Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata

Ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalar ve bu hatalardan nasıl bitkilerinizi öldürmeden döneceğinizi öğrenmeniz için hazırlanan bir kılavuz.

Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata
Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata
GİRİŞ 16.02.2024 07:41 GÜNCELLEME 16.02.2024 09:42

Bitkiler, ev dekorasyonuna canlılık ve renk katmak için tercih edilen ilk seçenektir. Bitki bakımı ise ruhunuzu sakinleştirirken aynı zamanda ruh halinize de iyi gelir. Ancak ev bitkisi bakımında yapılan birkaç yaygın hata onların zamanla solmasına sebep olur.

Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata

Ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalar, eğer önlem alınmazsa bir süre sonra bitkinin tamamen ölmesine neden olacağı için önlemleri alınması gereken bir durumdur. Peki, ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalar nelerdir ve nasıl önlem almalısınız gelin birlikte öğrenelim!

 EV BİTKİSİ BAKIMINDA YAPILAN EN YAYGIN 5 HATA

Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata

  • Aşırı Sulama

Ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hataların başında sulama yaparken aşırıya kaçmak gelir. Sulamada aşırıya kaçmak bitkilerin ölmesine sebep olur. Bu sorunun çözümü olarak bitkiyi her sulama sırasında nem seviyesini kontrol etmeniz gerekir. Bitkinin nem seviyesini kontrol etmenin basit yolu toprağına parmağınızı batırmaktır. Eğer toprak parmağınıza nemli geliyorsa sulama işini ertelemeli, kuru geliyorsa sulama yapmalısınız.

Bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise saksısının ağırlığıdır. Eğer saksıyı kaldırdığınızda ağırsa muhtemelen toprak hala ıslaktır ve sulama yapmanıza gerek olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak saksı çok hafif ise toprak tüm suyu emmiş ve bitkinizin suya ihtiyacı var demektir.

Bitkilerin soğuk havadan etkilendiğini nasıl anlarsınız? Soğuk havadan etkilenen bitkiye nasıl müdahale edilmeli?Bitkilerin soğuk havadan etkilendiğini nasıl anlarsınız? Soğuk havadan etkilenen bitkiye nasıl müdahale edilmeli?

Uzmanlara göre ev bitkisi bakımında bir sulama programınız olmalı ve buna bağlı kalmalısınız. Bir sulama programı doğrultusunda bunu yapmak, bitkinize doğru miktarda sulama yapmak için en doğru seçenek olarak görülür.

Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata

  • Yanlış Işık

Ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalardan bir diğeri de bitkinin yanlış ışık alan yere koyulmasıdır. Yeni alınan bir bitki yerleştirildiği yerdeki ışığı sevmez ise bir süre sonra gelişimi durur ve solmaya başlar.

Bir ev bitkisi satın almadan önce onu koyacağınız yeri kafanızda belirleyin ve o ortamın ışığına uygun bir bitki satın alın.

Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata

  • Fazla Gübreleme

Ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalardan bir diğeri de aşırı sulama gibi gübrelemede de aşırıya kaçmaktır. Gübrenin içerisinde tuz bulunur ve bu tuzlar aşırı gübreleme yapıldığında bitkinin köklerini yakarak ölmesine sebep olur.

Ev bitkinize aşırı gübrelemenin bitkiyi daha çok büyütmek yerine öldürdüğü bilgisini göz önüne alarak yeterli ve dengeli şekilde gübreleme işlemi uygulayın.

Güneş ışığı almayan alanlar için en iyi iç mekân bitkileriGüneş ışığı almayan alanlar için en iyi iç mekân bitkileri

Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata

  • Bitkinin Köklenmesine İzin Vermek

Ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalardan bir tanesi de bitkinin köklenmesine izin vermektir. Köklenme bitkinin büyüdüğünü gösterir ve eğer fark edilip saksı değişimi yapılmazsa daha az toprak, daha az su ve besin alacaktır. Az beslenen bitki zamanla besin kaybı yaşamaya başlayacak ve bir süre sonra yeterli besin sağlanamadığından ölecektir.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak için bitkiniz köklenmeye başladığını fark edince daha geniş bir saksıya almalısınız. Bunu anlamak için bitkinizi saksıdan çıkarın ve alt kısmına bakın. Eğer %75 kök, %25 toprak olarak görünüyor ise yeni bir saksıya geçiş zamanı gelmiş demektir.

Ev bitkisi bakarken muhtemelen yaptığınız 5 yaygın hata

  • Yanlış Saksı Karışımı

Ev bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalardan biriside bitkiyi satın aldığınızda gelen saksı karışımı ile kullanmaktır. Bitki satın aldığınızda saksısı içerisindeki karışımı ev ortamı için uygun değildir. Bu topraklar tropik bitki topraklarını taklit ettiği için seralarda oldukça iş görür. Ancak ev ortamı buna müsaade etmediği için toprağı değiştirmeniz gerekir.

Eğer sulama konusunda bir ayarlama yapamıyorsanız ve çok sulama yapıyorsanız, bu ağaç kabuklarından oluşan toprağı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Galatasaray'da gönderilecek yabancılar belli oldu!
Ankara'da selin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı