Ülkelerin Geleneksel Kıyafetleri l Yöresel kıyafetlerin özellikleri ve merak edilenler!

Kıyafetler bir dönemin, bir ülkenin, bir topluluğun veya bir kişinin özelliklerini gösteren önemli ürünlerdir. Çünkü her dönemin, her milletin ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal şartlarından etkilenerek şekillenmiştir. Tarih boyunca, her uygarlık, yaşayış biçimi ve hayat şartlarının etkileriyle birbirinden farklı özellikler göstermiştir. Sonuç olarak da milli ve geleneksel kıyafetler ortaya çıkmıştır.

Ülkelerin Geleneksel Kıyafetleri l  Yöresel kıyafetlerin özellikleri ve merak edilenler!
Ülkelerin Geleneksel Kıyafetleri l Yöresel kıyafetlerin özellikleri ve merak edilenler!
GİRİŞ 06.10.2021 09:28 GÜNCELLEME 06.10.2021 09:28

Günümüzde birbirinden renkli gelenekler ve kültürler hâlâ yaşatılmaktadır. Anadolu topraklarında da olduğu gibi başka ülkelerin de kendine has inançları, gelenekleri, lezzetleri, yaşam biçimleri ve kıyafetleri vardır. Konu geleneksel kıyafetler olunca o kültüre dair ipuçlarını da bize kıyafetler verir. Her ülkenin, hatta şehirlerin de farklı kıyafet tarzı vardır. Zira her toplum kendi kültür, iklim ve sosyal yapısına göre giyinir. Örneğin coğrafi nedenlerle ne Türkiye’deki ne Moritanya’daki giyim tarzı birbirine benzer. Türkiye’de dört mevsim yaşanırken Moritanya’nın iklimi sıcaktır ve sahra iklimi vardır. Bu nedenle sahra iklimine uygun geleneksel kıyafetler giyerler. Her ülke için farklı farklı örnekler verilebilir. Peki farklı ülkelerin kıyafetleri hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? Cevabınız “Evet!” ise gelin hep birlikte farklı ülkelerin geleneksel kıyafetleri nelermiş yakından bakalım.

Khanga

Geleneksel kıyafetler denildiği zaman akla ilk olarak Afrika kıtası gelir. Khanganın parlak, renkli ve hafif bir kumaşı vardır. Özellikle Afrika Büyük Göller bölgesinde yaşayan kadınlar tarafından günlük hayatta sıklıkla giyilir. Genellikle bir çift (2 parça birleştirilmiş) olarak satın alınır ve giyilmeden önce onları ayırmak için kumaşın kenarından kesilip dikilmesi gerekir. Khangalar Afrika’da özellikle hem doğum günleri hem düğünler için oldukça popüler bir hediyedir.  

Kimono

Üzerinde Japon kültüründen motifler taşıyan Kimono, özel günlerde ağırlıklı olarak bekar kadınlar tarafından giyilir. Bu kıyafet, üst üste sarılan kumaşların bel kısmından “obi” adı verilen geniş bir kuşakla vücuda bağlanır ve her zaman sol taraftaki kumaş sağ taraftakinin üstüne gelecek şekilde giyilir. Renklerin ön plana çıktığı, yaklaşık yarım metre genişliğinde olan Kimono , çok şık bir kıyafettir.

Sari

Pakistan kültürünün önemli parçalarından olan Sari, ipekten yapılır. Dikilmemiş kumaşlar omuzlardan başlayıp aşağıya kadar vücudu sarar. Kıyafetlerde yer alan motifler ve desenler, geçmiş dönemlerin saraylarından veya tapınaklarından ilham alınarak dokunur. Nakış işlemeleri, kıyafete ayrı bir hava ve şıklık katar.

Polleras

İspanyol kültürünün önemli simgelerinden olan Polleras, eğlence ve festivallerde sıklıkla giyilen bir kıyafettir. Farklı modellerde ipek ve pamuk kumaştan üretilen Polleras, giyen kişinin dansını en iyi şekilde yansıtabilmesi için birden fazla kumaşın kat kat dikilmesinden oluşur. İspanyol kültüründe bu kıyafetin ilk insanları temsil ettiğine inanılır ve kıyafette çok sayıda çiçek ve hayvan resmine yer verilir.

Kilt

İskoçya'da etek, diz altı çorap, gömlek, kravat ve ceket kombini ile yapılan Kilt, ağırlıklı olarak erkekler tarafından giyilir. İskoç toplumunda her ailenin etek desenleri birbirinden farklıdır ve kilt kombinleri küçük bir çanta ile tamamlanır. Kiltlerin altına ise genellikle “gillie brogue” adı verilen, tabanı sert av ayakkabıları giyilir. Genellikle özel günlerde giyilen bu kıyafet, erkekler tarafından ulusal gurur olarak kabul edilir.

Babouche

Fas’ın geleneksel ayakkabıları “babouche”lar, ülkenin en bilindik yerel kıyafetlerinden biridir. Ya deriden ya kumaştan yapılan bu ayakkabılar, özel günler için çeşitli motiflerle süslenir. İnce, deri bir tabanı bulunan ve en çok sarı rengi tercih edilen bu pabuçların topuğu yoktur. Elde yapılan babouche ayakkabılarının en güzel örneklerine Tanca’da ve Marakeş’te rastlamak mümkündür.

Klomp

Hollanda’nın geleneksel kıyafetleri arasında yer alan Klomp, temelde bir tahta terliktir. Klomp’un uç kısmı yukarı doğru sivridir ve terlik tüm ayağı kaplar. İlk olarak kırsal kesimlerde ortaya çıkan bu terlik, tarımla uğraşanların ayaklarını sert ve zararlı cisimlerden korumayı amaçlar. Üzerinde Hollanda’nın kendine has motiflerini taşıyan Klomp, bugün ülkede ağırlıklı olarak özel günlerde giyilir.

MuuMuu

Salaş bir görünüme sahip, rahat ve düşük omuzlu olan MuuMuu, bir Havai geleneksel kıyafetidir. Bu şık kıyafet; genellikle düğün, eğlence ve etkinliklerde giyilir. Havaililer bu kıyafetle kendi kültür ve geleneklerini yansıtır ve MuuMuu, Havai denince akla ilk gelen kültürel öğeler arasında yer alır.

 

                                                                                          Ahmet IŞIK / haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
Türkiye'nin dindarlık oranı ortaya çıktı! İşte kişisel sorunlarda sığınılan liman