Milli lezzetimiz kokorece 'ithal bağırsak' darbesi

Türkiye'de son yılların gözde yiyeceklerinden birisi olan kokorecin başkenti Balıkesir'de üreticiler sektöre vurulan ithal bağırsak darbesinden şikayetçi. Üretici Erdal Aslanboğa, kokoreçte bakanlık tarafından belirlenen bir standart olmadığını ve bu nedenle yurt dışından getirilen ithal bağırsak ile hem piyasanın hem de fiyatların suni olarak arttırıldığını söyledi.

GİRİŞ 17.12.2020 19:19 GÜNCELLEME 17.12.2020 19:24
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Aslanboğa, piyasadaki kokorecin yüzde 60 oranında ithal bağırsak ile oluştuğuna vurgu yaparken vatandaşları da bildikleri marka ve mekanlardan yemesi konusunda uyardı.

Milli lezzetimiz kokorece 'ithal bağırsak' darbesi

Kokorecin başkenti Balıkesir'de üreticiler ithal bağırsağın sektörde fiyat artışına neden olduğunu söyledi. Türkiye'nin dört bir yanına Balıkesir kuzusundan elde ettiği kokoreci gönderen Aslanboğa Kokoreç işletmesinin sahibi Şef Erdal Aslanboğa, pandemi döneminde kokorece vatandaşın ilgisinin arttığını söyledi. Aslanboğa, "Pandemi döneminde vatandaşın ilgisi kokoreçe yoğun oldu. Geçen seneye ve işletmelerin kapanmadığı önceki döneme göre satışlar daha fazla. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için insanlar sakatata ve kokorece daha fazla yöneldi. Doğal bir yiyecek ve vitamin deposu olduğu için de tercih ediliyor" dedi.

Milli lezzetimiz kokorece 'ithal bağırsak' darbesi

YASAL OLARAK STANDART YOK

Balıkesir'de yalnızca 2 firmanın yerli üretim yaptığını söyleyen Erdal Aslanboğa, yurt dışından gelen bağırsakların yerli ürünlerle karıştırılarak yapılan kokoreçlerin vatandaşa ulaştırıldığını söyledi. Aslanboğa, "İç piyasada kokoreçe talep çok. Bu nedenle yurt dışından ithal bağırsak getirtiliyor. ithal bağırsak kokoreçin lezzetini yok ediyor. Çünkü bağırsak bakteri üretir. Bunun günlük işlenmesi gerekir. Ayrıca ithal bağırsağı sektöre sokarak fiyatları da arttırıyorlar. Türkiye'de kokoreç için en iyi ürün Balıkesir'de kuzudan elde ediliyor. Artık neredeyse her firma Balıkesir adını kullanıyor. Bağırsağın mutlaka bakanlık onaylı tesislerde ve üretim noktalarında temin etmek gerekiyor. Kokoreçte şu an bir standart olmadığı için ithal bağırsak, dana bağırsağı kullanılıyor. Et gibi sucuk gibi değil. Sucukta kanatlı eti yada farklı şeyler kullanılmaz. Böyle bir standart yok kokoreçte. Buna kanuni bir engel yok çünkü standart yok. Yasada bir açıklık var. Piyasada şu an yüzde 60-70 oranında ithal kokoreç var" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • Harun Biçer 3 yıl önce Şikayet Et
    Hey gidi, ithal diyor, fiyat diyor, piyasa diyor. Kimse helal haramı düşünmüyor. Yaşasın Corona.
    Cevapla
  • kerem 3 yıl önce Şikayet Et
    bu balıkesir li firma neymiş onu bilip ondan alalım...başka türlüde yenmez
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    ithal bagirsakmi.???Bu domuzda olabülüüü..igrenc bir$ey ya..Kokorec olayi bence kapanmi$tir.
    Cevapla
  • Ekber 3 yıl önce Şikayet Et
    Esnafta iş ahlâkı kalmadı yüzsüzlükte fırsatçılıkta zirve yaptılar birde ağlamaktan gözleri çıkacak toprağın altını düşünen yok.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman ülkelerden ve devlet denetiminde kurumsal firmalardan getirilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi