Bilecik'te İsa dede 91 yıl önce ekti, cennet hurması köyün gelir kapısı oldu

Bulgaristan göçmeni İsa dede 91 yıl önce asker arkadaşından aldığı cennet hurması tohumunu Bilecik'teki köyünün bahçesine ekti, köyün üretim kapısı oldu.

Bilecik'te İsa dede 91 yıl önce ekti, cennet hurması köyün gelir kapısı oldu
Bilecik'te İsa dede 91 yıl önce ekti, cennet hurması köyün gelir kapısı oldu
GİRİŞ 10.05.2021 13:04 GÜNCELLEME 11.05.2021 12:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ailesiyle 12 yaşındayken Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden İsa Dönerkaya, Trabzon'da askerlik yaptığı dönemde tanıştığı bir arkadaşından Karadeniz Bölgesi'ne has olarak bilinen hurmanın tohumunu aldı. Tezkeresinin ardından cebine koyduğu tohumla Bilecik'in merkeze bağlı Başköy köyüne gelen Dönerkaya, burada tohumu tarlaya ekti. Bu ekimle başlayan ve 1930'dan bu yana devam eden süreçte dededen toruna aktarılan hurma üretimi, bugün çevre illere de pazarlanan bir mahsule dönüştü.


 

Şanlıurfa'da baba mesleği taş ustalığını sanata dönüştürdü!


180 kişilik köy bu şekilde geçiniyor

Bilecik-Bozüyük kara yolunun kenarındaki yemyeşil ormanların içinde yaklaşık 180 kişinin yaşadığı köyün halkı, hurmadan kazandıklarıyla geçiniyor.1985'te vefat eden ve mezarı Eskişehir'de bulunan İsa Dönerkaya'nın anısı ise köyde faaliyet gösteren Baştacı Kadınlar Derneğince tel örgüyle çevrilip fotoğrafı asılan bahçede yaşatılıyor.

Hem yaşını hem kurusunu satıyorlar

Dernek başkanı Fatma Duman, hurma üretiminin daha da artırılması amacıyla İçişleri Bakanlığına bazı proje teklifleri sunduklarını söyledi. Hurma üretimine ilişkin bilgi veren Duman, "Köyümüzde yaklaşık 350-400 ton hurma üretiliyor. Bunun pazarı açısından biz hurmamıza sahip çıkalım istedik ve hurmalarımızı kurutmaya başladık. Hem yaşını hem de kurusunu sipariş üzerine Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz." diye konuştu.

Cennet hurması üretimi gelecek nesillere miras kalmalı

Duman, köyde yetişen hurmaları ekim ve kasım aylarında topladıklarını dile getirdi. Hikayeyi dedesinden ve annesinden duyduğunu belirten derneğin başkan yardımcısı Selcan Kapukaya da yaptıkları bahçe ile Dönerkaya'nın adını yaşatmak istediklerini söyledi. Gelecek nesillere Başköy'deki cennet hurması üretimini miras bırakmayı amaçladıklarını anlatan Kapukaya, "Bu hurma anneannelerimizden annelerimize, annelerimizden bizlere aktarıldı. Bu hurmanın geliş hikayesi de kaybolmasın istiyoruz." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruhu şad olsun
    Cevapla
  • Ali osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak