Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri saksısını ve toprağını değiştirmektir. Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?
Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?
GİRİŞ 09.09.2023 14:16 GÜNCELLEME 09.09.2023 14:16

Ev dekorasyonunun vazgeçilmezlerinden biri olan canlı çiçekler, zaman zaman bazı sebeplerden dolayı ölmeye başlar. Bitkiler ölmelerinin sebepleri bazen ortamdan bazen de yanlış bakımdan kaynaklanabilir.

Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için almanız gereken bazı önlemler bulunur. Bu önlemler ile bitkinizi tekrar hayata geri döndürmek için bir şansınız olabilir. Ama bunun için olabildiğince elinizi çabuk tutmanız gerekir.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

İşte ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için uygulamanız gereken yöntemler…

ÖLMEK ÜZERE OLAN BİTKİNİZİ KURTARMAK İÇİN İZLEMENİZ GEREKEN ADIMLAR

  • Dekoratif veya Metal Olan Saksıları “Sağlıklı” Saksılar İle Değiştirin

Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için yapacağınız ilk adım saksısını değiştirmek olacaktır. Eğer bitkiniz kurumaya başladıysa bunun nedenlerinden bir tanesi güzel görünüşünü tercih etmeniz olabilir. Yanlış türde kullanılan saksılar, çiçeklerinizin nefes almasını engeller ve çiçek açmasından büyümesine kadar birçok durumu etkiler.

Bitkilerin yetişmesi ve çiçek açması için sağlıklı ortamlara ihtiyacı vardır. Eğer bitkiniz metal bir saksı ya da drenaj delikleri olmayan dekoratif bir saksıda ise bu bir hatadır. Metal saksılar ısıyı içerde tutarak bitki köklerini pişirir. Drenaj deliği olmayan saksılar ise bitkiye verilen suyun saksının dibinde kalmasına ve kök çevresinin nemlenmesine sebep olur. Buna bağlı olarak da köklerde çürüme ve küflenme meydana gelir.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

Bitkinizi saksıdan çıkarırken içerisinde satın aldığınız zamandan kalan gizli kafes olup olmadığını da muhakkak kontrol edin ve bunları çıkarın. Gizli kafesler bitkinin köklerine zarar vererek bitkinizin ölmesinin asıl sebebi olabilir.

  • Kökleri Nazikçe Ayırın Ve Nefes Almasına Yardımcı Olun

Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için saksısını değiştirdikten sonra bitkinin köklerini hava alması için ayırmanız gerekir. Bitkilerin besin maddelerini ve suyu daha iyi emebilmeleri için köklerinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.

Bitkinizin köklerini temizlerken onları kırmamak ve zedelememek için olabildiğince nazik davranın.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

  • Bitkilerinize Sadece Filtrelenmiş Su Kullanın

Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için bir sonra adım sulama yaptığınız suyun filtrelenmiş olmasıdır. Musluk suyunda yüksek miktarda klor ve diğer kimyasallar bulunur ve bu su bitkinizin zarar görmesine sebep olur.

Bitkilerinizi sulamadan önce suyu 24 saat bekletin ve ardından yeteri kadar su ile bitkinizin su ihtiyacını karşılayın. Uzmanlara göre bitkiler için en verimli sular arasında yağmur suyu yer almaktadır. Yağmur suyunun asidik olması musluk suyunun bitki toprağında bıraktığı kimyasalları ve tuzları temizlemeye elverişlidir.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

  • Bitkinizi zaman zaman zararlı bakterilerden korumak için hassas yıkama yapın

Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için bitkinizi arada bir olmak kaydıyla hassas temizleme yapın. Hassas temizleme bitki üzerinde bulunan bakterileri ve böcekleri temizlemenin en doğru ve kolay yoludur. Bunun için bir pamuklu kulak çubuğunu sabunlu suya ya da izopropil alkole batırın ve nazikçe bitkinizin yapraklarını silin.

Sabunlu su ile hassas temizleme yapan kişiler etkisini daha iyi görmek için işlemi 2-3 kere daha tekrar etmesi gerekir.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

  • Bitkinizin Ölü Parçalarını Kesin

 Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için üzerindeki tüm ölü ve kurmuş dalları 45 derecelik bir açıyla 6 cm kalana kadar kesin. Mümkün olduğunca canlı dalların kalmasını sağlayın. Böylelikle bitkiniz kesilen dallarından tekrar filiz vererek canlanmaya başlayacaktır.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

  • Bitkinizi Gübre İle Destekleyin

Ölmek üzere olan bitkinizi canlandırmanın bir diğer iyi yöntemi de gübre ile bakımını desteklemektir. Ama bu sırada önemli olan bitkinin boyutuna göre güreyi doğru ayarlamaktır. “Daha fazlası daha iyidir” yaklaşımı ile bitkinizi geri dönüşü olmayan problemlere sürükleyebilirsiniz.

Evrensel olarak kullanılan gübreleme oranı ise suda çözünen gübrelere 3,80 litre suya 1 çay kaşığı gübreden oluşur.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak