Nurullah Genç: Ramazan şenlik ayıydı

Şehir Ekranı TV’de izleyiciyle buluşan ‘Esenler’de Ramazan’ programının konuğu şair ve yazar Prof. Dr. Nurullah Genç oldu.

Nurullah Genç: Ramazan şenlik ayıydı
Nurullah Genç: Ramazan şenlik ayıydı
GİRİŞ 30.04.2021 23:15 GÜNCELLEME 30.04.2021 23:15

Ramazan ayı boyunca her akşam izleyiciyle buluşan ‘Esenler’de Ramazan’ programının konuğu şair ve yazar Prof. Dr. Nurullah Genç oldu. Çocukluk yıllarındaki renkli Ramazan anılarını anlatan Genç, bu mübarek aya ilişkin görüşlerini de dile getirerek Nur Haktan’ın sorularını yanıtladı. Genç, çocukluk yıllarındaki Ramazan anılarını paylaşarak “Zor şartlarda bile Ramazan bizim için şenlik ayıydı” dedi. 

Nurullah Genç: Hem çalışacağız hem de hikmete ram olacağız


ÇOCUKKEN ARAFALIK TOPLARDIK

Büyüdüğü köyde herkesin ilim, irfan ve erdem sahibi olduğunu belirten Genç, “Büyüklerimizin bize aşıladığı Ramazan çok farklıydı. Biz çocukken “Ramazan gelecek, evlerden bize hediyeler verecekler” diye sevinirdik. Osmanlı’da da Ramazan gelmeden önce evler süslenirdi. Bu imkânlarımız köyde yoktu ama bizde deRamazan ayı yaklaştıkça bu mübarek ayla ilgili hikâyeler anlatılırdı. Orucun hoşluğundan bahsedilirdi. Büyüklerimiz bize, “Çocuklar, Arefe günü gelecek, elinize torbalarınızı alıp dolaşacaksınız. Size hediyeler verecekler” derlerdi. Ramazan bizim için arafalık toplama ayıydı. Bazı evler meyve, bazı evler şeker, bazıları ise yumurta verirdi. İşte bizi Ramazan’a bunlar hazırlardı. Zor şartlarda bile Ramazan bizim için şenlik ayıyıdı” şeklinde konuştu. 

GÖNÜLLERİ GÜZELLEŞTİRİR 

Ramazan’ın büyük bir fırsat ayı olduğunu söyleyen Genç, “Ramazan, gönüllerimizin arızalarını gideren bir aydır. Ramazan, gönülleri güzelleştiren bir aydır. Ramazan, davranışlarımıza çekidüzen verdiğimiz, az konuşup az yediğimiz, bizleri iyiye götürüp kötü olan şeylerden arındıran bir aydır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Hicri takvim o kadar güzel dönüyor ki her ay bizlerin oruç tutmasını sağlıyor. 365 gün içinde oruç tutmadığımız bir gün bile yok. Ramazan ayı her ayın sadece belli bir günü olsaydı Mart sitem etmeyecek miydi, Şubat sitem etmeyecek miydi? Cenab-ı Allah aylara bile eşit muamele ediyor. Rahmetinden ayları da mahrum bırakmıyor.”

DİN FITRİDİR 

Dini tüm hikmetiyle tam olarak kavradığımızda dünya hayatının din hayatından ibaret bir hale geleceğini ifade eden Genç, “Din fıtridir.Din, insanın fıtratına uygun davranış biçimleridir. Bu Allah’ın insan için koyduğu bir ölçüdür. Hz. Adem’den bu yana bu böyledir” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Nurullah Genç ile yapılan söyleşinin ardından Fırat Türkmen ve Ahmet Fesçioğlu’nun sahne aldığı konser, izleyiciyle buluştu.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!