Tokat'ta yaşayan Ayşe Darende unutulmaya yüz tutmuş urgancılık mesleğini tek başına yaşatıyor

Tokat’ta yaşayan ve 24 yıldır urgancılık yapan 47 yaşındaki Ayşe Darende, sıra dışı mesleği ve çalışma azmi ile hemcinslerine örnek oluyor. Tokat'ın tarihi mekanlarından olan Taşhan'da iş yeri bulunan 2 çocuk annesi Darende unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan urgancılığı yaşatmaya çalışıyor.

Tokat'ta yaşayan Ayşe Darende unutulmaya yüz tutmuş urgancılık mesleğini tek başına yaşatıyor
Tokat'ta yaşayan Ayşe Darende unutulmaya yüz tutmuş urgancılık mesleğini tek başına yaşatıyor
GİRİŞ 12.02.2021 17:35 GÜNCELLEME 12.02.2021 17:36

Tokat'ta yaşayan 47 yaşında ve 2 çocuk annesi Ayşe Darende eşinden öğrendiği mesleğine 1997 yılında evinde başladı. Yaklaşık 10 yıldır açtığı iş yerinde el işi hayvan yularları ve köpek tasması yapıyor. Kendirin az bulunması ve fiyatının yüksek olması nedeniyle daha çok naylon iplerden el işi ürünleri tasarlayan Darende, yurt içi pazarına gönderiyor. 'Urgancı Ayşe' olarak tanınan Darende, çalışma azmiyle hemcinslerine de örnek oluyor. Mesleğinde birçok usta ile çalışarak kendini geliştirdiğini belirten Ayşe Darande, “Eşimden ve bu işi ustalarından öğrenerek kendimi geliştirdim. Şimdi kendi dükkanımda işimi severek yapıyorum. Tokat'ta urgancılık üzerine kadın olarak kapsamlı bir şekilde bu işi yapan sadece ben varım. Bu dükkandaki tüm ürünleri ben kendi ellerimle yaptım” diye konuştu.


 
“İşimi severek yapıyorum”

Kadın olarak urgancılık yapmanın zorluklarına değinen Darende, “Bir kadın olarak bu mesleği yapmak zor oluyor. Hem ağır, hem erkek işi yorucu bir iş. Fakat ben işimi severek yapıyorum. Pazarını bulabilmek, bir kadın olarak bunu insanlara sunabilmek oldukça zor. Ben başardım, çok başarılı bir şekilde ilerliyorum. Uzun bir süre de devam ettirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.



Düşündüğümüz iş olmayınca başladık ama sonra ilgimi çekmeye başladı

Darende, mesleğine nasıl başladığını anlatarak, “Evlendikten sonra eşimin düşündüğü iş olmayınca bu işe başladık. Sonraları ilgimi de çekmeye başladı. Şu an yaptığım çok çeşitli yularlar, tasmalar var. İnsanların istedikleri modelde, boyda hazırlıyorum, aradıkları her şeyi burada bulabiliyorlar” diye konuştu. 



Müşteri kadın olduğumu görünce kaçıyor

Bu mesleği yaptığını görünce şaşıranlar olduğunu belirten Darende, sözlerine şöyle devam etti: “Müşteri geliyor, at yuları, eşek yuları isteyecek içeriye giriyor. Bu bayanmış diyor, beni görüyor geri çıkıyor. Peşinden çıkıyorum, geri çağırıyorum. Geliyor ama isteyeceğini bir türlü söyleyemiyor. Şimdi alıştılar istedikleri gibi geliyorlar, ihtiyaçlarını söylüyorlar.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi