Twitch nedir? Nasıl kullanılır ve para kazanma yöntemleri neler?

Twitch, internet yayıncılarının buluştuğu bir platformdur. Dünya genelinde ve Türkiye'deki yayıncılar, binlerce izleyiciyi canlı yayın vasıtasıyla kanallarında ağırlamaktadır. Bu sayede kazanç elde etmek ve abone sayısını arttırmak da mümkündür. Peki, Twitch nedir ve nasıl kullanılır? İşte, Twitch üzerinden para kazanma yöntemleri!

Twitch nedir? Nasıl kullanılır ve para kazanma yöntemleri neler?
Twitch nedir? Nasıl kullanılır ve para kazanma yöntemleri neler?
GİRİŞ 23.08.2022 14:36 GÜNCELLEME 23.08.2022 14:36

İlk kez 6 Haziran 2011'de yola koyulan Twitch, günümüzde Jeff Bezos'un şirketi Amazon'un bünyesinde faaliyetlerine devam ediyor. Sadece ABD'de değil, dünyanın çoğu ülkesinde ve bölgesinde de aktif bir şekilde kullanılıyor. Telefon, tablet; bilgisayar ve hatta TV'den bağlanılabilen bu uygulama, kişilere yayıncı olma fırsatı da tanımaktadır. Bu vasıtayla gelir elde edilebiliyor. Peki, Twitch nedir ve nasıl kullanılır? İşte, her gün binlerce kişiyi çekmeyi başaran uygulamanın püf noktaları!

Spotify hesabı nasıl silinir? 2022 Spotify uygulaması kalıcı olarak hesap kapatma yöntemi!Spotify hesabı nasıl silinir? 2022 Spotify uygulaması kalıcı olarak hesap kapatma yöntemi!

TWİTCH NEDİR?

Justin Kan ve Emmett Shear'ın ortaklaşa kurduğu Twitch, yayıncı ve izleyicinin buluştuğu bir platformdur. Buradaki yayıncılar, oynadıkları oyunlar üzerinden; yaptıkları zanaatlardan, sanat eserlerinden bahsedebilir veya sadece sohbet odaları kurabilir. Bunun dışında Twitch, günümüzde yaygın olarak e-Spor turnuvalarının yayıncısı olmasıyla öne çıkıyor.

NASIL KULLANILIR?

Twitch'e başlamadan önce kişinin platformda ne olacağına karar vermesi gerekiyor. İzleyici mi, yayıncı mı? İzleyiciler hemen hemen tüm ortamlarda olduğu gibi üretilen içeriği ücretsiz veya ücretli olarak takip edebilir. Yayıncılar ise belirli kademeleri başarıyla tamamladıktan sonra abonelik, sponsorluk ve ortaklıklarla gelir elde etmektedir. Ancak her iki durumda da uygulamaya kayıt olunması şart. Bunu da Twitch'e girip hesap oluşturarak tamamlayabilirsiniz.

KAZANÇ YÖNTEMLERİ

Twitch'ten gelir elde etmek için ilk yapmanız gereken şey bir hesap kurmak ve gerekli alet-edevatları tamamladıktan sonra yayın açmak. Ancak bütün hikaye bundan ibaret olmamakla birlikte, dışarıdan göründüğü kadar kolay da değildir.

Yeni serüveninizdeki ilk göreviniz 'YAYINCI' olarak geçiyor. Yayıncı, Twitch'e atılan ilk kişiler için kullanılır. 18 yaşın altındaki bireylerin yayıncı olabilmek için ailelerinden izin alması gerekiyor. Bu etapta kişiler gelir elde edemez fakat kurumun belirlediği stratejileri doğru uyguladıkları takdirde İştirak olmaya hak kazanır.

İştirak ise Twitch'teki ikinci duraktır. Kazanç kapısının açılmasından ötürü çoğu kişiyi cezbeder. Kişi, İştirak olduktan sonra aboneliklerden ve reklam gelirlerinden kazanç sağlar. Ancak Twitch'in son durağı Partner kadar imtiyaz barındırmaz. İfade Slotları ve Abone Rozetleri sınırlı sayıdadır. Özel Cheermote ve Onaylı Sohbet Rozeti ise doğal olarak bulunmaz.

Kişi, İştirak etabında başarılı olur olmaz artık Partner etabına geçmeye hazırdır. Bunun için Twitch sistemi üzerinden başvuruda bulunması gerekir. Eğer başvurunuz olumlu sonuçlanırsa artık uygulamanın Partneri ve ticari ortağı olursunuz. Kazancınız artar, reklam ve sponsorluk anlaşmaları İştirak yayıncıya göre çoğalır. Lakin Twitch'in de ödeme yaptığı yayıncılardan birtakım istekleri bulunuyor. Bu istekleri sağlayamayanlar bir üst kademeye geçemez.

İŞTİRAK VE PARTNER YAYINCILIĞININ GEREKLİLİKLERİ

Twitch'in resmi internet sitesinde yapılan yazılı açıklama metnine göre, İştirak ve Partner yayıncıları belirli koşullardan sorumlu tutuluyor. Bu koşulları yerine getiremeyen, uzun süre pasif kalan yayıncıların Twitch'teki akdi sonlandırılıyor. 

Twitch, İştirak yayıncısından son 30 gün içerisinde minimum 8 saatlik yayın bekliyor. Bu içeriklerin 7 güne yayılması; yayın başına en az 3 izleyicinin takip etmesi ve 50 takipçiye ulaşılması yine beklentiler arasındadır.

Partner yayıncısının sorumlulukları ise İştirak yayıncısına kıyasla çok daha fazla. Partnerin son 30 gün içinde 25 saat yayın yapıp bunu 12 güne yayması gerekiyor. Üstelik 25 saatlik yayında minimum 75 izleyici ortalamasına ulaşılması da bekleniyor. Abonelik ise, İştirak etabına kıyasla belirsiz olarak bırakılmış. Partner olma koşullarını karşılayan yayıncıların Twitch üzerinden başvuruda bulunması tavsiye ediliyor.

GELİR

Twitch'te net bir gelir yok. Ancak uygulamanın belirlediği bir kriter mevcut. Örneğin, Türkiye'deki Kademe 1 Abonelik Ücreti 9,90 TL'dir. Bu rakam eski dönemde 38,99 TL'ydi.

Twitch fiyat tablosu 2022

Lakin kullanıcılar, Kademe 2 ve Kademe 3 seçeneği üzerinden de abone olabilir. Buradaki rakam da bizzat yayıncı tarafından hazırlanıyor. Ayrıca Bits, Reklamlar, Amazon Ortakları ve Bit Kullanan Uzantılar aracılığıyla da gelir elde ediliyor.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kudüs şehidi Hasan Saklanan ile ilgili ilk bilgilere Haber7 ulaştı!
Türk donanmasına kritik güç: Füze sayısı iki katına çıkıyor