Bilim insanları yumurta formunun gizemli matematiksel denklemini çözdü

Ukrayna'da bulunan ve çevresel araştırma enstitüsü olan Kent's School of Biosciences ile Vita-Market Ltd'den araştırmacılar, doğada var olan herhangi bir kuşun yumurtasını tanımlayabilen evrensel matematiksel formülü keşfetti.

Bilim insanları yumurta formunun gizemli matematiksel denklemini çözdü
Bilim insanları yumurta formunun gizemli matematiksel denklemini çözdü
GİRİŞ 17.09.2021 16:43 GÜNCELLEME 17.09.2021 16:43

Yumurta şekli uzun zamandır matematikçilerin, mühendislerin ve biyologların analitik açıdan dikkatini çekmişti. Ancak yumurtaya ilişkin denklemi anlamaya yönelik çabalar şimdiye kadar başarısız olmuştu. Şekli, bir embriyoyu kuluçkaya yatıracak kadar büyük, vücuttan en verimli şekilde çıkacak kadar küçük, bir kez yatırıldıktan sonra yuvarlanmayacak kadar kararlı ve yapısal olarak ağırlık taşıyacak ve 10 bin 500 tür için yaşamın başlangıcı olacak kadar sağlam bir yapıya sahip olan yumurta, evrimde de büyük rol oynayan bir şey oldu.

55 yıllık yumurta ustasından taze yumurta anlama yöntemi!55 yıllık yumurta ustasından taze yumurta anlama yöntemi!


YUMURTAYA BU NEDENLE 'MÜKEMMEL ŞEKİL' DENİLİYOR

Tüm analizlerde dört geometrik şekil kullanıldı; küre, elipsoid, oval ve piriform (konik), piriform için henüz türetilmemiş bir matematiksel formül yok ancak bunu düzeltmek için, araştırmacılar oval formüle ek bir işlev eklediler ve herhangi bir yumurta geometrisine uygulanabilen küre-elipsoidinin evriminin son aşaması olarak nitelendirilen tamamen yeni bir geometrik şekle uyacak matematiksel bir model geliştirdiler. Yumurta şekli için bu yeni evrensel matematik formülü dört parametreye dayanıyor; yumurta uzunluğu, maksimum genişlik, dikey eksen kayması ve yumurta uzunluğunun dörtte biri noktasında yer alan çap. Uzun süredir aranan bu evrensel formül, yalnızca yumurta şeklinin kendisini değil, aynı zamanda nasıl ve neden evrimleştiğini anlamak için de önemli bir adım. Bu şekilde yeni biyolojik ve teknolojik uygulamaları mümkün kılabilir. Tüm temel yumurta şekillerinin matematiksel tanımları, gıda araştırmalarında, makine mühendisliğinde, tarımda, biyolojik bilimlerde, mimaride ve havacılıkta halihazırda uygulanıyor.

SANATTAN TEKNOLOJİYE PEK ÇOK ALANDA UYGULANABİLİR

Kent'te Genetik Profesörü ve araştırma ekibinin lideri olan Darren Griffin şunları söylüyor: "Bu formülle gösterildiği gibi, evrimsel biyoloji araştırmalarının temeli olarak, yumurta oluşumu gibi biyolojik evrimsel süreçler, matematiksel tanımlama için mutlaka araştırılmalı. Bu evrensel formül, özellikle gıda ve kümes hayvanları endüstrisi olmak üzere temel disiplinler arasında uygulanabilir ve bir araştırma nesnesi olarak yumurtadan ilham alan daha ileri araştırmalar için bir itici güç olarak hizmet edebilir.” Bir diğer araştırmacı Dr. Michael Romanov da "Bu matematiksel denklem, matematik ve biyoloji arasındaki belirli bir felsefi uyumu anlamamızın ve takdir etmemizi sağlıyor." ifadelerini kullanırken bir başka araştırmacı olan Dr. Valeriy Narushin de şunları söyledi: “Bu formülün sanattan teknolojiye, mimariden tarıma kadar birçok alanda uygulanmasını görmek için sabırsızlanıyoruz. Bu buluş, ayrı disiplinlerden bu tür işbirlikçi araştırmaların neden gerekli olduğunu ortaya koyuyor."

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama