Bin yıllık lezzet Amasya Toyga Çorbası coğrafi işaret tescili aldı

Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen ve bin yılı aşkın süredir sofraların vazgeçilmez lezzeti olan Amasya toyga çorbası coğrafi işaret belgesiyle tescillendi

Bin yıllık lezzet Amasya Toyga Çorbası coğrafi işaret tescili aldı
Bin yıllık lezzet Amasya Toyga Çorbası coğrafi işaret tescili aldı
GİRİŞ 28.12.2021 09:26 GÜNCELLEME 28.12.2021 09:46

Amasya Valiliği ile Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan ‘Amasya toyga çorbası’ düzenlenen törenle tanıtıldı.

Adıyaman'ın Oyratlı biberi için coğrafi işaret başvurusu yapıldıAdıyaman'ın Oyratlı biberi için coğrafi işaret başvurusu yapıldı



ÇOK ZENGİN BİR KÜLTÜRE SAHİP

Yapılışında yoğurt, yumurta sarısı, un, yarma, nohut, nane ve tereyağı da kullanılan Amasya toyga çorbasının Anadolu mutfak kültürüne Orta Asya’dan gelen çorba türlerinden biri olduğunu belirten Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Köse, “Bu çorba türümüz çorbanın anavatanı olarak kabul edilen Özbekistan’da günümüzde ‘toyga çorbası’ olarak aynı adla telaffuz edilmektedir” dedi. Türklerin Anadolu’ya geldikten sonra geleneksel beslenme kültürlerinin bir parçası olan çorba içme alışkanlığını sürdürüp zenginleştirdiklerine değinen Köse, kentin yöresel lezzetlerinden ‘Amasya baklalı dolması’na coğrafi işaret aldıkları gibi ‘sakala çarpan’ adlı çorba türüne de tescil başvurusunda bulunduklarını söyledi. Şehzadeler şehri Amasya’nın çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu anlatan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı da hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilen toyga çorbasının “düğün çorbası” adıyla da anılıp özel günlerde sofraları süslediğini vurguladı.

KISMET OLURSA 30'A ÇIKARACAĞIZ

En son patentini aldıkları 4 coğrafi işaretin tamamının gastronomi alanında olduğuna işaret eden Amasya Valisi Mustafa Masatlı ise “Hedefimiz, ilimizin tüm sosyal yaşantısı ve kültürel değerlerini, öz ve orijini burada olan değerlerimizi ortaya çıkarıp, herkesin beğenisine, tanıtımına ve tadımına sunmaktır. Bu bakımdan patent konusunu çok önemsiyoruz. 4 olan coğrafi işaret tescilli ürünümüzü 8’e çıkarttık. 22 ürünle ilgili çalışmamız devam ediyor. Kısmet olursa 30’a çıkaracağız” diye konuştu. AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil’in de yer aldığı programda konuklara çorba ikram edildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak