Bu yaz denize girmek yasaklanıyor mu? Müsilaj nedir, Marmara denizi müsilajın nedeni?

Marmara denizinde atıklardan ve kıyıların bilinçsizce betonlaşmasından kaynaklı meydana gelen müsinaj, deniz canlılarının yok olmasına neden olurken çevrede yaşayanları de endişelendirmektedir. Müsinaj denizlerde var olduğu süre boyunca denize girmeyi dahi riskli hale getirmektedir. Peki müsinaj nedir ve neden meydana gelmektedir?

Bu yaz denize girmek yasaklanıyor mu? Müsilaj nedir, Marmara denizi müsilajın nedeni?
Bu yaz denize girmek yasaklanıyor mu? Müsilaj nedir, Marmara denizi müsilajın nedeni?
GİRİŞ 19.06.2021 12:12 GÜNCELLEME 19.06.2021 12:12

Marmara denizini kaplayan müsilaj, çevreye verdiği kötü kokuyla birlikte deniz canlılarına zarar vermektedir. Çevredekilerin rahatsız olmasına ve endişelenmesine neden olan müsilaj, uzmanların görüşlerine göre ekosistemin değişmesinin gösterdiği bir netice olarak kabul edilmektedir. Deniz canlılarına zarar vererek balıkların ve diğer organizmaların yok olmasına neden olan bu oluşumu, evsel ve endüstriyel atık ve kıyıların betonlaşmasından kaynaklı bu kadar yoğun şekilde meydana geldiği aktarılmaktadır. 

Bu Yaz Marmara Denizine Girilebilecek Mi?

Marmara denizinde hiç olmadığı kadar artan müsilaj seviyesi, denizdeki ekosistemin bozulmasına neden olurken çevrede yaşayan vatandaşların da tedirgin olmasına neden olmaktadır. Ancak müsilajın ömrünün çok uzun olmadığı, bu durumun kısa sürede geçebilme ihtimalinin olduğu uzmanlar tarafından söylenirken ayrıca müsilajın olduğu süreç boyunca denize girmenin sağlıksız ve riskli olduğu da dikkatle belirtilmektedir. 

1 aylık ömrü olan müsinaj, zamanla denizin dibine çökerek denizin dibindeki canlıların ölmesine ve zarar görmesine neden olmaktadır. Bu durum başta balıkçıların ciddi zarar görmesine neden olurken ekosistemin bozulması ve canlıların yok olması demektedir. 

Temel nedeni, bilinçsiz betonlaşma olan bu deniz olayı ancak denizlere atıkların atılmaması halinde tekrarlanmaması beklenmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?