ölene kadar beraber yaşamaları temennisiyle gerçekleştirilen örf-adet-töre geleneğidir. Türk-İslam kültürünün önemli bir adet olan kına gecesi, günümüzde amacından saparak modern partiler haline geldiği görülür. Geleneksel kına geceleri, gelin evinde gerçekleştirilen, gelin kızın çevresinden evliliği mutlu olan bilgili bir kadın tarafından yoğrulması, gelin ve damadın ellerine yakılması ile gerçekleşen merasimlerden oluşmaktaydı. 

Kına mistik bir gelenek olduğundan gelin ve damadın birbirlerine adanmışlığını ifade etmesinin yanında kötü göz ve nazardan koruduğuna da inanılmaktadır. Gelin ve damadın eline yakılmasından ziyade kına gecesine gelen davetlilerin de kına yakması kurulacak olan evliliğin kötülüklerden korunması için yapıldığına inanılmaktadır. 

Kına Gecesi Malzemeleri Nelerdir?

Kültürel hazinelerimizden olan kına gecesi, Anadolu’da varlığı devam ettirirken büyük şehirlerde de önem verilerek düzenlenmeye başladı. Günümüzde gelenekten biraz daha farklı organizasyonlarla düzenlense de kına gecesi geleneğinin devam ettirilmesini sağlamaktadır. 

Günümüzde kına geceleri daha çok organizasyon ve etkinlik şirketleri tarafından gerçekleştirilse de temin edilmesi gereken malzemeler bulunmaktadır. Kına gecesi geleneklerine göre gelin, kırmızı kaftan elbise ve kına duvağı denilen kırmızı işlemeli bir örtü giyer. Bunun dışında kına gecesinde kına gecesinde alınması gereken kına malzemeleri şöyledir:

  • Kına

  • Hediyelik kına

  • Kına tepsisi

  • Kına mumları

  • Kına tacı

  • Kına tefi

  • Gelinin yakın arkadaşları için kına tacı 

  • Kına kemeri

  • Kına yelpazesi

  • Gelen konuklar için küçük hediyelik eşyalar

  • Kına ve çerezin servis edilmesi için sepet-tepsi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!