Ekinoks tarihleri nedir? 21 Mart Ekinoks özellikleri

21 Mart’ın gelmesiyle beraber ilkbahar ekinoksu da gündemdeki yerini aldı. Yılda iki kez gerçekleşen bu durum gündüz ile gecenin süresiyle doğrudan ilgili. Gündüz dönemi başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart hakkında merak edilenler…

Ekinoks tarihleri nedir? 21 Mart Ekinoks özellikleri
Ekinoks tarihleri nedir? 21 Mart Ekinoks özellikleri
GİRİŞ 21.03.2023 23:55 GÜNCELLEME 21.03.2023 23:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

21 Mart İlkbahar Ekinoksunda güneş ışınları ekvatora 90 derecelik dik açı ile denk gelmektedir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz süreleri birbirine eşitlenmekte, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girmektedir.

EKİNOKS TARİHLERİ NEDİR?

Kuzey Yarımkürede 21 Mart İlkbahar Ekinoksu kabul edilirken 23 Eylül Sonbahar Ekinoksudur. 21 Mart ekinoksu, kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıcına işaret eden astronomik olaydır. Dünyadaki birçok toplum için kültürel ve dini önemi vardır ve kutlama, yenilenme ve büyüme zamanı olarak görülür.

21 MART EKİNOKS ÖZELLİKLERİ

1. Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla dik gelir.

2. Yeryüzündeki durgun sularda gel-git artar.

3. 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımküreden daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar ise Güney Yarımküredeki gündüzler Kuzey Yarımküreden daha uzundur.

4. 21 Mart Kuzey Kutup Noktasında, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktasında 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.

5. Güneş’ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.

6. Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiği için, aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.

7. Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşitlenir.

8. Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.

9. Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarımkürenin ilkbaharı, Güney Yarımkürenin sonbaharıdır. 23 Eylül Güney Yarımkürenin ilkbaharı, Kuzey Yarımkürenin sonbaharıdır.

23 EYLÜL EKİNOKS ÖZELLİKLERİ

  1. 23 Eylül, sonbaharın ilk günü olarak kabul edilir ve ekinoks olarak adlandırılır. Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vаkti Ekvator'a 90°lik açı ile düşer.

  2. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmеye başlar. Bu tarihten itibаren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

  3. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur . Bu tarih Kuzey Yarım Küre'de Sonbahar, Güney Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır .

  4. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktаsında da görülür.

  5. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Gece ve gündüz nasıl eşit oluyor. 12şer saat mi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Erdoğan'dan 1915 mesajı!
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor