Osmanlı'da efsane renk olarak bilinen bitki Edirne'de yetiştirilecek!

Osmanlı'da casusluk faaliyetleriyle elde edilip Avrupa'ya götürülmesi nedeniyle 'efsane renk' olarak da bilinen Edirne kırmızısı bitkisi yetiştirilecek.

Osmanlı'da efsane renk olarak bilinen bitki Edirne'de yetiştirilecek!
Osmanlı'da efsane renk olarak bilinen bitki Edirne'de yetiştirilecek!
GİRİŞ 04.05.2021 14:52 GÜNCELLEME 04.05.2021 16:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Trakya Üniversitesi, Edirne kırmızısı üretiminde kullanılan kök boyanın elde edildiği ‘rubia tinctorum’ adlı bitkinin yetiştirilmesi amacıyla hazırladığı ‘Edirne şartlarında doğal boya bitkisi kök boyanın (Rubia tinctorum L.) tarımsal potansiyelinin belirlenmesi’ adlı projeyi Havsa Meslek Yüksekokulu’nda hazırlanan arazide hayata geçirecek. Havsa Meslek Yüksekokulu Prof. Dr. Mustafa Tan ile Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sedat Karadavut ve Öğr. Gör. Adnan Çolak tarafından hazırlanan proje kapsamında ilk etapta 1000 fide toprakla buluşacak.

Ordu’da emekli öğretmen 65 milyon yıllık fosil bulduğunu iddia ediyor!


3 yıl boyunca incelenip araştırılacak

Edirne’de bulunan yerel popülasyonlar ile İran’dan getirtilen 2 ayrı popülasyonun verim ve boya madde oranının, Trakya'daki iklim ve toprak koşulları göz önünde bulundurularak araştırılacağı ve 3 yıl boyunca inceleneceği proje kapsamında rengin, bilimsel bir temele oturtulması ve kent hafızasına kazandırılması çalışmalarına katkı oluşturmasının beklendiği bildirildi. Üniversitenin ‘Edirne kırmızısı stratejik planı’nda yer alan bilimsel ve akademik çalışmaların önemli bir yönünü teşkil edecek proje kapsamında ayrıca kök bitkisinin, Edirne topraklarında tarımsal gelişme potansiyelinin ortaya konması ve üreticiler için alternatif bir ürün oluşturulması için de çalışılacağı kaydedildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • hattili 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlida efsane bir renk varsa oda mercan kırmızısıdır. Bir usta biliyordu, ölünce bitti.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?