Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Polyester kumaş hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için hazırladık. İşte polyester kumaş nedir, nasıl yıkanır ve özellikleri hakkında bilmeniz gerekenler…

Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?
Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?
GİRİŞ 02.09.2023 11:33 GÜNCELLEME 02.09.2023 13:33

Polyester kumaş, tekstil sektöründe en sık kullanılan sentetik polimerdir. Bu polimer yapı dövülebilir, ısıtılabilir ve birçok farklı şekillerde kalıplanabilir. Oldukça uygun fiyatlı olan polyester kumaş, aynı zamanda uzun ömürlü, neme, çekmeye ve buruşmaya da dayanıklılığıyla bilinir.

Polyester kumaş, dünyadaki giysilerin yaklaşık %60’ını oluşturuyor. Yani her giysi dolabında polyester kumaştan yapılmış bir giysi ile karşılaşmak çok olasıdır.

Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Polyester kumaş, doğal lifler gibi su emme özelliği olmadığı için çekme yapmaz ama bazı polyester türleri yıkama ya da kurutma makinesinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında çekme yapabilir. Yıkama ve kurutma makinesinde yüksek devirde liflerin sıkışması ve çekmesi gibi durumlar gerçekleşebilir. Bu sıkışma da kumaşın çekmesine ve büzülmesine sebep olur.

Pırıl pırıl temiz bulaşıklar için: Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?Pırıl pırıl temiz bulaşıklar için: Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?

Polyester kumaşlar bazen de kötü üretim süreçlerinden dolayı çekme gösterebilir. Yani üretim sırasında önceden çekmemiş ve düşük kaliteli liflerden yapılmışsa, yıkarken yüksek sıcaklıkta tekrar çekme riski oluşabilir.

Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Polyester kumaş içeren eşyalarınızın çekmesinden endişe duyuyorsanız onları çamaşır makinesinde yüksek devirde yıkamamalı ve mümkün olduğunca soğuk su tercih etmelisiniz. Giysiler çamaşır makinesinden çıktıktan sonra kurutma makinesine atılmamalı, açık havada kurutulmalı. Eğer kurutma makinesine atmak zorundaysanız da ayarını en düşükte tutmaya özen gösterin.

POLYESTER KUMAŞLARIN ÇEKMEMESİ İÇİN BAKIM İPUÇLARI

Polyester kumaş kıyafetleriniz varsa ve en doğru şekilde yıkama yapmak istiyorsanız aşağıda sizin için bazı basit bakım ipuçları hazırladık. Bu ipuçları sayesinde polyester kumaş kıyafetlerinizi deforme olmadan daha uzun seneler kullanabilirsiniz.

Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Etiketteki talimatlara uyun: Polyester kumaş kıyafetler çoğunlukla ılık suda yıkanırken düşük ısıda kurutma makinelerinde kurutulabilir. Ama herhangi bir problem ile karşılaşmak istemiyorsanız polyester kumaş kıyafetleri yıkamadan önce mutlaka etiketine bakmalı ve yıkama talimatlarına göre hareket etmelisiniz.

Yağ lekesi nasıl çıkar? Yağ lekesi çıkarmanın en etkili 5 yoluYağ lekesi nasıl çıkar? Yağ lekesi çıkarmanın en etkili 5 yolu

Hassas yıkama yapın: Polyester kumaşlar aşırı hareketlerde esneme ve çekme gösterebileceği için hassas yıkama programlarında yıkanmalıdır. Bu sayede kıyafetleriniz ilk günkü gibi görünecek ve uzun süreler gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Açık havada kurutun: Polyester kumaş kıyafetleri açık havada ya da düşük ayarda kurutma makinesinde kurutmak en iyisidir. Kumaşın yapısını bozacak yüksek ısı ve ayardan uzak durun.

Bant lekesi nasıl çıkar?Bant lekesi nasıl çıkar?

Ütüleme işlemi yapmayın: Polyester kumaş, kırışma yapmadığı için aslında ütü gerektirmez. Eğer ütülemek zorunda olduğunuz bir polyester kumaş kıyafetiniz varsa, düşük ısı ayarında çok sert bastırmadan ütüleme yapabilirsiniz.

POLYESTER KUMAŞ GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE NASIL KÜÇÜLTÜLÜR?

Polyester kumaş hakkında şimdiye kadar çekilmemesi yani küçülmemesi üzerine neler yapılır onları konuştuk. Peki, ya polyester kumaş bir kıyafetinizi küçültmek isterseniz? İşte o zaman da aşağıda yer alan talimatları izlemeniz gerekiyor.

Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Yüksek ısıda yıkayın: Polyester kumaş giysinin yüksek ısıya dayanıklı olup olmadığına emin olun ve ardından küçültmek istediğiniz kıyafetinizi yüksek ısıda çamaşır makinesine atın. Yüksek ısıda lifleri bozulan ve büzülen polyester kumaşı çıkarın ve soğuk su ile şoklama yapın. Soğuk suyla yaptığınız bu şoklama küçülmeyi durduracaktır.

4 etkili yöntem: Duvardaki yağ lekeleri nasıl temizlenir?4 etkili yöntem: Duvardaki yağ lekeleri nasıl temizlenir?

Yüksek ısıda kurutun: Polyester kumaş kıyafetlerinizi bir diğer küçültme yöntemi ise çamaşır kurutma makinesine atmaktır. Kumaşın çok fazla küçülüp küçülmediğinden emin olmak için birkaç dakikada bir kontrol edin. İstenen ebada gelen polyester kumaş kıyafeti makineden alın ve soğuk su ile küçülmeyi durdurun.

Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?

Önce yüksek ısıda yıkayın sonra kurutma makinesine atın: Polyester kumaş kıyafetinizin daha fazla çekmesini istiyorsanız önce yüksek ısıda yıkayın ve ardından yüksek ayarda kurutma makinesine atın. Bu sayede daha hızlı ve çok küçülme yapacaktır.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı