Samanyolundaki en büyük yıldız nedir? Güneş’ten büyük yıldız…

Gökyüzü olayları ve gök cisimleriyle ilgili detaylar vatandaşlar tarafından her zaman merak unsuru olmuştur. Bunlardan bir tanesi de yıldızlar... Peki, evrende yer alan en büyük yıldız ismi nedir?

Samanyolundaki en büyük yıldız nedir? Güneş’ten büyük yıldız…
Samanyolundaki en büyük yıldız nedir? Güneş’ten büyük yıldız…
GİRİŞ 01.05.2023 09:01 GÜNCELLEME 01.05.2023 09:01
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yapılan araştırmalara göre genellikle en hacimli yıldızlar çoğu zaman en hafifleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü, yıldızlar yaş aldıkça genişleyip kütlesinden kaybetmeye başlayabilmektedir. Samanyolunda yer alan en büyük yıldız isimleri araştırmaya devam edildikçe her yıl bu yıldızların ismi değişiyor. Gökyüzü uçsuz bucaksız bir derya ve araştırmacılar bu derya içerisinde yaklaşık hesaplamalar yaparak en büyük yıldıza tekabül edecek verileri bulup yıldızı tespit ediyorlar.

GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ EN BÜYÜK YILDIZ HANGİSİ?

Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18’dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur.

Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır. Bu uzaklık birimi bize yıldız ışıklarının 20 bin yılda geldiğini gösterir. Yani  Stephenson 2-18 yıldızı şu anda patlasa, teleskoplarımızla bunu ancak 20 bin yıl sonra fark edebiliriz. Büyüklüğünden ve uzaklığından dolayı, Stephenson 2-18, keşfedilen bölge de bulunmuyor bile olabilir. 

UY SCUTİ’DEN VE GÜNEŞTEN BÜYÜK YILDIZ

UY Scuti yıldızını tahtından ederek evrenin en büyük yıldızı unvanını Stephenson 2-18 almıştır. Stephenson yıldızı aslında bu unvana küçük bir farkla sahip olmuştur. Stephensson yıldızı, UV Scuti yıldızından hacim olarak yaklaşık 2,5 kat daha büyüktür. Bu yıldız aynı zamanda içerisine 10 milyar adet Güneş sığdırabilecek büyüklüktedir. Stephenson o kadar büyük ki, eğer Güneş sisteminin içerisinde Güneş’in bulunduğu konumda yer alsaydı Satürn gezegenini bile içine alabilirdi.

İçerisinde bir çok dev kırmızı yıldız barındrıan Stephenson 2-18, olağanüstü derecede de sıcak bir yıldızdır. Büyüklüğü 2160 Güneş yarıçapı olarak nitelendirilip yüzey sıcaklığı 3000 santigrat derecedir. Parlaklığı da büyüklüğü gibi Güneş parlaklığı ile mukayese edilerek ifade edilmektedir. Bu yıldızın parlaklığı yaklaşık 500.000 Güneş parlaklığı civarındadır. Yıldızın bütün özellikleri olağanüstü boyutlardadır. Güneşten 2150 kat daha büyük olan bu yıldız samanyolunun en büyük yıldızı ilan edilmiştir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 10
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kainat deryasında hacmimiz ne kadar? Bir de gurur,kibrimiz ve kabrimiz ne kadar? O ise 11 alemin yaratıcısı, düzenleyicisi,değiştiricisi, vakti gelince yok edicisi...O, biri diğeriyle ‘tam bir uyum’ (mutabakat) içinde yedi (tabaka) gök yaratmıştır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir ‘çelişki ve uygunsuzluk göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip gezdir; herhangi bir çatlak görüyor mu
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Mevlam büyük, büyüklük yanında küçük!
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Sübhanallah. Sübhanel azimel muazzam.
    Cevapla
  • Hakperest 1 yıl önce Şikayet Et
    Sübhanallah… Sübhanallah… Allahu Ekber…BÜYÜKLÜĞÜN YANINDA HER ŞEY ZERRE BİLE DEĞİL ALLAH’IM!
    Cevapla
  • sakarya 1 yıl önce Şikayet Et
    ALEM. uzay alem içinde okyanıslardan bir damla. bahsettikelri güneş işe bir toz büyüklüğünde.... Allah ın kudretini insan aklı kavrayacak nitelikte kabiliyette değildir. nokta
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail Refah'ta katliam yaptı: Şehit ve yaralılar var
3. Dünya savaşı çıkarsa müttefikimiz kim olsun? İşte dikkat çeken Türkiye detayı...