Kadife koltuk nasıl temizlenir?

Kadife koltuk temizliği diğer kumaş modellerine göre daha basittir. Kadife koltuk temizliği hakkında detaylı bilgi için haberin devamını okuyabilirsiniz.

Kadife koltuk nasıl temizlenir?
Kadife koltuk nasıl temizlenir?
GİRİŞ 29.09.2023 09:21 GÜNCELLEME 29.09.2023 09:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kadife koltuklar, büyük milenyum tarzının çıkışıyla birlikte geçmişteki ağır ihtişamlı tasarımların yerini aldı. Kadife kumaş her ne kadar titiz bir kumaş olarak bilinse de birçok açıdan diğer koltuk kumaşlarına göre bakımı daha kolay ve leke tutmama özelliği yüksektir.

Haber7.com ekibi olarak kadife koltuk temizliği için hazırladığımız bu kılavuz ile kadife koltuğunuzun bakımını yapmanın en iyi yollarını, lekelerle nasıl mücadele edeceğinizi ve kadife koltuğun nasıl derinlemesine temizlemeniz gerektiğini öğreneceksiniz.

Kadife koltuk nasıl temizlenir?

KADİFE KOLTUK TEMİZLEMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

Kadife koltukları temizlemeden önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi tüm kadife kumaşların aynı şekilde üretilmediğidir. Doğal kadifeler ipek, keten ya da tiftikten yapılırken; sentetik kadifeler ise naylon, suni ipek veya yüksek kaliteli polyesterden yapılır.

Sentetik kadife kumaşın bakımı diğer seçeneğe göre daha kolay ve pratiktir. Diğer kumaşlara göre leke tutmama oranı daha yüksektir ve bu da onu en çok tercih edilen kumaş olmasının sebebidir.

Sentetik ya da doğal kadife kumaş, hangisini seçerseniz seçin mutlaka etiketinde yazan temizlik talimatlarına uymanız gerekir. Etikette sadece özel temizlik talimatları yer almaz, bunun yanı sıra kadife kumaşın üzerinde kullanılması güvenli olan ürünlerin de türünü gösteren işaretler içerir.

Kadife koltuk nasıl temizlenir?

Kadife koltukları temizlemek ve bakımını yapmak için dört yöntem bulunur. Bunlar; elektrik süpürgesi ile süpürme, leke temizleme, buharlama ve derinlemesine temizliktir. Bu yöntemler çoğu kadife kumaş üzerinde iyi çalışır ama yine de herhangi bir problem ile karşılaşmamak için mobilyanızın bakım talimatlarını iyi okumalı ve koltuğunuzun görünmeyen bir köşesinde test etmeniz gerekir.

KADİFE KOLTUK NASIL TEMİZLENİR?

Günlük Bakım İçin Elektrikli Süpürge Yöntemi:

Kadife koltuk temizlemek için günlük olarak ya da temizleme rutininize bağlı en basit yöntem elektrik süpürgesi kullanmaktır. Kadife kumaşlar leke konusunda diğer kumaşlara göre daha koruyucu olsa da toz tutma ve kiri belli etmede de birinci sıradadır. Kadife koltukları düzenli olarak süpürmek, döşemesinde oluşacak olan kokuların, tozun ve evcil hayvan tüyü gibi sorunların önüne geçecektir.

Kadife koltukları temizlemek için elektrik süpürgenizin döşeme fırçası aparatını kullanabilirsiniz. Bu aparat takılı olduğunda hafif dokunuşlar ile koltuğunuzu süpürün. Kumaşı aşındıracak ya da hasar almasına sebep olacak hareketler yapmayın.

Kadife koltuğu temizlerken, gövdenin dışında tozların, saçların ve kırıntıların en çok biriktiği kanepenin dikiş yerlerini de süpürmeye özen gösterin.

Kadife koltuk nasıl temizlenir?

Lekelere Karşı Nokta Temizliği Yöntemi:

Kadife koltuğuz üzerine herhangi bir şey döküldüğünde açık renkli bir bez ya da kâğıt havlu yardımıyla hızlıca dökülen şeyin fazla suyunun emilmesini sağlayın. Lekenin emildiğine emin olduktan sonra elektrik süpürgesinin vakumlu ucuyla alanı süpürün.

Kadife koltuğunuzda leke kaldıysa az miktarda ağartıcı özelliği olmayan bulaşık deterjanını suyla seyreltin. Köpük oluşması için çalkalayın. Açık renkli bir bezi az olmak kaydı ile bu su ile nemlendirin ve kirli bölgeyi hafif dokunuşlar ile temizleyin. Kadife kumaşa zarar vermemek için dairesel hareketlerle ovalama ya da zımparalama yapmayın.

Leke çıktıktan sonra bezinizi temiz su ile durulayın ve temizlediğiniz alanda ki köpük kalıntılarını bu bez ile silin.

Kadife koltuk nasıl temizlenir?

Buharlı Temizleme Yöntemi:

Kadife leke tutmamada diğer kumaşlara nazaran daha bağışlayıcı olsa da diğer kumaşlarda karşılaşmayacağınız bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kadife koltuk kumaşları, sıkışma eğilimi gösterir aynı zamanda bazı maruz kaldığı leke sonrası kırışıklar ve kumaş üzerinde beyaz çizgiler oluşabilir.

Kadife koltuğu temizlemek ve sıkışma gibi sorunlarını çözmek istiyorsanız buharlı temizleme makinesi kullanmanız gerekir. Buharlı temizleme makinesini en düşük ayarda çalıştırın ve kırışıklık olan yerlerin üzerinden nazikçe geçin. Beyaz çizgileri gidermek içinse döşeme fırçası kullanmanız gerekir. Döşeme fırçası ile nazikçe beyaz çizgilerin olduğu yerleri fırçalayın.

Kadife koltuk nasıl temizlenir?

Koltuk Yıkama Makinesi Yöntemi:

Koltuk yıkama makineleri, temizleme solüsyonu yardımıyla kiri ve lekeleri kumaştan ve minderlerden vakumlama yoluyla çıkarmaya çalışan makinelerdir. Kadife koltukları temizlemek için su bazlı bir temizleme solüsyonu ile koltuk yıkama makinesini güvenli bir şekilde kullanabilir, derinlemesine bir temizlik yapabilirsiniz.

Koltuk yıkama makinesi ile yapılacak olan bu derinlemesine temizlik yılda en az bir en çok iki kere yapılmalıdır. Daha sık kirlenen, evcil hayvanı olan evlerde ise derinlemesine temizlik daha sık yapılabilir.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • mert 7 ay önce Şikayet Et
    öyle degil.fırçalanırsa tüylenir.bence en mantıklısı koli bandıyla temizlemek.tüm yüzeye koli bandı yapıştırıp sonra çekin tertemiz olur.hem tüylenme sorunuda olmaz.zaten tüy diye birşey kalmayacaktır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul'da faciadan dönüldü! Uçağın iniş takımları açılmadı
Brezilya'da sel: Porto Alegre Havalimanı sular altında kaldı