3 aylar ne zaman başlıyor? Diyanet 2021 Recep, Şaban, Ramazan ayları hangi gün?

Tövbelerin ve duaların kabul edildiği mübarek 3 aylar, Allah rahmetini kullarının üzerinden esirgemediği aylar olarak bilinmektedir. Müslümanların en değerli gördükleri 5 geceden 4'ü üç aylarda yer almaktadır. Günahların affedildiği mübarek üç aylarda Allah (c.c), kullarında ihsanlarda bulunur. Peki 2021 yılında 3 aylar ne zaman başlıyor? Üç aylarda yapılması gereken ibadetler nelerdir? İşte üç ayların faziletleri...

3 aylar ne zaman başlıyor? Diyanet 2021 Recep, Şaban, Ramazan ayları hangi gün?
3 aylar ne zaman başlıyor? Diyanet 2021 Recep, Şaban, Ramazan ayları hangi gün?
GİRİŞ 07.12.2020 12:52 GÜNCELLEME 07.12.2020 13:39

İslam aleminde en kıymetli aylardan olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları, Allah’ın kullarına merhamet ettiği ve günahlarını affettiği aylar olarak bilinmektedir. Her duanın kabul edildiği, Allah rızası için yapılan her ibadetin çok sevap olduğu mübarek üç ayların tövbe ederek geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Bu mübarek ayları tövbe ve dualarla geçirilmesi, günahların affedilmesi için Allah’ın kullarına verdiği şans olarak görülmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) mübarek üç ayların ehemmiyetini ifade etmek için ‘Recep, Allah’ın ayıdır. Recep ayına ikram edene, saygı gösterene, Allah, dünyada ve ahirette ikram eder.’ Hadis-i şerifini aktarmaktadır. Recep, Şaban ve Ramazan aylarında Allah’ın rızasını kazanmak için diğer aylardan daha çok ibadet edilmesi, kaçırılan namazların kazasının kılınması ve tövbe istiğfar getirilmesi tavsiye edilmektedir. İslam alimleri üç ayları Allah’ın rızasını kazanmak için fırsat ayları olarak kabul ederek bu kıymetli fırsatın kaçırılmaması için mümkün mertebe ibadetle geçirilmesini nasihat etmektedirler.

Kenzül Arş duası Arapça okunuşu ve meali: Kenzül Arş duasını okumanın faziletleri nelerdir?

ÜÇ AYLARIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’ın Ramazan ayından sonra en fazla oruç tuttuğu aylar olarak bilinen Recep ve Şaban aylarında günahların affedildiği ve duaların kabul edildiği aylar olarak kabul edilmektedir. İslam alimleri üç ayları ‘Rahman olan Allah’ın rahmetinin sağanak sağanak olup yağdığı aylar.’ Olarak tanımlamaktadır. Üç aylarda birçok ibadet yapılması tavsiye edilse de en kıymetli olanı oruç tutmaktır. 
Üç aylar, tüm duaların kabul edildiği, Allah’ın merhametinin yeryüzünde kullarıyla birlikte olduğu Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecelerini de kapsadığından İslam alemi için çok kıymetlidir. Bu mübarek gecelerde Allah (c.c), kullarında ihsanlarda bulunarak günahlarını affeder ve merhametini esirgemez. Peygamber Efendimiz (s.a.s) üç aylara girince ‘Rahman olan Allah’ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı aylardır’ duasını ettiği aktarılmaktadır. 

Gerçek İsmi Azam duaları hangileridir? İsmi Azam duaları Arapça okunuşu ve meali...

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hicri takvim ve Miladi takvim arasındaki 10 günlük farktan dolayı her yıl Recep, Şaban ve Ramazan ayının başlangıcında değişiklik olmaktadır. 2021 yılında üç ayların başlangıcı yanı Recep ayı 13 Şubat Cumartesi gününe denk gelmektedir. Şaban ayı ise 14 Mart Pazar gününe denk gelmektedir. 11 ayın sultanı Ramaz-ı Şerif ayı ise 2021 yılında 13 Nisan Salı günü başlamaktadır. 

RECEP AYI FAZİLETLERİ NELERDİR?

Allah, kullarını bağışlayan ve affedendir. Peygamber Efendimiz aracılığıyla indirdiği Kuran-ı Kerim’de bunu sıkça kullarına aktarmıştır. Mübarek üç aylar da insanların Allah’ı zikrederek tövbeye gelmesi için açtığı bir kapıdır. Şüphesiz her kulun hataları ve günahları bulunmaktadır. Önemli olan hatalardan ve günahlardan pişman olarak tövbeye gelmek ve Allah’a gönülden yönelmektir. Allah’ın kullarından yapmasını istediği ibadetlerin başında tövbe ederek Allah’a secde etmektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) Recep ayında Allahumme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan’ ‘Ey Rabbimiz, bize Recep’i ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.’ Şeklinde dua ettiği aktarılmaktadır. Recep ayının başlamasıyla birlikte nafile ibadetler, kaza namazlarının kılınmasının yanında imkanı olanların oruç tutmaları tavsiye edilmektedir. 

Tahmidiye Duası nedir? Tahmidiye Duası günde kaç defa okunur?

ŞABAN AYI FAZİLETLERİ NELERDİR?

Şaban ayı da en az Recep ayı kadar mübarek kabul edilen ve Recep ayı gibi çeşitli dini ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in naklettiğine göre ‘Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayıdır, Ramazan ise ümmetin ayıdır’ şeklinde buyurmuştur. Bundan dolayı Peygamber Efendimiz (s.a.s), Şaban ayı boyunca oruç tutarak Allah’a ibadetlerini aksatmadığı aktarılmaktadır. Şaban ayında tövbe istiğfar getirerek günahlara tövbe edilmesi ve namaz kılınması tavsiye edilmektedir. 

RAMAZAN AYI FAZİLETLERİ NELERDİR?

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Ramazan ayının fazileti ile ilgili şu hadisi şerifi buyurmuştur: 'Ey Müslümanlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece (Kadir gecesi) bin aydan daha hayırlıdır. Allah-u Teala, bu ayda, her gün oruç tutulmasını emretti. Bu ayda, geceleri teravih namazı kılmak da sünnettir. Bu ayda, Allah için, ufak bir iyilik yapmak, başka ayda bir farz eda etmek gibidir. Bu ayda bir farz yapmak, başka aylarda yetmiş farz yapmak gibidir. Bu ay sabır ayıdır, sabır edenin gideceği yer Cennettir. Bu ay iyi geçinmek ayıdır. Bu ayda müminlerin rızkı artar. Bir kimse, bu ayda bir oruçluya iftar verirse, günahlar af olunur. Hak Teala onu Cehennem ateşinden azat eder. O oruçlunun sevabı kadar, ona verilir.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!