Çocuklarda internet bağımlılığı tedavisi nedir? Belirtileri nelerdir?

Gün geçtikçe kullanım alanlarını ve eriştiği kitleyi genişleten internet, pek çok imkan sağlamasının yanında verimli ve kontrollü kullanımı oldukça önem taşımakta…

Çocuklarda internet bağımlılığı tedavisi nedir? Belirtileri nelerdir?
Çocuklarda internet bağımlılığı tedavisi nedir? Belirtileri nelerdir?
GİRİŞ 28.03.2023 00:39 GÜNCELLEME 28.03.2023 00:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Özellikle hassas halka olan çocuklar için internet kullanımının süre ve sıklığının ebeveyn kontrolünde olması gerekmektedir. Bu konuda endişe ve kaygı duyan aileler de oldukça fazla olup bu konuda hakkında ne gibi önlemler alınabileceğine dair bilgilendirmeler yapılmalıdır.

AŞIRI İNTERNET KULLANIMININ ÇOCUKLARA ZARARI

İnternet ve bilgisayara olan ihtiyacın şekli ve şiddeti çocuğun yaşına göre değişim gösterir. Bu durumda değişmemesi gereken tek faktör, çocukların internet kullanımında anne ve babanın kontrolünde mutlaka olmasıdır. Bilgisayar ve internetin doğru ve denetimli kullanımı; çocuğun sosyal, duygusal, bilişsel gelişimi için oldukça faydalıdır.

Gelişim çağındaki çocuk, dış dünyadan uzaklaşma ve gerçeklikten kopma sonucu içe kapanıp çok kolay bir şekilde depresyona girebilmekte. Buna bağlı olarak da sosyal ortamdaki ilişkileri zarar görebilmektedir. Yeteri kadar sosyal aktifliğin olmaması, çocuğu daha da çekingen hale getirerek çevresinden tamamen uzaklaşmasına sebep olabilir.

20 DAKİKADAN FAZLASI ZARAR!

2-4 yaş aralığındaki çocukların dikkat süreleri 20 dakika ile sınırlanmakta. Çocuğun 20 dakikadan fazla bilgisayarla ilgilenip internete maruz kalması onu zorlayacaktır. Bu yaştaki çocukların zihinsel gelişimlerine uygun oyunlar, çizgi filmler izlemesi her ne kadar faydalı da olsa sadece anne ve babaları yanlarındayken kısa süreli izletilmelidir.

ODAYA BİLGİSAYAR KONULMAMALI

Çocuğun kendi odasındaki bilgisayar onu dış dünyada olabilecek tüm kötü ve zararları şeylerin erişimine açık hale getirir. Aynı zamanda aile içinde kendi izolasyonunu oluşturma imkanını sağlar ve paylaşım davranışını örseler. Oda içindeki bilgisayar, gerçeklikten kopmuş tamamen sanal dünyada yaşamak isteyen bir çocuğa zemin hazırlayabilir.

YASAKLAMAK BİR ÇÖZÜM DEĞİL

Bilgisayar ve internet kullanımı anne baba kontrolünde olabilir. Bilgisayarın odasında olmaması, kullanım süresinin sınırlı olması, bilgisayarı kullandığında anne-babanın yanında olması, güvenlik önlemleri için şifre konulması, oynanacak oyunların birlikte seçilmesi bu süreci sağlıklı yönetecektir. Günümüzde interneti kullanmayan birey neredeyse kalmamıştır. İnterneti sadece yasaklamak çocuğu hem anne ve babasından uzaklaştırır hem de yalan söylemesine teşvik eder. İnternetten öğrenilen bilgiler okulda ve sosyal hayatta doğru kullanıldığı takdirde çocuk için faydalı olacaktır.

ANNE VE BABALAR NELER YAPMALI?

  • Anne ve baba ev içi hiyerarşiyi sağlayıp kullanım süresini denetim altına almalı ve internet sıklığını azaltmaya yönelik ikna edici konuşmalar yapmalıdır.

  • Çocuklara yeni bilgiler öğrenmek için kullanıldığında da internetin eğlenceli olduğu gösterilmelidir.

  • İnternet ortamından farklı olarak eğlenebilecekleri aktivite ve eğlenceler bulmalılar.

  • Çocuğa çok hissettirmeden internet geçmişi takip edilmeli ve gözetimde olmalıdır.

  • Yabancılarla olan etkileşimde veya şahsi bilgileri verme konusunda çocukları bilgilendirmeliler.

  • Tarayıcıda güvenlik uygulamaları kullanılmalı, erişime izin veren internet siteleri kontrol altına alınıp girişine izin verilmemelidir.

  • Anne babalar; çocukları oyalamak için, çocukların kendilerini meşgul etmemesi ya da yaramazlık yapmaması için interneti çare olarak görmemelidir.

  • Çocuklarının yaşını dikkate alarak hangi uygulama ve oyunların uygun olduğunu araştırmalı ve ona göre müsaade edilmelidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Hakan 11 ay önce Şikayet Et
    İnterneti almayın eve sadece büyüklerin telefonunda olsun çocuklarda tuşlu telefon olsun ödev gruplarına anne ya da babanın telefonu ile üye olunabilir
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    çooook zor,bazen raslıyorum,14-15 yaşında çocuk internette site kurmuş,ben eşcinselim diyor,kadın gibi makyaj proğramı yapıyor,hatta yaşadığı ilişkiyi anlatıyor,anası babası yokmu bunun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı