Çiçek vermeyen orkideleri coşturup anında çiçek açtıran o formül! Orkidenin çiçek açması için ne yapmalı?

Özel günlerin vazgeçilmez çiçeği olan orkide yapısı itibari ile oldukça asil bir bitki. Güzel kokusu ve hoş görüntüsüyle evleri süslediği zamanların dışında bazen çiçek açmamaya ve tomurcuk vermemeye başlar. İşte, orkideleri coşturup çiçek açtıracak en etkili yöntemler!

Çiçek vermeyen orkideleri coşturup anında çiçek açtıran o formül! Orkidenin çiçek açması için ne yapmalı?
Çiçek vermeyen orkideleri coşturup anında çiçek açtıran o formül! Orkidenin çiçek açması için ne yapmalı?
GİRİŞ 20.04.2024 17:32 GÜNCELLEME 20.04.2024 17:32
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İnce yaprakları ve uzun gövdesiyle tanınan orkide çiçeği, zarifliğin simgesi olarak bilinir. Orkide, kırılgan görünümüne rağmen dayanıklı yapısıyla dikkat çeker. Asil ve zarif bir çiçek olarak, pek çok renk seçeneği sunar ve bu özellikleriyle tercih edilme sebebi olmuştur.

İlk alındığı zaman üstünde açmış çiçekler bulunduran orkideler, zamanla her bitki gibi çiçeklerini döker. Uzun bir süre çiçek vermeyen orkidelerin sahipleri; orkide nasıl coşturulur, orkide yaprak veriyor ama çiçek vermiyor ve orkidemin çiçek açması için ne yapmalıyım, orkide ne zaman açar diye soruları araştırıyor. Orkidenin çiçek açması ile ilgili tüm öğrenmeniz gereken püf noktalar bu haberde!

ORKİDENİN COŞUP ÇİÇEK AÇMASI İÇİN 3 ÖNEMLİ ETKEN!

1) Doğru Gübreleme:

Orkidelerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirebilmek için düzenli gübreleme yapmalısınız. Sulama sırasında kullanacağınız özel orkide gübresi, bitkinizin beslenme ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Orkidelerinizi sularken gübreyi seyrek kullanmalı ve toprak nemli olduğunda uygulamalısınız. Bu sayede bitkinizin sağlıklı büyümesini ve canlı renklerini koruyabilirsiniz.

2) Optimal Sıcaklık Değişimi:

Orkidelerin çiçek açması için gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı önemlidir. Geceleri günün ortalama 10 derece altında bir sıcaklık sağlamalısınız. Bu değişim, yeni tomurcukların oluşmasını teşvik ederek çiçeklenmeyi destekler. Yaz mevsiminin sonundan sonbaharın başına kadar bitkilerinizi dışarıda tutarak bu sıcaklık değişimini sağlayabilirsiniz. Tomurcukların gelişmesini bekledikten sonra çiçeklerin güzelliklerini sergileyeceğini göreceksiniz.

3) Işık Dengelemesi:

Orkide yapraklarındaki rengin koyu yeşil olması, bitkinin daha fazla ışığa ihtiyaç duyduğunun bir göstergesidir. Eğer orkidenizi yeterince ışık almayan bir yerde yetiştiriyorsanız, onu daha aydınlık bir yere taşıyarak yer değişikliği yapabilirsiniz. Işık gereksinimini karşılayan bir ortamda büyüyen orkide, zamanla tomurcuklanmaya başlayacak ve çiçeklerini oluşturacaktır.

HEDİYE GELEN ORKİDE BAKIMI

  • Sulama Pratiği: Orkide sulama sıklığı, hava koşullarına ve bitkinin ihtiyacına bağlı olarak değişebilir. Genelde haftada bir veya iki kez sulama yeterli olabilir. Fakat sulama sıklığını, bitkinin köklerini kontrol ederek belirlemelisiniz.

  • Toprak Nem Dengesi: Orkidelerin toprağının ara ara kurumasına izin vermelisiniz. Sürekli ıslak kalmaları kök çürümesine neden olabilir. Toprağın kurumasını bekleyip ardından sulama yapmalısınız.

  • Sulama Su Sıcaklığı: Sulama suyunun oda sıcaklığında olması önemlidir. Çok soğuk veya çok sıcak su, bitkinin köklerine zarar verebilir. Sulama suyunun ideal sıcaklıkta olduğundan emin olun.

  • Doğru Saksı Seçimi: Orkideler için hava sirkülasyonu sağlayan, iyi drene olan saksılar tercih edilmelidir. Köklerin nefes almasını ve suyun drenajını sağlamak için dikkatli bir saksı seçimi yapın.

  • Işık Koşulları: Orkideler parlak ışığı sever, ancak doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Yeterli ışık almasını sağlamak için pencere kenarları veya aydınlık bir köşe tercih edebilirsiniz.

  • Ortam Sıcaklığı: Orkide çiçeklenmesi için gece ve gündüz arasında sıcaklık farkı önemlidir. Gece sıcaklığı, gündüzden yaklaşık 10 derece daha düşük olmalıdır. Bu fark, tomurcuk oluşumunu teşvik eder.

  • Gübreleme Düzeni: Orkideleri düzenli aralıklarla özel orkide gübresi ile besleyin. Genelde sulama sıklığına bağlı olarak ayda bir veya iki kez gübreleme yapabilirsiniz.

  • Tomurcuk ve Çiçek Bakımı: Orkide tomurcukları oluştuğunda dikkatlice sulama yapmalı ve bitkiye yeterli besin sağlamalısınız. Çiçeklenme döneminde bitkiyi aşırı hareket ettirmemeye özen gösterin.

  • Kök Bakımı: Orkidelerinizi zaman zaman saksıdan çıkarıp köklerini kontrol edin. Çürümüş veya hastalıklı kökleri keserek temizleyin ve bitkiyi yeni bir saksıya alabilirsiniz.

  • Düzenli Gözlem: Orkidelerinize düzenli olarak gözlem yaparak yapraklarının rengi, kökleri ve genel durumu hakkında bilgi edinin. Bu sayede zamanında müdahale edebilirsiniz.

Orkide bitkisi, doğru bakım ve dikkatle yetiştirildiğinde zarif ve göz alıcı çiçekleriyle mekânınıza özel bir güzellik katacaktır. Gübreleme, sıcaklık düzenlemesi ve ışık dengesi gibi unsurlara özen göstererek orkidenizin sağlıklı büyümesini ve çiçek açmasını destekleyebilirsiniz.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Emekli 1 hafta önce Şikayet Et
    Kültür seviyesi sıfır insanlar ,!!!!
    Cevapla
  • Tek 3 ay önce Şikayet Et
    Herşey bitti bebek çocuk bakar gibi bunun başında mı bekleyeceğim çiçek dediğin suyunu arada verirsin kendi kendine bakar yıl da bir çiçek olacak diye ağzımı açıp beklemem
    Cevapla
  • Emekli 8 ay önce Şikayet Et
    Bir de emekliye formül bulsanız.
    Cevapla
  • Malatyalı 8 ay önce Şikayet Et
    Benimde bir tane vardı geldiğinde çiçekleri vardı sonra 2 yıl hiç açmadı,evim ağır hasarliydi 20 gün sonra gittim soğuktan donmuştu niyeyse öyle onca dehşet zarar ziyana rağmen içim cız etti onu öyle görünce...
    Cevapla
  • tepki 8 ay önce Şikayet Et
    hic ograsmaya degmez sanki cocuk bakiyorum cicek dedigin masaya koyarsin orda kendi kendine olur
    Cevapla
  • Sumumiya 2 ay önce Şikayet Et
    Abi bakmaya mecalin yoksa neden okursun yazıyı anlamak zor. Bu kadar mı boşsunuz?
    Cevapla
  • osman 8 ay önce Şikayet Et
    O zaman evin önündeki gülü de sulama, budama orman olsun kapın, hatta belediyeler tüm toprakları kendi haline bıraksın... Çiçek; ona insan anlam yüklediği için ÇİÇEKTİR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'ndan 'kira zammı' açıklaması! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat
Özgür Özel'den 'boş koltuk' tartışmalarına ilişkin ilk açıklama