Engelli ve yaşlı aylığı hesaplara yattı mı? Bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ekim ayına ilişkin yaşlı ve engelli aylıklarıyla ilgili olarak bilgi verdi. Göktaş, yaklaşık 1,8 milyar TL tutarında yaşlı aylığı ödemesi ve yaklaşık 1,45 milyar TL tutarındaki engelli aylıklarının hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını ifade etti.

Engelli ve yaşlı aylığı hesaplara yattı mı? Bakan açıkladı
Engelli ve yaşlı aylığı hesaplara yattı mı? Bakan açıkladı
GİRİŞ 05.10.2023 16:11 GÜNCELLEME 05.10.2023 16:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Engelli aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanununa” göre bağlanan aylıktır. Peki engelli ve yaşlı aylıkları ne zaman ödenecek?

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR?

Temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30 oranındaki ara zammın ardından yaşlılık maaşı da arttı. Buna göre; yaşlılık (65 maaşı) 2.348 TL oldu.

ENGELLİ MAAŞI NE KADAR?

2023 yılı yaşlı ve engelli aylığı tutarları

2023 yılı yaşlı ve engelli aylığı tutarları şu şekildedir:

%40-69 arası engelli aylığı: 1.874 TL

%70 ve üzeri engelli aylığı: 2.811 TL

Bu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılır.

ENGELLİ AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR?

2022 sayılı kanun uyarınca ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük özürlü bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır. Engelli aylığı üç aylık olarak ödenen bir aylıktır. Aylık miktarı özür oranına göre değişmektedir.

Engellinin “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre alacağı özürlü sağlık kurulu raporuna göre “özürlü”(özür oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü (özür oranı%70 ve üzeri) olan,

  • Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan,

  • Sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,

  • Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan,

  • Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan,

  • Her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olan kişiler ile;

Yukarıdaki koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunanlar, bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması kaydıyla bu aylıktan faydalanabilir.

Sosyal güvenlik kurumundan, yetim aylığı almakta olan özürlü bireylerin aylık veya gelirleri, alacağı özürlü aylığından az ise aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.

ÖDEMELER BAŞLADI!

Engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik kapsayıcı ve düzenli sosyal yardım programları geliştirdiklerini belirten Bakan Göktaş, “Engelli ve yaşlı vatandaşların toplumsal hayata tam ve etkin katılımları ile bağımsız şekilde yaşayabilmeleri için eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata her alanda yanındayız. Bu doğrultuda Ekim ayına ilişkin 3,25 milyar TL tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hak sahiplerinin hesaplarına bugün itibarıyla yatırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Ali 6 ay önce Şikayet Et
    Engelli aylığı neden çok düşük askeri üç rettin yarısıbiledeyil
    Cevapla
  • misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Ali bey, haklısınız galiba,engelli kardeşlerimizin aylığı askeri üçrete çok uzak kalmış, değil yarısı çeyreği olabilirse iyi, daha sonra yarıya terfi edebilme ihtimali olabilir, lakin netice olarak ne diyelim o zaman, ÇOK ŞÜKÜR,DAİMA ŞÜKÜR,YÜCE RABBİM Devletimize Milletimize zeval vermesin.Amin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs açıklaması... Hiçbir sendika başvurmamış!
CHP'li belediyelere kritik soru! Bu vaatleri ne zaman vereceksiniz?